4 paslaptys, kaip sukurti tobulą apšvietimą virtuvėje

Visi puikiai žino gero apšvietimo svarbą namų erdvėje. Natūrali šviesa bei dirbtinis apšvietimas drauge kuria namų jaukumą bei charakterį. Interjero dizaino specialistai sako, jog kuriat apšvietimo sprendimus individualiems būstams, daugiausiai iššūkių ir kūrybiškumo reikalauja virtuvės–valgomojo zona. Pateikiame 4 patarimus, kurie pagelbės, projektuojant apšvietimą šioje erdvėje.

1. Keli šviesos šaltiniai ir jų dimeriavimas


Virtuvė – intensyviai naudojama namų erdvė, todėl šviestuvai joje yra ypatingai svarbi detalė. Interjero specialistai, kalbėdami apie apšvietimą virtuvės bei valgomojo zonoje, dažnai sako, kad geriau daugiau apšvietimo nei nepakankamai. Žinoma, šviesa šioje erdvėje neturėtų būti per daug ryški, o šviestuvų įvairovė ir kiekis neturi būti panašus į apšvietimo salono.


Todėl didesnėse erdvėse rekomenduojamas dimeriuojamas apšvietimas, reguliuojamas ratuku arba per mobilųjį įrenginį. Toks sprendimas leidžia šviesą paryškinti arba pritemdyti.


Taip pat virtuvėje patariama įrengti daugiau nei vieną šviesos jungiklį, kad galima būtų įjungti ir išjungti pasirinktus šviestuvus.


Dimeriuojamas virtuvės apšvietimas
Dimeriuojamas virtuvės apšvietimas
Unsplash


2. Bendras virtuvės apšvietimas turi būti išsklaidytas


Bendras apšvietimas – tai toks apšvietimo tipas, kuris apšviečia visą erdvę ir sukuria jaukią, komfortišką nuotaiką. Toks apšvietimas virtuvėje turi būti šviesus, bet kartu išsklaidytas, ne per ryškus. Jo pagrindinė paskirtis yra pašalinti šešėlius bei atspindžius, suteikti erdvei šviesaus gyvumo. Dažniausiai tam yra naudojamos lempos nišose bei pakabinami šviestuvai.


Jeigu virtuvės–valgomojo zona yra maža, bendram apšvietimui sukurti užtenka darbo (maisto gaminimo) zonoje įrengto apšvietimo bei virš valgomojo stalo pakabinto šviestuvo. Jeigu virtuvė yra didelė, atviro išplanavimo, sujungta su kitomis būsto erdvėmis, apšvietimas nišose bus reikalingas tam, kad būtų apšviestos pereinamosios zonos.


Virtuvės apšvietimas
Virtuvės apšvietimas
Unsplash


3. Funkcinis apšvietimas virtuvėje: ne tik LED juostos


Funkcinis apšvietimas – konkrečios zonos apšvietimas. Pavyzdžiui, zonos, kurioje yra gaminamas maistas (pjaustoma, verdama, kepama, užsiimama indų plovimu ir t.t.), apšvietimas. Toks apšvietimas užtikrina saugią darbo vietą. Šioje erdvėje dažniausiai naudojamos LED juostos, kurios yra įrengiamos po pakabinamomis spintelėmis, taip pat yra naudojami ir kito tipo papildomi kryptiniai šviestuvai.


Jeigu virtuvėje yra sala, šią zoną svarbu tinkamai apšviesti. Jos apšvietimui dažniausiai yra naudojamas taškinis apšvietimas įrengtas lubose arba naudojami keli pakabinami šviestuvai, kurie ne tik apšviečia šią zoną, bet ir atrodo stilingai.


Virtuvės funkcinis apšvietimas kaip interjero detalė
Virtuvės funkcinis apšvietimas kaip interjero detalė
Unsplash


Shutterstock


4. Akcentinis apšvietimas virtuvėje – išskirtiniam charakteriui kurti


Akcentinis apšvietimas – originalus dekoratyvinis apšvietimas, kuris yra skirtas erdvės charakteringumui kurti. Tokiu apšvietimu galima pabrėžti įdomesnes virtuvės-valgomojo detales, išryškinti išskirtinį šviesos ir atspindinčių šviesą paviršių kuriamą efektą.


Akcentinis virtuvės apšvietimas
Akcentinis virtuvės apšvietimas
Unsplash


Akcentinis apšvietimas, išryškinantis sienų dekorą
Akcentinis apšvietimas, išryškinantis sienų dekorą
Unsplash



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis