Virtuvės apšvietimas

Daugeliui žmonių virtuvė yra namo ar buto širdis. Čia praleidžiame daugiausia laiko: gaminame maistą, valgome, vakarojame su šeima, vaišiname draugus ir t.t. Net jeigu į virtuvę užsukate tik įkišti greito maisto į mikrobangų krosnelę, vis tiek būtų gerai įžiūrėti visus mygtukus… Virtuvėje turi būti saugu, švaru ir jauku, todėl reikia tinkamo apšvietimo.

Kabantis centrinis šviestuvas – būtina bendrojo apšvietimo dalis, tačiau jei tai vienintelis šviesos šaltinis, visada dirbsite savo šešėlyje ir maisto gaminimas taps galvos skausmu. Nepriklausomai nuo virtuvės dydžio ir formos, apšvietimas visada turi kristi iš už nugaros ar šono, tačiau jokiu būdu ne iš priekio. Virtuvėje labai praverčia tikslinis kriauklės, viryklės, šaldytuvo, maisto ruošimo vietos apšvietimas.

Šioje patalpoje turi būti pakankamai natūralios šviesos, kad matytumėte, kada valgis iškepęs ar pradėjęs gesti. Nepatogu kaskart įjunginėti šviestuvus į rozetes – ten jau užtenka skrudintuvų, mikserių ir kitų daiktų kištukų. Nesinaudokite rozetėmis, kurios gali “pakratyti”, ypač jei laikote aštrų įrankį ar indą su verdančiu vandeniu.

Perkantys naują virtuvės komplektą, žinokite, kad moderniausi parduodami su jau įrengtu tiksliniu apšvietimu. Spintelėse gali būti įmontuotos lemputės, kurios užsidega, kai durelės atidaromos.

- Jei turite tik centrinį šviestuvą, pasirūpinkite, kad jis būtų keliašakis. Tolygiau pasiskirstys šviesa.

- Nusipirkite nebrangią prilipdomą lemputę, kurią palietus įsijungtų šviesa ir pritvirtinkite ją ten, kur reikia papildomo apšvietimo.

- Po ant sienų kabinamomis spintutėmis pritvirtinkite mini fluorescentines lemputės. Jos gerai apšvies darbui reikalingą paviršių. Galite pasirinkti baltas 8 vatų lemputes.

- Virtuvę galite apšviesti ramaus pastelinio atspalvio šviesa.

- Lubas ir sienas virš pakabintų spintučių nudažykite baltai.

- Jei jūsų kriauklė yra prie lango, lemputę įmontuokite lango rėme.

- Ant sienos virš spintučių priešais kitą sieną įmontuokite šviečiančią liniją ar lempučių eilę. Tačiau toks apšvietimo būdas tiks tada, jei virtuvės sienos yra baltos.

- Įsigykite belaidžius šviestuvus ar lemputes, kurių kampą galėsite lengvai reguliuoti. Labai tiks virš kriauklės ar vietos, kur pjaustote salotas. Išvengsite daugybės laidų.

- Keletą lempučių pritvirtinkite ant lubų, kad šviesa kristų būtent ten, kur reikia. Nesistenkite, kad jos būtų vienodai nutolusios ar išrikiuotos tvarkinga eile – gali atrodyti kaip oro uoste. Kreipkite dėmesį į tai, kad būtų patogu dirbti, o ne į tai, kokia tvarka lemputės pritvirtintos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis