Šviesos diodų lemputės: efektyvesnis energijos vartojimas

Ar LED lemputės galėtų nušviesti kelią į ateitį, kur energija bus vartojama kur kas efektyviau nei dabar?

LED lemputės yra daugeliu atžvilgių pranašesnės už kitas lemputes, tarp jų ir kompaktiškas fluorescencines, arba CFL (jos gali būti pavojingos sveikatai). Štai 8 priežastys, kodėl jums turėtų patikti LED, arba šviesos diodų, lemputės.

1. LED lemputės – išbandytos

LED apšvietimas yra išbandyta technologija, populiari nuo 7-ojo dešimtmečio. Pavyzdžiai – šviesoforai, elektroniniai įrenginiai ir kiti prietaisai. Tikėtina, kad kalkuliatorius, kurį įsigijote 8-ajame dešimtmetyje, buvo apšviestas LED technologija.

2. LED lemputės gali skleisti švelnią šiltą šviesą

Kai kuriems pirkėjams LED asocijuojasi su stipria, šalta, spiginančia šviesa, tačiau naujosios LED lemputės skleidžia švelnią, šiltą ir gal net romantišką šviesą – tokią pat, kaip vis dar plačiai naudojamos neekonomiškos kaitinamosios lemputės.

3. LED pasižymi dideliu energijos efektyvumu

Šviesos diodų lemputės naudoja 75-80 proc. mažiau energijos nei senesnės kaitinamosios lemputės. Nepamirškite, kad apšvietimas sudaro didelę namuose suvartojamos energijos dalį.

4. LED sutaupys jums pinigų

Jei pinigai jums yra didesnė motyvacija nei aplinkosauga, žinokite, kad LED jums sutaupys daugiau litų nei kompaktiškos fluorescencinės ar įprastos kaitinamosios lemputės. Vieni tyrimai parodė, kad per savo egzistavimo laikotarpį (apie 50 000 valandų) LED vartotojui kainavo 95 dolerius, CFL – 159, o kaitinamosios lemputės – net 652 dolerius. LED lemputės nėra labai pigios, bet, kaip ir daugelis naujų technologijų, kasmet pinga.

5. LED lemputės ilgiau šviečia

Niekas nemėgsta keisti perdegusių elektros lempučių. Šviesos diodų lemputė dega bent 25 000 val, dažnai iki 50 000 val., o kaitinamoji - vos 1200 val. Vadinasi, per tą laiką, kol perdegs viena LED lemputė, turėsite 42 kartus įsukti naują kaitinamąją. CFL šviečia apie 10 000 val, tad šias lemputes reikės keisti tik 5 kartus.

6. LED nėra nuodingo gyvsidabrio

Kompaktiškos fluorescencinės lemputės būtų puikus pasirinkimas, jei jose nebūtų gyvsidabrio – toksino, siejamo su apsigimimais, smegenų pažeidimais ir kitomis problemomis. Štai kodėl CFL negalima išmesti į šiukšlių dėžę – jas reikia labai atsargiai nugabenti į atitinkamą įstaigą. LED pranašumas prieš CFL tas, kad jose nėra gyvsidabrio ar kitų pavojingų metalų.

7. LED lemputės nenudegins pirštų

Ar kada nors bandėte išsukti karštą elektros lemputę? Tikriausiai nesinorėtų to pakartoti. Kaitinamosios ir halogeninės lemputės gali smarkiai įkaisti ir tapti nesaugios. Tuo tarpu LED išlieka šaltos, net jei švietė kelias valandas – jos net šaltesnės už CFL.

8. LED šviesą galima prislopinti

LED lempučių šviesą galima prislopinti, o tai ne visada įmanoma naudojant CFL. Be to, LED įsižiebia iš karto (dar vienas pranašumas prieš CFL) ir nemirksi. LED lempučių šviesa visą lemputės veikimo laikotarpį išlieka tolygi ir ima blankti tik pačioje labai ilgo veikimo pabaigoje.

9. Bet... ne visos LED lemputės yra vienodos

Deja, kai kurios kompanijos gamina prastos kokybės LED lemputes, kurios skleidžia blausią netolygią šviesą arba ima mirksėti pašvietusios vos 1000 val. Norėdami išvengti šių problemų, rinkitės patikimų kompanijų pagamintas ir „Energy Star“ ženklu pažymėtas lemputes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis