5 skandinaviško Kalėdų dekoravimo paslaptys

Skandinaviškas stilius pasižymi įstabiais šventinio periodo atributais, pradedant Šiaurės pašvaiste ir baigiant snieguotomis žiemos scenomis. Taigi Šiaurės Europos šalių stilius – puikus įkvėpimo šaltinis kiekvieniems namams šiais metais. Jei jus žavi modernumas ir minimalizmas, jums būtinai patiks neįmantri spalvų paletė ir elegantiški siluetai. Vis tik skandinaviškos Kalėdos nėra vien tik grynos ir baltos. Modernus šių šalių šventinis dekoras papildomas natūraliais, visada žaliuojančiais augalais, ir prabangiomis detalėmis iš kailio. Kaip tai įgyvendinti praktiškai, pataria Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

1. Pirmenybę teikite neutraliai baltos ir sidabro atspalvių paletei

Rinkdamiesi pagrindinius baldus ir dekoro elementus, pradėkite nuo bazinių matinės juodos ar baltos spalvų. Šios spalvos taps pagrindu, suteiksiančiu foną gamtos įkvėptiems išskirtiniams objektams ir dekoro elementams.

BoConcept nuotr.

Tradicinė skandinaviška švenčių spalvų paletė – tai baltas pagrindas, papildytas sidabro spindesiu ir keliais raudonos spalvos akcentais, tačiau šį sezovą vyrauja baltos, juodos ir auksinės spalvos eksperimentai.

Nebijokite atskleisti savo kūrybiškumą ir erdvę suasmeninti suteikiant jai išskirtinį stilių. Atspalviai ir tekstūros – itin svarbūs dalykai. Apjungdami skirtingus baltos ir juodos spalvų derinius, o vaizdą pagyvindami išskirtiniais aukso akcentais, suteiksite patalpai išbaigtumo, vizualiai neužgoždami jos paprastumo ir aiškumo.

BoConcept nuotr.

2. Pagrindas – kailinis kilimas

Prieš imantis dekoravimo iš pradžių labai svarbu nuspręsti, koks gi bus tas pagrindas, apjungsiantis šventinių elementų puokštę į visumą. Įkvėpimo semdamiesi iš skandinaviškų Kalėdų dekoravimo tradicijų galimai pasirinksite kilimą iš kailinio audinio, pageidautina, jei jo plaukeliai būtų tamsesnės spalvos. Toks sprendimas erdvei neabejotinai suteiks šiek tiek jaukumo pojūtį. Suoleliai, taburetės, plačios sofos, pagalvės – visi šie aksesuarai neabejotinai tinkami šiai medžiagai realizuoti jūsų interjere.

3. Natūrali žaluma su minimaliu ornamentų kiekiu

Skandinaviškos žiemos dvasia dvelkia gaiviu kalnų oru. Papildydami šventinio dekoro komplektą žaliais augalais neabejotinai suteikiate erdvei gamtos įkvėpto jausmo. Viena iš laiko patikrintų švediškų Kalėdų dekoracijų – tai bukmedis puoštas sausų augalų vainiku ar girlianda.

BoConcept nuotr.

Taigi laikas apsilankyti artimiausioje sodo reikmenų parduotuvėje ar medelyne, o parsigabentas grožybes kabinti ant durų ir langų. Gali būti, kad jums kils idėja panaudoti mėgstamiausių ornamentų, tačiau svarbu nepersitengti ir nepamiršti, kad jų neturėtų būti per daug ir visi jie turi būti labai apgalvoti.

BoConcept nuotr.

4. Šilumą skleidžiantys vilna ir kailis

Kadangi skandinaviško stiliaus pagrindu tampa itin modernūs baldai, labai svarbu nepamiršti vilnos ir kailio, suteiksiančių bendram vaizdui šilumos ir tekstūros, o juk šie du dalykai per šventes tampa ypač aktualūs. Nustebsite, kaip erdvę transformuoti gali kailinė pagalvė ar vilnonis pledas, ar tinkamai parinktas aksominis paviršius.

BoConcept nuotr.


5. Atkurkite Šiaurės pašvaistę jaukiomis žvakėmisŽvakės šaltais ir tamsiais Šiaurės Europos žiemų mėnesiais tampa tiesiog nepakeičiamos. Kiekvieni skandinavų namai privaloma tvarka apšviečiami švelnia ir šilta žvakių šviesa. Jų dėkite į stiklainius, dekoruotus pušų šakelėmis, rikiuokite ant padėklo arba paprasčiausiai įkurdinkite ant palangių. Patikėkite, žvakės bet kuriuo atveju sustiprins švenčių laukimo dvasią ir padės sukurti išskirtiniu jaukumu alsuojančią atmosferą.

BoConcept nuotr.

Skandinaviškas stilius itin artimas gamtai, todėl verta pasitelkti žvakides, primenančios medžių šakas ar elnio ragus. Tiesa, žvakių vieta – ne vien tik svetainė. Mažos žvakutės pelnytai gali būti vadinamos klasikine skandinaviška pietų stalo puošmena. Stalą būtinai puoškite tradicinių šventinių spalvų servetėlėmis. Saldžių gardėsių bufetas su marcipanais – privalomas švediškas desertų derinys, o jį apjungę su tradiciniu karšto vyno gėrimu draugus ir artimuosius maloniai nustebinsite skandinavišku šventiniu vakarėliu, kurio ilgai nepamiršite nei jūs, nei kviestiniai šventės dalyviai.

BoConcept nuotr.

Vis tik svarbiausia nepamiršti, kad skandinaviško Kalėdų dizaino esmė – paprastumas. Šiek tiek žalumos vienoje vietoje, elementarus įrėmintas meno kūrinys kitoje, keli kruopščiai apgalvoti dekoro elementai šen bei ten – tai viskas, ko reikia jūsų namams, kad juose apsigyventų skandinaviška žiemos pasaka.

BoConcept nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis