10 interjero taisyklių ir 7 nuodėmės pagal R.Valeikį

Menininkas Rimas Valeikis penktadienį „Swedbank“ konferencijoje pristatė dešimt taisyklių ir septynias didžiausias nuodėmes, kurias žmonės daro kurdami interjerą. „Butas yra jūsų erdvė ir jis neskirtas svečiams stebinti, geriau jau stebinkite savo elgesiu“, - siūlė interjero dizaineris.

1. Spalva. R. Valeikis siūlė pasidomėti spalvos poveikiais ir kurios iš jų gerai atrodo tik grynos. „Jums gali labai, žvėriškai gali patikti raudona spalva. Jūs išsidažote visas sienas, o po poros metų nužudote kaimynus“, - spalvų poveikiais siūlė pasidomėti menininkas. Tačiau vonią, anot jo, galima daryti raudoną, nes kartu su karštu vandeniu ji gali priminti vieną saugiausių vietų kur žmogui yra tekę būti, - mamos įsčias. „Vonią aš jums siūlau darytis raudoną! Jūs turite gyvatuką, kuris taip vingiuoja, turite vonią, kurioje gulite susisukęs, kaimynas bumsi, - aliuzijas dėstė R. Valeikis, - Bet jeigu išdažysite miegamąjį raudonai, ateis Fredis Kriugeris“.

2. Derinimo aksioma: kontrastas arba niuansas. Spalvas ir detales reikėtų derinti pagal šiuos du principus.

3. Viena dominantė. „Jums gal labai gražu ir sofa, ir paveikslas ir tas kilimas, ir gal dar viena sofa, bet dominantė turi būti viena erdvėje. Pas mus likę nuo postsovietinių laikų, kad reikia viską tapetuoti, bet gal gali būti tik kelios juostos tų tapetų?“, - siūlė R. Valeikis.

4. Apšvietimas. „Apšvietimas gali sugadinti interjerą arba jį pataisyti. Įsivaizduokite, kad nespėjote susitvarkyti namų, mėtosi kojinės, grįžote po darbo pavargę ir draugai paskambina, kad atvažiuoja, o tvarkytis nesinori... kas jums gali padėti? Tik sumažinate kampuose apšvietimą ir paliekate tik virš stalo. Taip jauku“, - sakė menininkas, pažymėdamas, kad visas įrengtas apšvietimas turi būti naudojamas.

5. Funkcija. Kiekvienas daiktas turi turėti funkciją.

6. Ugniai taip, dirbtinei ugniai – ne.

7. Pasitikėti profesionalais. „Nėra nieko blogiau, kai pasisamdo dizainerį ir sako „padaryk man čia taip, o kitą taip, - tada jau imk pats ir daryk, nes kitaip gausite silkę su tortu“, - kalbėjo R. Valeikis.

8. Juoda yra gerai. „Tai yra absoliutus mitas, kad sienos juodos negali būti. Juoda suknelė siaurina siluetą, juoda siena pratęsia erdvę“, - pabrėžė menininkas.

9. Balta yra gerai. Anot R. Valeikio, balta – neutrali spalva -kuri butą paverčia gyvenančio žmogaus drobe, kur kiekvienas daiktas turi savo vaidmenį.

10. Menas yra gerai. “Perkant paveikslus turėkite minty, kad tikras paveikslas yra geriau nei reprodukcija”, - patarė interjero dizaineris.

Didžiausios interjero nuodėmės

1. Imitacijos. “Nieko nėra blogiau. Plastmasinės lentos, polistirolo akmenys. Nieko nėra siaubingiau“, - trumpai komentavo R .Valeikis.

2. Barokas daugiabutyje. “Tai yra lietuvio mentaliteto štampas. Barokas yra gražu, bet reikia suvokti, kokiose salėse jis buvo daromas. Visi dalykai turi būti savo vietoje“, - sakė menininkas.

3. Halogenai po gipso plokšte. Lubos turi būti tiesiog lubos.

4. Plastikiniai langai mediniame name. „Tai yra principo nesuvokimas, tu negali atvesti modernumo, kur jo nėra. Jeigu turite šiais laiškais kažką autentiško, - nekompleksuokite. Tai nieko apie jus nepasako, kad jūsų langai neplastikiniai. Kitaip yra gerai“, - aiškino R. Valeikis.

5. Šalta atmosfera namie. Namuose nereikia biuro komplekso, kai viskas turi būti tvarkinga ir švaru.

6. Griozdiški laiptai. Anot R. Valeikio, kartais, norėdami išplėsti erdvę žmonės ją sumažina įrengdami griozdiškus laiptus. „Laiptai atrodo kaip gremėzdiškas daiktas, kaip sutrauktas dramblys. Laiptai tada apsigyvens jūsų bute vietoje jūsų. Galite pasidaryti švedišką sienelę, „užsikočios“ rankų raumenys“, - sakė R. Valeikis pridurdamas, kad galvoja apie tokią pačią sienelę savo namuose.

7. Iškamšos. „Pati didžiausia blogybė. Tai yra tikrai blogybė. Iškamšos – tai eufemizmas. Realiai tai yra lavonas šalia jūsų“, - sakė R. Valeikis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis