Apšvietimas: naujausios tendencijos

Apšvietimas, kuomet matoma šviesa, bet ne jos šaltinis, dabar madingas ir namuose, ir biuruose. Tam yra skirtos specialios elektros lemputės ir prie jų taikomi priedai. Moderniuose pastatuose dažnai pamatysite tokį apšvietimą: šviesos šaltinis paslepiamas, jį įtaisant nišose, už lentų, plokščių ar karnizų.

Nerūdijantis metalas ir aliuminis labai dera prie tradicinių medžiagų – medžio, akmens ar grublėto plastiko.

Jūsų namų kolonos, dideli medžiai ar skulptūros gali įgauti įspūdingą trimatę išvaizdą. Tiesiog reikia po jais, ant grindų ar žemėje įmontuoti lempeles.

Flourescencinės lempos ne tik puikiai apšviečia – jos taupo energiją ir jau tampa standartu savo kiemą apšviesti būtent jų šilta balta spalva.

Pagrindiniai apšvietimo būdai

Pagrindiniam patalpos apšvietimui – foninei šviesai – naudojama iš visų patalpos pusių sklindanti šviesa.

Darbinis apšvietimas, skirtas skaitymui ar siuvimui.

Akcentuojantis apšvietimas, kai šviesa nukreipiama į paveikslą, augalą ar kitą objektą.Dekoratyvinis apšvietimas, pavyzdžiui, neoniniai ženklai, šviečiantys šiaudeliai ir t.t. Juos paprastai galima priderinti bet kurioje patalpoje.

Kai apsispręsite, kokio apšvietimo reikia jūsų namams, turėkite galvoje, kad, renkantis lemputes, reikia įvertinti jų skleidžiamos šviesos spalvą, lemputės ilgaamžiškumą ir kainą. Galimi trys variantai:

Volframo lemputės skleidžia baltą šviesą, ji yra šilta ir turi gelsvą atspalvį. Jos labai tinka, norint patalpoje sukurti atpalaiduojantį šviesos foną.

Fluorescentinių lempučių šviesa yra pilkšva – žalsva. Dabar rasite ir naujesnių šių lempučių modelių, kurių skleidžiama šviesa yra šiltesnė bei jaukesnė.

Halogeninės lemputės sukuria ryškią baltą spalvą. Mažos įtampos halogeninės lemputės (geriau ne stiklinės, o kvarcinės, kad atlaikytų aukštesnę temperatūrą), skleidžia diskretišką, gana blankią šviesą, kuri susitelkia į vieną spindulį.

Nepamirškite žvakių

Joks kitas šviesos šaltinis neatstos gyvos žvakių liepsnos. Jei vienoje vietoje sustatysite ir uždegsite daug žvakių, jos ne tik sukurs malonią atmosferą, bet ir turės praktinės naudos.

Jei į aliuminio kibirėlį kiek telpa pridėsite žvakių, jas uždegę pasijusite lyg iškilmingoje puotoje. Jei namuose turite židinį, pristatykite žvakių ant jo atbrailos. Maloniai svaigins ne tik romantiška šviesa, bet ir kvapas, jei deginsite parfumuotas žvakes. Pastatykite keletą žvakių greta vakarienės stalo. Jos skleis švelnesnę šviesą, nei ant stalo stovinti viena žvakė, kuri gali būti per arti ar netinkamo aukščio ir dėl to tik erzinti.

Žvakes galima derinti ir su dirbtine šviesa, tačiau bet kuriuo atveju pirmųjų šviesa turi dominuoti. Lempučių šviesos intensyvumą i spalvą rinkitės atsižvelgdami į progą. Tradicinių vaškinių žvakių balta spalva amžinai ir liks karaliene, bet jei rengiate linksmą vakarėlį, geriau uždegti geltonos, oranžinės ir raudonos spalvų žvakutes, kurios nuteiks žaismingai.

Lauko apšvietimas

Takelio, vedančio iki namo priešakinių durų, apšvietimas yra svarbus ne tik dėl grožio, bet ir dėl saugumo. O subtilus kiemo, sodo, jo detalių apšvietimas reiškia gerą skonį ir teikia estetinį pasitenkinimą. Galima apšviesti augalus, skulptūras ir fontanus ar baseinėlius. Vis dėlto rekomenduojama pasitarti su apšvietimo specialistu, kad būtumėte tikri, jog šviesos įrengimai yra saugūs ir tinkami čia naudoti.

Kabeliai į lauką turi būti atvesti požeminiu izoliaciniu vamzdžiu, kad vėliau jų nepažeistumėte pjaudami žolę ar kasdami žemę. Itin įdomiai atrodo apšviesta sodo lapija. Prožektorius užmaskuokite tarp augalų (jie turi nenustelbti šviesos), ir jų spindulius nukreipkite į medžius – jūsų sodas atrodys paslaptingai ir kiek vaiduokliškai.

Takelių apšvietimui galite rinktis ne tik stulpelinius žibintus. Tinka ir takelio kraštuose žemėje įmontuotos lemputės, padengtos plonu žvirgždo sluoksniu, kuris švelniai išsklaido lempučių skleidžiamą šviesą. Vidiniai kiemai ir terasos, jei ketinate čia vakarieniauti ar vaišinti svečius, turėtų būti apšviesti ryškiau. Išbandykite kiniškus kabančius žibintus, papildykite juos žvakių šviesa.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis