5 klaidingi mitai apie širmas

Prieš daug šimtmečių iš Kinijos atkeliavusias pastatomas širmas keičia modernūs interjero sprendimai. Šiandien Rytų klasika vadinamas širmas keičia ant bėgelių stumdomos audinių plokštės. Anot interjero dizainerio Rimanto Špoko, šios dar gerai nepažįstamos interjero naujovės žmonėms kelia daug klausimų, tačiau po truputį skinasi kelią.

1 mitas: širmos bėgeliai sukelia papildomų rūpesčių 

Širmos yra kabinamos ant karnizų bėgelių ir gali būti valdomos rankiniu arba elektroniniu būdu. Tai naujas ir šiuolaikiškas sprendimas, kuris užtikrina komfortą ir patogumą. Kaip teigia interjero dizaineris R. Špokas, žmones dažnai baugina mintis, jog širmos bėgelio mechanizmai bus nepatvarūs ar nepatogūs, todėl renkasi tradicinius roletus. Kita vertus ant profilių slankiojančios užuolaidos nėra naujiena, o valdymo sprendimus visada galima pritaikyti pagal būsto savininko poreikius. Roletų ir žaliuzių gamintojai teigia, jog išskirtinio patentuoto profilio bėgelius valdyti labai paprasta ir patogu. „Bėgelių sistema leidžia audinio plokštėms lengvai slankioti, net jei sumontuotas paprasčiausias ranka valdomas sprendimas. Be to, specialus širmų mechanizmas turi magnetus, kurie vienas kitą pritraukia, net jei širmos nepristumiamos prie sienos,“ – privalumus vardija „Domus Lumina“ vadovas Mantas Jančauskas.

2 mitas: širmos tinka tik minimalistiniame interjere

Formuojant savo namų interjerą vis dar gajus įsitikinimas, jog naujoviško dizaino širmos tinka tik minimalistinio stiliaus interjere. Tačiau dizaineriai vienpusiškai sutaria, jog širmos yra puikus sprendimas tiek moderniame, tiek maišyto stiliaus interjere. „Širmos – lankstus sprendimas. Dar daugiau, širmos namuose gali virsti dekoratyviniu elementu, puošiančiu vitrininius langus“, – pasakoja interjero dizainerė Virginija Sabaliauskienė. Pasirinkus paprastesnį širmos audinio raštą, galite sukurti kasdienišką, klasikinį stilių, šviesūs atspalviai puikiai dera skandinaviško stiliaus interjere, tuo tarpu ryškūs ir įmantrių raštų audiniai gali tapti modernaus interjero akcentu.

3 mitas: širmos greitai plyšta ir yra neilgaamžės

Interjero dizainerės V. Sabaliauskienės nuomone, neprižiūrint širmos gali būti pažeidžiamos lygiai taip pat kaip ir roletai ar užuolaidos, o „prieš perkant pirkinį namuose reikia gerai apgalvoti, kas tuose namuose gyvens. Juk širmos lygiai toks pat interjero dekoras kaip kokybiškos užuolaidos ar toršeras. Jei nesaugosi, bet kada gali suplėšyti, nutraukti ar sugadinti“.

Langų dekoro specialistai tvirtina, jog širmos gaminamos iš itin aukšta kokybe ir ilgaamžiškumu pasižyminčių roletinių audinių. Pastarųjų priežiūra kur kas lengvesnė nei užuolaidų ar kitų dekoro priemonių.

4 mitas: širmos skirtos tik apsisaugoti nuo praeivių žvilgsnių

Žinoma, širmos puiki priemonė uždengti didelius vitrininius langus ir taip pasislėpti nuo įkyruolių žvilgsnių. Tačiau jos turi ir daugybę kitų naudingų funkcijų. Platus širmų audinių asortimentas suteikia galimybę rinktis įvairaus permatomumo ar metalizuotų paviršių audinius, kurie apsaugo nuo saulės spindulių ir neleidžia patalpai prikaisti. Mobilios širmos turi dar vieną paskirtį – be didelių investicijų galima atitverti patalpas. Ant bėgelių slankiojančios audinio plokštės – puikus sprendimas atskirti svetainės zoną nuo virtuvės, miegamajame kambaryje padalinti darbo ir miego sritis. Turintiems dideles patalpas, tai patogiausias būdas įsirengti atskiras erdves, o prireikus audinio plokštes nustumti į šoną, paliekant didesnę patalpos erdvę.

5 mitas: širmos tinka tik visuomeninės ar meninės paskirties patalpose

Dėl tvarkingos išvaizdos ir patogaus valdymo, širmos tampa ypač populiarios ofisuose ar kitos paskirties patalpose, pavyzdžiui, gali atstoti miniatiūrinę scenos uždangą darželiuose ar mokyklose. Tačiau interjero dizaineriai ieško inovatyvių sprendimų, kaip širmas pritaikyti individualiuose būstuose. Slankiojančias plokštes renkasi ir tie, kurie vengia rauktų ir masyvių užuolaidų, bet ieško originalaus, per visą sienos ar vitrinos aukštį esančio langų dekoro sprendimo. Širmoms nebūtinai reikalingos didelės erdvės. Jei ieškote, kuo uždengti keletą langų arba dideles vitrinas ligi pat žemės, tačiau vertikalios žaliuzės atrodo pernelyg oficialiai, lakoniškos, tvarkingų linijų širmos – puikus pasirinkimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis