12 stilingai įkomponuotos praustuvės idėjų

Praustuvė – tarsi atskaitos taškas įrengiant vonios kambario interjerą: ne veltui dizaineriai kuria įvairiausius šio santechnikos įrenginio modelius. Didžiausią dėmesį jie teikia formai, todėl šiuolaikiniai modeliai išsiskiria originalumu. Nors įspūdinga, išraiškinga praustuvės forma – labai svarbus dalykas, tačiau aplink ją turi atsirasti vietos tiek būtiniausiems daiktams, tiek jaukumo suteikiantiems aksesuarams, kurie drauge susidėliotų į darnią, stilingą visumą.

Sterilus minimalizmas

Skandinaviško stiliaus steriliame vonios kambaryje stalviršis su praustuve tarsi sklendžia ore, sudaro vientisą kompoziciją. Tai funkcionalus ir estetiškas sprendimas, nes stalviršio kraštai naudojami dekoratyviems vonios aksesuarams sudėti ir nereikia papildomų baldų, kurie tik užgriozdintų erdvę. Balta spindinti spalva tobulai dera minimalistinio stiliaus patalpoje. Lengvumo ir skaidrumo įspūdį sustiprina virš praustuvės pakabintas minimalistinio dizaino taisyklingų linijų veidrodis. Jis tokio pat pločio kaip praustuvė ir tęsiasi iki pat lubų, vizualiai padidindamas erdvę.

Žurnalas "Mano namai"

Minimalistiniame vonios kambario interjere modernaus dizaino pakabinamas blizgus tamsiai vyšninio atspalvio stalviršis harmoningai dera su griežtos formos praustuve. Kad higienos procedūroms būtinos priemonės negriautų sterilumo įspūdžio, virš praustuvės įkomponuotas veidrodis su atlenkiamomis šoninėmis dalimis – už jų paslėptos lentynėlės įvairiausiems daiktams laikyti. (Dizainerė Akiko Tutlys.)

Žurnalas "Mano namai"

Ant modernaus santūrių formų stalviršio suprojektuotos dvi praustuvės – jų maišytuvai įmontuoti sienoje. Čia vyrauja baltos spalvos koloritas, būdingas nuosaikiam minimalistiniam stiliui, todėl išskirtinai išryškėja tamsios spalvos akcentai. Tiesios stalviršio linijos išryškintais griežtais kampais kontrastuoja su ovalia praustuvių forma. Griežta simetrija vonios interjere suvokiama kaip tvarkos ir pusiausvyros simbolis. (Architektė Mingailė Marcinauskienė ir dizaineris Artūras Čižiūnas.)

Žurnalas "Mano namai"

Kontrastingas įspūdis

Modernaus dizaino praustuvė, sumontuota ant senoviško stalelio, jau tapo savotiška klasika. Toks derinys visuomet išsiskiria ryškiu individualumu. Elegantiškas rytietiško dizaino stalelis ir stilinga pailgo dubens formos praustuvė sudaro vientisą kompoziciją. Prie interjero stiliaus priderintos ir grindys, išklotos dekoratyviomis ornamentuotomis keraminėmis plytelėmis. (Architektė Loreta Vaicekauskienė.)

Žurnalas "Mano namai"

Išskirtinai dekoruota praustuvės zona paprastai įrengiama pagrindinėje vonios kambario dalyje priešais duris, kad būtų kuo geriau matoma. Praustuvė įstatyta į grakščią baroko stiliaus spintelę taip, kad būtų mažiau pastebima ir netrukdytų kurti romantiškos nuotaikos. Šis sprendimas suteikia galimybę spintelę ir šalia pakabintą didelį veidrodį ornamentuotais rėmais apžvelgti kaip vientisą kompoziciją.

Žurnalas "Mano namai"

Klasikinė prabanga

Išskirtinai klasikinio interjero įspūdį sustiprina atitinkamo dizaino santechnika – ne tik praustuvė su koloną primenančiu stovu, bet ir maišytuvas bei rankšluosčių džiovyklė. Vonios kambaryje harmoningai dera ir prabangą spinduliuoja sendinto stiliaus marmuro plytelės, elegantiški raštuoti tapetai, veidrodžio rėmas, simetriškai pakabinti du sieniniai šviestuvai ir aukso atspalviai. Šie interjero elementai suteikia išbaigtumo kompozicijai, kuria galima grožėtis iš visų pusių.

Žurnalas "Mano namai"

Konsolę primenantis stalviršis praustuvei įkomponuoti – tiksli nuoroda į tai, kad vonios kambaryje siekiama sukurti klasikinio stiliaus interjerą. Išraiškingos baldo kojos, įmantrios formos maišytuvas, juodos ir baltos spalvos kontrastas bei stilistiškai derantys aksesuarai skirti svarbiausiam tikslui pasiekti – sustiprinti solidžios prabangos įspūdį.

Žurnalas "Mano namai"

Provanso nuotaika

Sendintos detalės – medinės lentynos, įmantraus silueto kalto metalo praustuvės stovas, žalvarinis maišytuvas ir rankšluosčių džiovykla – būdingos Provanso stiliui. Jį dar labiau išryškina ornamentų ir šiltų spalvų harmonija. Kuriant Provanso stiliaus vonios kambarį galima būtų prisiminti ir lininę tekstilę, seną ąsotį, medines dėžutes, vieną kitą ryškiaspalvį akcentą bei levandų muilą... (Interjero dizainerė Laimutė Degutienė.)

Žurnalas "Mano namai"

Jaukūs akcentai

Po praustuve įkomponuota spintelė nudažyta subtiliu žydru atspalviu, puikiai derančiu su blizgiomis vyšninės spalvos grindų plytelėmis. Šioje zonoje švaros įspūdį sustiprinančiomis baltomis plytelėmis išklijuotam ir tarsi įrėmintam sienos fragmentui netikėtos nuotaikos ir išskirtinumo suteikia stilingos plytelės su knygų atvaizdais. Neįprastas vonios kambariui motyvas, bet labai jaukus. (Projekto autorė – Goda Litinskienė.)

Žurnalas "Mano namai"

Elegantiškais neryškiais augalų raštais papuoštomis keraminėmis plytelėmis dekoruota ne tik siena – jomis apklijuotas ir stalviršis, ant kurio įkomponuotos dvi praustuvės. Šilumos vonios kambariui suteikia ir panašaus motyvo bei tos pačios spalvinės gamos kilimas bei lengvos žaliuzių tipo spintelių durys. (Interjero autorė Jovita Jankauskienė.)

Žurnalas "Mano namai"

Natūralumo siekis

Natūralaus medžio spintelei, ant kurios įmontuota praustuvė, elegantiškumo ir lengvumo suteikia kojelės – šis baldas primena tarpukario Lietuvos stilių, prie kurio dera ir veidrodžio rėmas. Šiltas, švelnus pastelinis koloritas dar labiau sustiprina natūralumo įspūdį, prie keturkampių baldų dera tokio pat silueto praustuvė suapvalintais kampais. (Architektė Enrika Riaukaitė.)

Žurnalas "Mano namai"

Asimetriška praustuvės forma interjerui suteikia intrigos ir dinamiškumo, dar labiau išryškina šią zoną. Kita vertus, tai būdas racionaliai panaudoti erdvę, nes atsiranda vietos patogiai įkomponuoti spintelę. Šalia sumontuota niša su halogeniniais šviestuvėliais atstoja talpią lentyną, o solidaus šokoladinio atspalvio plytelės pagyvina vonios kambaryje vyraujančią baltą spalvą. (Architektė Justė Žibūdienė.)

Žurnalas "Mano namai"

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis