Kaip apšviesti savo sklypą?

Pirmoje straipsnio dalyje apžvelgėme kaip ir ką apšviesti savo sklypo teritorijoje, apšvietimo saugos, ekonominius, ekologinius aspektus. Antroje straipsnio dalyje analizuosime terasos, baseino ir sodybos apšvietimo ypatumus.

Terasos apšvietimas

Kaip apšviesti vieną maloniausių vakaro pasisėdėjimo vietų? Vienintelio pasiūlymo nėra. Reikėtų kalbėti apie svarbius aspektus, kuriuos galėtų pritaikyti daugelis terasų ar pavėsinių savininkų.

Terasa paprastai prisišliejusi prie namo, jos apšvietimą galima, o ir reikėtų, derinti su namo fasado apšvietimu. Tai pravartu ekonominiu atžvilgiu. Tačiau terasoje visuomet reikės ir papildomo apšvietimo: stalo, skaitymo zonose bendro apšvietimo nepakaks. Jo bus mažai, jei norėsite terasoje sukurti malonią, intymesnę nuotaiką.

Stalo malonumams tiks pakabinami lauko sąlygoms pritaikyti šviestuvai arba kuklesni, mažiau matomi, su specialistų pagalba įmontuoti konstrukcijose šviestuvėliai, kurie apšvies Jūsų stalą.

Skaitymui yra pravartus atskiras lauko šviestuvas. Tai gali būti naujas lauko apšvietimo atradimas – lauko toršeras, kuris ir elegantiškas, ir jaukus. Tos pačios priemonės tiks ir intymiai nuotaikai kurti, jei nepakaktų žvakių šviesos.

Tiesa, lauko toršerai, nors jie atrodo kaip kambariniai, vis dėlto, yra kiek kitokie. Jie yra pritaikyti lietingam, drėgnam orui.

Ne visos terasos turi tvoreles, tad kitas itin svarbus momentas yra tūrinis terasos apšvietimas. Nešviečiantis iš apačios į akis, tačiau nužymintis, kur terasa prasideda ir kur baigiasi. Saugumas būtinas.  Nepamirškite – terasa yra dalis namų, kambarys lauke. Jame taip pat reikalinga tvarka ir jaukumas.

Visi minėti pasakojimai tiks ir kalbant apie pavėsines, kurios dažniausiai esti atokiau nuo namo. O kad ją saugiau pasiektumėte, reikės suplanuoti ir takelio apšvietimą, kuris tuo pačiu išryškins ir šalia esančius augalus ar sodo dekoracijas. Arba apšviestos sodo detalės rodys kelią iki pavėsinės.

Baseino apšvietimas

Jam ir jame šviesos reikės. Svarbu, kad būtų aiškiai matomas visas baseino perimetras, kaip ir terasose. Vandens tyrumui pademonstruoti tiks šalta švari šviesa, kuri yra skvarbesnė, gilesnė. Šilta šviesa apšvies tik Jūsų baseinėlio paviršių, nesuteiks gylio, o vanduo atrodys drumstas.

Jei šios vietos apšvietimą projektuos apšvietimo inžinieriai ir architektai, o taip ir turėtų būti, specialistai patars Jums, kur ir kiek šviesti, kad jaustumėtės gerai, kad akių lygyje esantys šviestuvai neakintų, o baseine, vandenyje įmontuoti prožektoriai paryškintų vandens subtilų grožį ir sukurtų jaukumą maudantis. 

Nepamirškite elektra ir vanduo mėgsta tvarkingą įrangą.

Sodybos apšvietimas

Jei tai kaimas, vienkiemis, miško sodyba – apšvietimo kiekius reikėtų minimalizuoti. Jei Jūs esate arti gamtos, šviesos turėtų būti tik tiek, kiek būtina bendriems poreikiams, harmoningai įsiliejant į natūralią aplinką.

Greičiausiai, sodyboje bus daugiau takelių, vedančių į malkinę, į pirtelę, vietą, kur karalius pėsčias vaikšto. Funkciniai Jūsų judėjimo takus žymintys apšvietimai puikiai išryškins ir išpuoselėtas vejas, gėlynus.

Specialiu apšvietimu galėsite nudžiuginti save ir svečius, jei netoliese yra ežeras ar dirbtinai iškastas vandens telkinys. Ne tik pakrantės ribas, bet patį vandenį, smėlio taką į jį, vandens augalus, akmenis įmanoma ir net labai rekomenduojama iliuminuoti specialiais šviestuvais. Naktį daug jaukiau įbristi matant dugną. Tegul šie mieli neilgos lietuviškos vasaros įspūdžiai teikia kuo daugiau malonumų, kuriuos bus miela prisiminti šaltais vakarais.

Nepamirškite – naktis turi savo paslaptingą charakterį, apšvieskite erdves, tačiau nepersistenkite.

LA FORMA nuotr.

Jei kilo klausimų dėl terasos, pavėsinės, baseino ar sodybos lauko apšvietimo, klauskite specialistų: www.laforma.lt

Užsakymo nr.: PT_61733103

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis