Šviesos terapija: veiksminga, kai yra pasirinkimas

Garsus britų dizaineris Sebastianas Wrongas, kalbėdamas apie apšvietimą, 2016-uosius pavadino labai įsimintinais metais, nes buvo įgyvendinta daug išskirtinių ir esminių inovacijų, todėl atsirado dar daugiau galimybių funkcionaliai apšviesti interjerą. Nors įspūdingas šviestuvas atrodo be galo efektingai, tačiau apšvietimo scenarijaus sėkmę lemia ne vien tik jo dizainas. Išsirinkti gražaus šviestuvo nepakanka – tai būtų tas pats, kaip gaminti maistą tik siekiant estetiško vaizdo ir negalvojant, ar galėsime juo mėgautis. Komponuojant šviestuvus svarbiausia įvertinti, kur šviesa sklinda, mirga, žaidžia, ir atminti, kad jie apšviečia ne tuščią erdvę, o apčiuopiamus daiktus.

Paprastos taisyklės: ką lengviausia pakeisti

Tinkamas apšvietimas kuria jaukią aplinką, tad skatina ilgiau pasilikti kambaryje, praleisti jame daugiau laiko. Jei taip nėra, galbūt padarėte esminių klaidų.

X Viena didžiausių klaidų yra pernelyg ryški šviesa. Patys gal ne visada galime įvardinti, kas erzina, tačiau jaučiamės lyg ligoninėje ar užsibuvę prekybos centre. Laimei, šviesos intensyvumo reguliavimas nebėra problema dėl vis tobulėjančių technologijų (gal tik kartais mes apie tai nepagalvojame).

X Yra paplitusi klaidinga nuomonė, kad būtina tolygiai apšviesti visą kambarį, tad pasirenkamas paprasčiausias sprendimas – lubose suprojektuojamas įmontuojamų LED šviestuvų „tinklelis“. Tačiau dizaineriai pataria naudoti juos saikingai. Vien tokie šviestuvai tinka buitinės paskirties kambariams, tačiau gyvenamojoje erdvėje jų skleidžiama šviesa atrodo pernelyg griežta ir plokščia, ji nepakankamai apšviečia vertikalias plokštumas, o kaip tik į jas žiūrint akys paprastai mato šviesą. Efektingo apšvietimo raktas – keli šviesos šaltiniai, išdėlioti skirtingame aukštyje.

Pusiausvyros pojūtis

Apšvietimas yra vienas sėkmingiausių, nors ir sudėtingiausių būdų sukurti namuose jaukumo oazę ir keisti nuotaiką pagal poreikius. Svarbiausia, kad būtų išlaikyta trijų apšvietimo tipų – bendrojo, tikslinio ir akcentinio – pusiausvyra. Juk jei kambaryje bus tik vienas šviestuvas, visą laiką žiūrėti į savo šešėlį anksčiau ar vėliau tikrai pabos... Bendrasis apšvietimas reikalingas – nes jis tiesiog reikalingas. Tikslinis skleidžia reikiamo stiprumo šviesą, būtiną tam tikriems tikslams pasiekti: skaityti ar gaminti maistą, vakaroti prie švenčių stalo ar atlikti higienos procedūras. Akcentinis apšvietimas naudojamas norint pabrėžti išskirtinius interjero elementus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį. Kad visus šiuos apšvietimo tipus pavyktų suderinti, būtinai apgalvokite kiekvieno šviestuvo paskirtį.

Apsvarstykite, kam skirta konkreti namų zona – ten, kur dirbate dieną, nereikia tokio raminamai nuteikiančio apšvietimo kaip ten, kur norite ilsėtis.

Tiesiai į tikslą

Įvertinkite kiekvienos zonos funkcionalumą – tai pagelbės ir renkantis, ir išdėstant šviestuvus. Šviestuvas virš valgomojo stalo paprastai nepamainomas – nes jo skleidžiamos šviesos ratas tarsi suvienija draugiją ir kuria bendrystės nuotaiką. Be to, toks pakabinamasis šviestuvas dažniausiai tampa interjero kompozicijos ir stiliaus ašimi.

Virtuvės apšvietimas racionalesnis, tad nustatykite svarbiausias darbo zonas ir jas tikslingai apšvieskite – juk visada patogu, kai gerai matome viryklę ir darbastalį, o šviesos šaltinis yra žemiau akių lygio.

Miegamajame patariama būtinai rinktis reguliuojamo intensyvumo sieninius ar stalinius šviestuvus šalia lovos: jie tiks ir skaitymui, ir ramiai nuotaikai sukurti. Beje, psichologai įsitikinę, kad didžiausia klaida – vos atsibudus „įkirsti“ ryškią šviesą, tartum ji greičiau pažadintų. Nieko panašaus, toks staigus pokytis veikia dirginamai. Jei norite atsikelti gerai nusiteikę, įjunkite blausų ir jaukų apšvietimą.

Dėl vonios kambario vieningos nuomonės nėra: vieni dizaineriai mano, kad čia kuo šviesiau, tuo geriau – taip sukuriamas sterilios ir švarios aplinkos įspūdis. Kiti teikia pirmenybę prislopintai šviesai, kuri geriausiai padeda atsipalaiduoti lepinantis vonioje. Greičiausiai reikėtų ieškoti kompromiso ir derinti šiuos du apšvietimo šaltinius.

Negyvenamosiose erdvėse: prieškambaryje, laiptų zonoje, drabužinėje – apšvietimo funkcionalumas yra dar svarbesnis, o kadangi čia ilgai neužsibūname, šviestuvai gerokai rečiau tampa dekoro elementais.

Akcentų metamorfozės

Akcentinis apšvietimas taip vadinamas todėl, kad jis suteikia galimybę šviesos srautu išskirti vieną ar kitą interjero elementą, paprastai tariant, išryškinti „eksponatą“ – juk įėję į kambarį iš karto pamatome tai, kas gerai apšviesta. Pirmiausia, be abejo, pagalvojame, kad tai galėtų būti meno kūriniai. Tačiau nebūtinai. Originaliai atrodys gėlių vazonai bei kiti išraiškingo silueto aksesuarai, baldai, architektūriniai elementai ir apdailos sprendimai. Jei manote, kad daugiapakopės lubos ar kolona kambaryje vertos tapti dėmesio objektu, jas ir išryškinkite. Dizaineriai pataria originaliai apšviesti išskirtines faktūras – akmenį, medieną, plytas ar kitą dekoratyvią reljefinę dangą. Krentanti šviesa pabrėžia jų gilumą ir išraiškingumą. Svarbiausia, kad akcentuotumėte tai, kas iš tiesų gražu ir verta dėmesio, – juk dekoratyvumas atsiskleidžia šviesos ir šešėlių žaismėje. Kuriant tokį apšvietimo scenarijų reikėtų turėti tikslią koncepciją – kaip ir komponuojant baldus, renkantis spalvas, šviesų dizainą būtina valdyti.

Akcentinio apšvietimo efektas gali būti skirtingas:

X Aštrus apšvietimas padeda išskirti tašką erdvėje – tarsi svarbiausią veikėją teatro scenoje, tik interjere juo tampa paveikslas ant sienos ar graži vaza. Atkreipkite dėmesį, kaip šis apšvietimas naudojamas parduotuvėse, siekiant vitrinoje išryškinti nedidelį objektą.

X Netiesioginis apšvietimas švelnesnis nei tiesioginis, kryptingas, o išsklaidyta šviesa kuria jaukesnę, ramesnę nuotaiką.

Praktiškas patarimas
Jei nervina laidai ir norite, kad jų nesimatytų, nuotrauką ar paveikslą ant sienos apšvieskite baterijomis maitinamu šviestuvu.

Keletas gudrybių

Vida Press

Apšvietimas interjere sukuria nuotaiką, dramą, intrigą – paprasčiausia šito pasiekti reguliuojant apšvietimo intensyvumą ir keičiant šviesos kritimo kampą.

Vida Press

Atminkite
Itin svarbu apšvietimo intensyvumą lanksčiai keisti daugiafunkciuose kambariuose – priklausomai nuo paros meto, situacijos (kurioje zonoje „vyksta veiksmas“), nuotaikos.

Vida Press

Ar kada nors pastebėjote, kad apšvietimas gali erzinti taip, jog jį įjungus interjeras atrodo sudarkytas? Jei ne – puiku, vadinasi, su tuo nė nesusidūrėte. Kai apšvietimo koncepcija apgalvota ir nepriekaištinga, vargu ar jį pastebime (kitas dalykas efektingi šviestuvai – jų neįmanoma nepamatyti). Tiesiog tada jaučiamės atsipalaidavę ir net nesusimąstome kodėl.

Vida Press

Apšvietimo scenarijuje dalyvauja ne tik šviesa, bet ir šešėliai. Jie suteikia intrigos, įdomumo ir net šiokio tokio teatrališkumo – faktūros, reljefai ir spalvos atsiskleidžia visu grožiu. Kad šviesos ir šešėlių santykis būtų jaukus ir malonus akiai, naudokite šviesos intensyvumo reguliatorius, o efektingą šešėlių mirgėjimą sukurs faktūriški gaubtai, atspindintys raštus ant sienų, lubų ar grindų.

Vida Press

LED lemputės paprastai išskiria nedidelę dalį erdvės, o toliau šviesa sklinda palaipsniui silpnėdama. Baiminatės, kad toks apšvietimas per šaltas – rinkitės šiltesnę spektro spalvą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis