Kaip apšviesti savo sklypą?

Kiemų, sodų, sodybų lauko apšvietimas tamsiuoju paros metu yra nepelnytai pamirštas. Jei yra nuosavas kiemas – jame bus gyvenama, tad natūralu, jog šviesos reikės. Kaip ir ką apšviesti savo teritorijoje, geriausiai žino tik patys šeimininkai, bet tam, kad tai būtų efektyvu, pravartu žinoti apšvietimo saugos, ekonominius, ekologinius aspektus, kuriuos ir apžvelgsime šiame straipsnyje.

Kodėl?

Todėl, kad elektros laidai ir kabeliai, jungtys ir prailgintojai, šviestuvai ir žibintai lauke darosi pavojingi, jeigu jie yra nekokybiški ir neteisingai padėti. Elektra, vanduo, šaltis – gali sukelti netikėtų pavojų.

Ką daryti?

Lengviausias būdas ir teisingiausias laikas numatyti lauko apšvietimą – kai vyksta namo ir teritorijos planavimas bei statybos. Be pastatų architekto, dizainerio, landšafto specialisto ir 101 patarėjo iš šono, statybų partneriais turėtų būti ir apšvietimo architektai bei inžinieriai. Jie išmano ne tik „gražu-negražu“, bet svarbiausia – gali tiksliai pasiūlyti kiemo (sodybos, sodo) apšvietimo sprendimus.

Kas plane svarbu?

Reikėtų teisingai parengti apšvietimo scenarijus ir sudėlioti planuojamo apšvietimo akcentus: funkcinis apšvietimas (namo durys, vartai, takas iki durų, garažas, terasa, baseinėlis); dekoratyvus (fasadas, gėlynai, medis, skulptūra); apsauginis, perspėjantis sklypo perimetro, apšvietimas.

Suprantama, kad pirmu smuiku griežia funkcinis apšvietimas, nors dažnai svajojant apie būsimus nuosavus namus pirmiau matome romantiškai apšviestą rožių krūmą. Iš anksto ruošiantis šiems malonumams pamatysite, kaip įmanoma vien su protingai suplanuotu funkciniu apšvietimu pamatyti ir durų spyną, ir takelį iki durų, ir rožynus.

Truputį kitokie rūpesčiai lauks, jeigu apsigyvenote jau pastatytame name su įrengtu kiemu, sodu.
Netgi jei Jums viskas lauke tinka ir patinka, tačiau akivaizdžiai trūksta šviesos vakarais, kasti vis tiek reikės.

Toliau elgtis reikėtų visiškai taip pat, kaip ir statant naujus namus – kreiptis į apšvietimo specialistus ir numatyti būtinus funkcinius ir dekoratyvius apšvietimo taškus.

Darant apšvietimo planą labai svarbu teisingai sužaisti šiltomis ir šaltomis šviesomis. Jei prismaigstysite savo kieme šalta melsva šviečiančių saulės baterijų žibintų, nei funkcijos, nei grožio nelaukite.

Fasadai, takeliai, terasos, augalai, dekoracijos apšviečiamos tik šiltomis spalvomis, ji švelniai paryškina tai, ką rodote, iškelia į pirmą planą, kviečia užeiti. Šalta spalva tinka vandeniui apšviesti, jis tampa skaidresnis, švaresnis, gilesnis.

Plane taip pat įmanoma ir patartina numatyti šviesos scenarijų skirtingiems metų laikams. Galbūt, žiemą grįžtant namo norėsis itin šiltos oranžinės šviesos. Visa tai ir dar daugiau Jums papasakos apšvietimo profesionalai. Nepamirškite – pirmiausia funkcija, tik po to dekoratyvumas.

Kokie pagrindiniai apšvietimo taškai?

Garažas, takas iki namų durų, laiptai, įėjimas. Teisingai parinkti ir sureguliuoti judesio, tamsos, laiko davikliai padės laimingai pasiekti savo namus.

Nebūtinai visos iliuminacijos turi įsižiebti iš karto, galima suplanuoti užsidegimo grupes, kai šviesa Jus pasitinka, palydi ir užgęsta, kai praeinate, tai yra ekonomiškiausias sprendimas.

Atėjus namo, saugumo jausmą suteikia šiek tiek šviesos kieme (o gal tiesiog malonu grožėtis dekoratyviniais augalais savo vakariniame sode). Kas ir kur, kaip ir kiek žibės naktį neerzindamas jūsų pačių ir kaimynų – subtilus reikalas.

Kas yra dekoratyvus apšvietimas, arba, kada jo reikia?

Jo gali ir visiškai nereikėti, jei protingai suplanavote sklypo pagrindinių taškų apšvietimą, jeigu investavote į kokybiškus įrenginius ir šviestuvus.

Estetika neatsiejama nuo racionalumo. Todėl profesionalus apšvietimo specialistas Jums pasiūlys variantą, kai funkcinis apšvietimas atliks ir dekoratyviojo funkciją: apšviestas takelis puikiausiai išryškins ir šalia esančius augalus, teisingai sureguliuotas Jūsų išpuoselėto krūmo ar medžio apšvietimas paskleis reikiamą šviesos srautą ir takeliui.

Dekoratyvus apšvietimas nereiškia, kad kiemas turi būti kaip scena, jokiu būdu nereikėtų šviesos nukreipti taip, kad galiausiai apskritai nieko nesimatytų. 

Augalų ir kitų sodo puošmenų apšvietimas yra labai individualūs dalykai, tačiau kelis patarimus bus naudinga žinoti: nors šalta spalva nėra naudojama augalams, tačiau ją tiks panaudoti, jei norite apšviesti beržą. Spygliuočiams apšviesti labai tiks oranžinė šviesa. Jei planuojate apšviesti rododendrą, nukreipsite šviesą į jo žiedus, jei šviesite tują – bus svarbu išryškinti jos tūrį.

Landšafto architektas bus laimingas ir dėkingas, jei jo suprojektuoti sodai ar kiemai bus subtiliai apšviesti, o kiemo savininkas džiaugsis, kad jo investicija į aplinką bus akivaizdi ne tik šviesiuoju paros metu.

Kiek reikia šviesos?

Viskas priklauso nuo individualios situacijos ir saiko. Keli patarimai kalbant apie šviesos kiekius: neperkraukite kiemo, sodo, sodybos žibintais ir lempomis, girliandomis ir kitais šviečiančiais daiktais, geriau mažiau įrangos, tačiau tegu ji būna brangesnė, saugesnė, patikimesnė, ekonomiškai naudojanti elektrą ir ilgiau tarnaujanti. Būtinai pagalvokite apie tai, kad nebūtinai visi šviestuvai turi matytis.

LA FORMA nuotr.

Jei kilo klausimų dėl lauko apšvietimo, klauskite apšvietimo specialistų: www.laforma.lt

Užsakymo nr.: PT_61649943

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis