16 kitokių lubų sprendimų

Lubos visada matomos – jų neįmanoma paslėpti baldais ar tekstile, todėl baltos ir lygios vis dar tokios populiarios: nors tarsi beveidės, jos „savo vietoje“, sudėtinga konstrukcija neįsibrauna į interjerą ir vizualiai jo neužgriozdina. Bet toli gražu ne visada reikia laikytis įprastų stereotipų: juk išraiškingos konstrukcijos, originalaus dizaino, netikėtos spalvos lubos gali tapti svarbiausiu interjero akcentu, vizualiai praplėsti erdvę, suvienyti baldų ir kitų elementų kompoziciją.

Būtinybė suskirstyti bendrąjį kambarį į zonas padiktavo drąsų architektūrinį sprendimą. Virš poilsio zonos nuleista lubų plokštė ją įrėmina ne prasčiau nei pertvara ar koks kitas interjero dekoro elementas.


Žurnalas


Vietoj įprastų šviestuvų suprojektuotas lubose paslėptas apšvietimas – šviečiantis trijų pailgų dalių ornamentas, interjerui suteikiantis dinamiškumo. (Projekto autorius – architektas Artūras Imbrasas.)


Balta – ne vienintelė spalva


Sudėtingas architektūrines lubų konstrukcijas suprojektuoti gali profesionalai, tačiau yra ir paprastų būdų pakeisti stereotipinį lubų „beveidiškumą“. Pavyzdžiui, jas nudažyti spalva, sutampančia su sienų, – tiek pasteline, tiek sodria. Tai kardinaliai pakeis suvokimą apie tradicinį plokštumų skirstymą ir susies jas į vieną visumą. Arba lubų atspalvis gali skirtis – itin stilingai atrodys vos tamsesnis nei sienų. Net ir sodrios tamsios spalvos nereikia vengti: nors atrodytų, kad ji vizualiai pažemina patalpą, iš tiesų tinkamai parinkta tarsi nutrina ribas – realų aukštį sunku įvertinti, o blizgumas vizualiai praplečia erdvę.


Žurnalas


Steriliai baltos lubos nepakeičiamos tada, kai ši plokštuma – išskirtinio dizaino šviestuvų fonas. Joje išryškėja virš valgomojo zonos sukomponuotų stilingų šviestuvų dekoratyvumas, spalvingumas, susiraizgiusių laidų ornamentas. Virtuvės zonai atskirti parinktas kitas apšvietimo sprendimas – į lubas įmontuojami šviestuvai.

Šviestuvai, sumontuoti svetainės lubose suformuotose apskritimo formos nišose, uždengti balto atspalvio įtempiamųjų lubų danga. Originalus lubų dizainas tobulai dera su tiksliomis išgrynintomis interjero linijomis, švariomis

plokštumomis, santūriu dekoru. (Interjero autoriai – architektai Evelina Gumuliauskaitė ir Laurynas Žakevičius.)

Kabinamųjų lubų paskirtis daugialypė. Virtuvėje, kur svarbu ryškus apšvietimas, į lubas galima įmontuoti apgalvotai išdėstytus šviestuvus. Kad lygi plokštuma neatrodytų monotoniškai, ji dekoruota apvadais. Nereikėtų pamiršti ir praktiškosios pusės: tokios lubos paslepia paviršiaus trūkumus ir sulaiko garsus.


Kaip matote pagrindinėje straipsnio nuotraukoje, pakabinamųjų gipskartonio lubų geometriją padiktavo netaisyklinga – trikampė – patalpos forma. Toks sprendimas padėjo vizualiai ištaisyti erdvės linijas. Svarbu ir tai, kad jis išsprendė kai kuriuos kitus aktualius architektūrinius ir dekoro klausimus: padėjo išsaugoti aukštesnes lubas paslėpti svetainės apšvietimą, atidengti itin tapybišką betono tekstūrą. (Projekto autoriai – UAB „Inblum“.)


Mediniai elementai


Yra nemažai šiuolaikiškų būdų, kaip panaudoti medieną (arba kokybišką jos imitaciją) luboms apdailinti. Vien sijos ko vertos: žemoje patalpoje įkomponuotos statmenai ilgajai sienai jos vizualiai padidina erdvę, o pernelyg aukštame kambaryje sumontuotos žemiau lubų suteikia jaukumo, be to, aukštis ne taip smarkiai krinta į akis.

Sijos itin išryškėja tada, kai lubų plokštuma – ne medienos spalvos ir faktūros (stilistinei vienovei pabrėžti užteks, jei tokie bus baldai). Interjero koloritui pagyvinti lubas galima nudažyti šiek tiek tamsiau ar šviesiau nei sijas, kad „sužaistų“ ne tik aukščių, bet ir spalvų kontrastas. Beje, jei kambaryje nėra šviesu, apsiribokite mažesniais tamsios spalvos elementais – sijomis, o ne lubų plokštuma.


Žurnalas


Lubų lipdiniai minimalistiniam interjerui suteikia fusion stiliaus prieskonį. Tiek jie, tiek apvadai ne tik atlieka svarbiausią – estetinę – funkciją, bet ir sukuria apimties iliuziją.

Lubos gali ne tik išskirti erdvę zoną, bet ir pabrėžti nedidelius elementus, tarkim, stalą, lovą. Miegamojo lubos virš lovos, kaip ir ją įrėminanti siena, nudažytos sodrių spalvų dryžiais. Kompoziciją užbaigia tokios pat spalvinės gamos kilimas, ir tai padeda sukurti uždaro rato įspūdį, kuriame saugu ir jauku, nors iš tiesų miegamasis yra pereinamas kambarys. (Interjerą kūrė architektė Asta Puolienė.)


Gera idėja


Architektas ieškojo nebrangios, lengvai montuojamos ir „gyvos“ lubų apdailos – fanera puikiai atitinka šį reikalavimą. Nestandartinė įstriža rombo formos faneros lakštų kompozicija performuoja stačiakampę erdvę ir suteikia jai kitokį vaizdą. Lakštai pritvirtinti 45 laipsnių kampu ir šachmatų principu kas antrą įgilinant, kampuose sukomponuoti įleidžiami berėmiai halogeniniai šviestuvai. Beržo faktūros fanera pritaikyta ir virtuvės apdailai. (Interjero autorius – architektas Adomas Kondratas.)


Žurnalas


Erdviame bute originali lubų konstrukcija sukuria plastikos ir elegancijos įspūdį. Aptakių lubų ir šviestuvų dekoro elementus pakartoja ir lenktos funcinių zonų pertvaros, baldų siluetai, apvalių formų aksesuarai. Taip išsaugoma stilistinė interjero vienovė. Beveik balto atspalvio sienos taip pat išryškina išskirtinį lubų dekorą. (Projekto autorės – interjero dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė.)

Apskrita gipskartonio konstrukcija yra atspirties taškas, apibrėžiantis poilsio zonos ribas bendrajame kambaryje ir išskiriantis kompozicijos centrą. Tą pačią funkciją atlieka ir skritulio viduryje suformuotoje nišoje įkomponuotas apšvietimas. Pasirinkta būtent tokia forma, nes kambarys taip pat yra apvalus. Jame kartojami ir kiti šios formos elementai: kilimas, stalelis, stalas, netgi sofa yra pusapvaliai – jie savotiškai atspindi lubas. (Interjerą kūrė architektas Dalius Regelskis ir dekoratorė Greta Motiejūnienė.)

Lofto erdvėje siekiama išryškinti aiškių architektūrinių formų geometriją, todėl lubose paliktas atidengtas betono dangos fragmentas. Savitas sprendimas, tinkamas tokiai erdvei: betono lubos svetainės zonoje ne tik padėjo išsaugoti aukštesnės patalpos pojūtį, bet ir vizualiai pabrėžė šios zonos ribas bei išryškino loftams būdingo stiliaus bruožus. (Projekto autorė – interjero dizainerė Indrė Sunklodienė.)

Stilingas sprendimas

Ąžuolo danga dekoruoti įgilinti lubų fragmentai paryškina skirtingas funkcines zonas: svetainę, virtuvės centrinę dalį ir taką nuo prieškambario laiptų link. Lenkta lubų linija pakartoja stiklo sienos plastiką ir gražiai kontrastuoja su geometriškomis taisyklingų modernių formų interjero kompozicijomis: židinio konstrukcija, tamsaus kolorito baldais, dinamiška laiptų linija. (Interjero autorės – architektė Eglė Prunskienė ir architektė dizainerė Ieva Prunskaitė.)


Naudingas patarimas

Lubų spalvą derinkite su kitais interjero elementais. Penktajai sienai parinkite atspalvį ar raštus, kurie atkartojami baldų apmušaluose, užuolaidų audinyje, kituose tekstilės aksesuaruose (kilimuose, pagalvėlėse). Toks dekoravimo būdas itin tinka nedidelėms erdvėms. Tačiau atminkite, kad lubų ir grindų spalva visada turi skirtis.

Mediena dekoruotos plokštės idealiai tinka skirtingoms zonoms įrėminti bendrajame kambaryje. Šviesioje šiuolaikiško interjero erdvėje, kur vyrauja balta spalva, blizgūs paviršiai, stiklas ir metalas, demonstratyviai išryškintas medienos lentų natūralumas suspindi dar įdomiau nei kokioje kaimo sodyboje. Net blyksteli mintis: interjeras čia apverstas aukštyn kojomis!

Ryškios sodrios spalvos nemažina erdvės ir jos neužgožia, netgi, atvirkščiai, – padeda sukurti gilumo įspūdį ir taip vizualiai padidina erdvę. Nestandartinis vonios kambario interjeras šio epiteto vertas visų pirma dėl lubų dekoro koncepcijos. Tamsus violetinis lubų koloritas, prie kurio priderinta plati alyvinio atspalvio juosta, suteikia solidumo ir gilumo. (Projekto autorius – interjero dizaineris Dovas Serapinas.)

Išradingai panaudotos sijos išreiškia epochų ir stilių sandūros žavesį ir sustiprina ritmikos pojūtį, o balta visų plokštumų spalva skirta atskleisti prigimtiniam medžio grožiui ir pabrėžti sijų, kilimo, dekoratyvių aksesuarų vientisą koloritą.

Nestandartiškas požiūris į labai ribotą erdvę: pakanka vien tik unikalaus lubų dizaino, kad į prastas vonios kambarys suspindėtų.Sudėtinga konfigūracija

Daugiapakopės lubos erdvei suteikia gilumo, pakeičia interjero suvokimą. Tačiau kambarys turi būti tinkamo aukščio, kad dekoratyvių elementų dydžiai harmoningai derėtų su interjero proporcijomis. Apvalūs lubų elementai sukuria subtilumo ir laisvumo, aštrūs kampai ir griežtos linijos – tvarkos įspūdį ir išryškina dizaino griežtumą, santūrumą.

Įvairios iš gipskartonio ar kitų medžiagų suformuotos figūros ne tik puošia interjerą, bet tinkamai sudėliotos pakeičia patalpos geometriją. Nedidelėje patalpoje reikėtų teikti pirmenybę kvadratinės formos plokštei – ji vizualiai padidina erdvę. Jei kambarys ilgas ir siauras, vingiuoti zigzagai tarsi atitolina sienas. Apvalios ar ovalios formos konstrukcijos įrėmina po jomis esančią zoną, sustiprina jos, kaip pagrindinio interjero akcento, statusą.

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo, gamintojų, „Vida Press“. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Žurnalas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis