Šviesos jungiklis jūsų namuose: paslėpti ar išryškinti?

Namuose šviesos jungiklius pastebime dviem atvejais: arba su jais kažkas negerai, arba toks interjero dizainerio sumanymas. „Regis, smulkmena, tačiau interjere viską lemia būtent detalės. Smulkūs daiktai žymiai labiau traukia į save dėmesį nei dideli“,  – sakė interjero dizaineris Vytautas Gurevičius.

Madą padiktuos asortimentas

„Spalvoti jungikliai nėra mados tendencija. Bet labai gali būti, kad tokia mada atsiras artimiausiu metu, nes iki šiol nei mūsų dizaineriai, nei vartotojai tiesiog neturėjo tokių galimybių, - sakė V. Gurevičius. – Egzistuoja du jungiklių, kištukinių lizdų ir kitų panašių įrenginių įkomponavimo į interjerą būdai: arba jie slepiami suliejant su aplinka, arba išryškinami priderinus prie kitų į akis krintančių namų akcentų. Nuo šiol dizaineriai turi visišką laisvę taikyti būtent pastarąjį būdą. Pavyzdžiui, jei namuose bus žalių ar raudonų akcentų, galima bandyti jungiklius derinti prie jų“.

Pažintis nuo Bauhaus laikų

„Su „Les Couleurs Le Corbusier“ pradėjome bendradarbiauti neseniai, tačiau bendro tarp šių dviejų kompanijų – daug ir nuo seno,  – pasakojo „Jung Vilnius“ kompanijos vadovas Raimundas Skurdenis. - Garsusis Le Corbusier mokėsi Vokietijos menų mokykloje Bauhaus, kur buvo sukurtas pirmasis kvadratinės formos šviesos jungiklio brėžinys. Remdamasi šiuo brėžiniu, vokiečių kompanija „Jung“ pagamino modernų kvadrato formos jungiklį, kuris tapo klasika ir yra naudojamas jau daugiau nei 40 metų“.

Medžiagų, iš kurių gaminamas šis jungiklis, daugėja, yra jungiklių ne tik iš plastmasės, bet ir iš nerūdijančio plieno, aliuminio, žalvario, vario ir kitų medžiagų, o jo forma išlieka ta pati. 63-imis „Les Couleurs Le Corbusier“ spalvomis nudažyti būtent klasikiniai kvadrato formos jungikliai.

„Les Couleurs Le Corbusier“ – tai ne pavienės spalvos, o ištisa sistema, kuomet visos spalvos dera tarpusavyje, tad jūsų namuose net ir skirtingų spalvų jungikliai tarpusavyje vizualiai „nesipyks“. „Tikrai ne kiekvienas dažų gamintojas turi tokį tikslą ir gali tuo pasidžiaugti – kad visos spalvos derėtų tarpusavyje“, - akcentavo R. Skurdenis.

„Jungiklius dažnai čiupinėjame rankomis, jie veikia mus betarpiškai. Ir tai yra svarbu, nes retą interjero detalę mes liečiame rankomis. Todėl iškyla ne tik estetikos, bet ir kokybės, tvarumo klausimai. Labai svarbu, kad šios, regis, smulkmenos, nuo mūsų slepiančios laidų raizgalynę ir leidžiančios valdyti elektrą, nekeltų mums problemų“,  – sakė V. Gurevičius.

Kaip išsirinkti tinkamiausią jungiklį?

Jungikliai prie interjero derinami ne tik spalva, bet ir forma – ją lemia visa namų interjero stilistika. Pavyzdžiui, klasikiniam interjerui labiau tiks jungikliai užapvalintais kampais, gali būti ir su rėmeliu. Tuo tarpu šiuolaikinio stiliaus namuose rekomenduojama rinktis aiškios kvadrato formos jungiklį. Per pastaruosius kelis dešimtmečius pasikeitė ir jungiklių įrengimo vieta – jei anksčiau jie būdavo tvirtinami pečių aukštyje, tai dabar, siekiant maksimalaus komforto – ištiestos rankos aukštyje, t. y. apie 90 cm nuo grindų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis