Pagrindinės apšvietimo taisyklės

Tinkamas apšvietimas yra labai svarbus dalykas, tačiau dažniausiai apie jį net nesusimąstome. Galime valandų valandas praleisti besirinkdami dažų spalvas, tačiau pamirštame tai, kas mūsų namus gali nušviesti gražiausioje šviesoje.

Kas tai yra geras apšvietimas? Galite nesuvokti, jog jūsų apšvietimas blogas, tačiau simptomai neapgaus: galvos skausmas, pavargusios akys, nepasitenkinimas, jog virtuvėje sunku matyti, ką darote, ar ginčai miegamajame, kuris užgesins šviesą. Geras apšvietimas suteiks namams erdvumo, švaros, svetingumo pojūtį.

Gero apšvietimo paslaptis yra lankstumas, universalumas. Turite gerai jaustis tiek būdami namie dieną, tiek vakare skaitydami knygą. Vienu jungiklio ciktelėjimu turi būti įmanoma šviesų kambarį paversti jaukia vietele romantiškai vakarienei dviese. Jei norėdami sukurti romantišką atmosferą, šviestuvą apgaubiate šaliu ar besiruošdami vakarėliui įsukate raudonas lemputes, žinokite, kad pora šviesmečių atsiliekate nuo šiuolaikinių technologijų.

Visi – nuo jūsų iki nekilnojamojo turto pardavėjo – trokšta natūralios šviesos. Nuostabu, jei sugebate pasinaudoti jos privalumais. Jei svetainė atrodo tamsi ir šalta, o retai naudojamas valgomasis – visada įšilęs, gal sukeiskite juos vietomis?

Pagrindinės taisyklės:

Jei jūsų kambarys yra šiaurės pusėje, į jį pateks šaltesnė, ramesnė, o ne tiesioginė saulės šviesa. Menininkai savo studijas dažnai įsirengia šiauriniuose kambariuose, kad galėtų tiksliau suvokti spalvas.

Jei jūsų kambarys yra rytų pusėje, prabusite nutviekstame saulės kambaryje. Tačiau šviesa mėgausitės tik pirmąją dienos pusę.

Jei jūsų kambarys yra pietų pusėje, visą dieną džiugins šilta šviesa. Ji kis priklausomai nuo metų ir dienos laiko. Vidurdienį saulė tiesiog spigins.

Jei jūsų kambarys yra vakarų pusėje, šviesa bus ryškiausia karščiausiu dienos metu – tai gali sukelti atspindžius. Į pavakarę atsiras ilgi šešėliai ir ramesnė šviesa.

Prisiminkite:

Šiaurės ir rytų pusėse esantiems kambariams reikia daugiau šviesos, todėl pagalvokite apie dirbtinį apšvietimą ir būdus atspindžiams kontroliuoti.

Pietų ir vakarų pusėse esančiuose kambariuose paprastai yra pakankamai šviesu. Kartais šviesą reikia kontroliuoti.

Pietų pusėje esančiose patalpose įrenkite svetainę ir virtuvę, nes čia praleisite daugiausiai laiko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis