5 drąsūs sprendimai, kuriuos architektė pataria įgyvendinti mažame bute

Naujame Vilniaus name projektuodama mažo 57 kv. m buto interjerą architektė Asta Puolienė siekė sukurti beribiškumo įspūdį. Ir jai tai pavyko!

1. Miegamasis – bendroje erdvėje. Kai butas mažas, erdvę praplečia ir jai tęstinumo suteikia vizualus kelių kambarių susiejimas į vieną visumą – tai išskirtinis, drąsus, bet puikiai pasiteisinantis architektės Astos Puolienės sprendimas. Iš svetainės į miegamąjį suprojektuotos ne vienos, o dvejos durys. Kol jos laikomos atidarytos, atrodo, kad kambarys baigiasi ne svetainėje, bet už jos esančiame miegamajame, kurį galima apeiti ratu. Tai mažam būstui suteikia beribiškumo iliuziją, ją dar labiau sustiprina pro toliau esančios drabužinės langą sklindanti šviesa.

2. Vientisa spalvų gama. Susiejus du kambarius į vieną erdvinę visumą reikėjo pasirinkti šią koncepciją atitinkantį spalvinį sprendimą. Architektė sako, kad didžioji inspiracija buvo... povo plunksnos spalvos. Ne tik dėlto, jog povo plunksna – be galo subtilus gamtos kūrinys, bet ir todėl, kad floros ir faunos motyvai interjeruose šiuo metu itin madingi. Povo plunksnoje yra daug rusvų, pilkšų atspalvių – jie panaudoti didžiajam kambariui (jame yra svetainė, valgomasis ir virtuvė), dekoruoti. Plunksnos centre sutirštėjusios ryškios spalvos atkartotos lovos zonoje – taip ji tapo svarbiausiu interjero akcentu. Lovą įrėmina sodrių spalvų dryžiais išdažytos sienos ir lubos – tai atviroje erdvėje sukuria tarsi uždarą ratą, kuriame jaučiamasi saugiai.

3. Veidrodinė kolona. Pasak architektės, mažame bute smagu kurti optinę apgaulę, kai neaišku, kas yra kas. Aukštu berėmiu veidrodžiu dengta kolona tarp prieškambario ir virtuvės zonos sukuria tęstinumą, išplaukiančią erdvę. Veidrodyje atsispindi ryškiaspalviais dryžiais dažytos koridoriaus sienos, lubos – taip sudaroma perspektyvos ir gylio iliuziją. Jei kolona būtų dekoruota tokiais pat dryžiais, kaip koridorius, erdvė atrodytų užspausta, o nudažyta šviesia spalva ji būtų paprasčiausiai nuobodi.

A.Narmonto nuotr.

4. Iškreiptas mastelis. Apgaulingam didesnės erdvės įspūdžiui sukurti architektė pritaikė dar kelias gudrybes: paaukštino vonios kambario duris, o virš valgomojo stalo pakabino išskirtinių gabaritų šviestuvą – jis nepranyksta vitrininio lango fone ir atrodo įspūdingai. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodytų labiau įprasta ne mažam butui, o solidžiam namui, bet kaip tik toks iškreiptas mastelis ir sukuria siekiamą iliuziją.

A.Narmonto nuotr.

5. Kodėl verta atsisakyti baltos spalvos? Švelnią rusvą sienų spalvą architektė įvardina kaip šešėlinę – jos tarsi nėra, bet ji jauki. Nors tradiciškai įprasta manyti, kad mažame bute idealiai dera balta spalva, Asta Puolienė šiai nuomonei pritartų su išlyga: moderni balta spalva didelėms erdvėms tinka, bet komplikuotose mažose ją reikėtų rinktis labai atsakingai, tik gerai apgalvojus interjero koncepciją. Lietuvių taip mėgstama šilta gelsva spalva taip pat rizikinga – jei šis atspalvis labai „atviras“, prie jo sunku derinti baldus, aksesuarus. Todėl sienoms pasirinkta tarsi padūmavusi, blankesnė spalva.

Daugiau nuotraukų ir išsamų straipsnį apie architektės Astos Puolienės projektuotą interjerą rasite liepos mėn. žurnale „Mano namai“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis