Kaip sukurti jaukią atmosferą namuose žiemos metu: 6 apšvietimo idėjos

Žiema dažniausiai yra tas metas, kuomet jaučiamės šiek tiek dirglūs, liūdni, pritrūkstame motyvacijos. Šviesos stygių lauke kompensuojame kurdami jaukesnę aplinką namuose, bet neretai pamirštame, kad norimą efektą galime pasiekti net ir nedideliais pakeitimais. Tinkamas apšvietimas gali būti ne tik sumanus būdas namus transformuoti į harmoningą, patogią erdvę, bet ir praskaidrinti nuotaiką. Kaip tai padaryti, pataria SKURA DESIGN dizainerė Neringa Pučkoriūtė.

Jau nuo seno žmonės stengėsi, kad tamsiuoju metų laiku namuose būtų kuo daugiau šviesos – židinyje liepsnotų malkos, kambariai būtų apšviesti žvakių, žibalinių lempų ar balanų šviesa. Ugnis ir jos suteikiama šviesa būdavo pažadas, kad Saulė sugrįš ir visi tuo metu atlikti derlingumo bei sėkmės burtai išsipildys. Nors šie ritualai nebeatliekami, namų apgaubimas jaukia šviesa yra natūralus reiškinys, kai už lango šalta ir tamsu.

Gamintojo nuotr.

Nors kurdami jaukią atmosferą namuose dažnai neatsispiriame žvakėms, stulbinantis pasirinkimas ir patogumas verčia atsigręžti į šviestuvus. Gausybė spalvomis, dydžiais ir formomis išsiskiriančių šviestuvų gali ne tik praskaidrinti apniukusias dienas, atgaivinti pabodusį interjerą, suteikti daugiau erdvės ar net drastiškai transformuoti erdvę.

Gamintojo nuotr.

Pateikiame 6 idėjas, kaip pasitelkdami apšvietimą galite pagyvinti savo namų interjerą:

–Mažame kambaryje kuo labiau apšvieskite kampus – patalpa optiškai atrodys didesnė. Jei kambario lubos žemos, patartina šviestuvą nukreipti į lubas.

–Zoninio tipo šviestuvai (toršerai, staliniai, sieniniai šviestuvai) puikiai tinka kuriant jaukią svetainės ar poilsio zoną. Zoninį apšvietimą galite naudoti apšviečiant valgomojo stalą – rinkitės nuleidžiamą lubų šviestuvą, kabantį 60 – 80 cm atstumu nuo stalo paviršiaus. Tokio tipo apšvietimą galite rinktis ir miegamojo kambariui.

Gamintojo nuotr.

–Dekoratyvinis apšvietimas nebūtinai atlieka patalpos apšvietimo funkciją, bet gali meistriškai pakeisti kambario nuotaiką pasitelkiant skirtingas spalvas, judesį, šešėlius, kvapus. Naudokite šio tipo apšvietimą kurdami gyvą, mistišką aplinką. Rinkitės tokį dekoratyvinį apšvietimą, kuris atrodytų patraukliai ir dienos metu.

–Žaisdami akcentiniu apšvietimu galite ne tik atskleisti svarbiausias kambario detales, bet ir paslėpti trūkumus. Šio tipo šviestuvus galima naudoti apšviečiant laiptus, nišą, meno kūrinius ar kitą pasirinktą interjero detalę. Miegamajame galite įrengti šviestuvus virš vienos ar iš abiejų lovos pusių. Tokius šviestuvus geriausia tvirtinti 70 cm virš pagalvės ir apie 20 cm nuo lovos krašto link lovos vidurio (jei lovos plotis iki 2 m). Jei skaitote mažai, galite naudoti matinio stiklo šviestuvus. Miegamajame taip pat puikiai tinka ir jaukią atmosferą kuria nedideli staliniai šviestuvai.

Gamintojo nuotr.

–Šviečianti lempučių girlianda gali pasitarnauti ne tik šventiniu laikotarpiu. Lemputes galima patalpinti į skaidrią vazą, apraizgyti jomis pasirinktą interjero objektą.

–Naudokite keletą apšvietimo lygių. Tam galite pasitelkti šviesos reguliatorius arba vietoj pagrindinio naudoti zoninį apšvietimą. Tarpusavyje galima derinti akcentinį, dekoratyvų ar „paslėptą“ apšvietimą, svarbu nepersistengti su šviestuvų gausa. Patartina naudoti ne daugiau kaip kelis šviestuvų tipus bei dizainus vienoje patalpoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis