Sausas ir kvepiantis vonios kambarys: komfortas prasideda nuo inžinerijos

Užėjus į vonios kambarį, inžinerinė įranga nekrinta į akis. Gražiai įrengtame interjere jos ir nepamatysi. Kai mums reikia, vanduo atbėga ir, kai nebereikia, išbėga iš namų. Švariai, tyliai, saugiai. Apie vamzdžius, jungtis ir kanalus vandeniui nubėgti prisimename tik tuomet, kai kas nors nutinka. Vokiečių santechnikos gamintoja, kompanija TECE, stengiasi gaminti tokią įrangą, kurią sumontavus galėtum užmiršti.

Bet kuris vonios kambarys pirmiausia turi būti švarus ir kvepiantis. Kvapų, kaip ir inžinerinės įrangos, nematyti, tačiau malonūs interjerui suteikia žavesio, o nemalonūs riečia nosį ir varo lauk. Nepageidaujami yra kanalizacijos ir užsistovėjusio vandens kvapai; balų duše atsiranda dėl klaidų, padarytų montuojant santechnikos įrangą. Kaip jų išvengti, pasakojo bendrovės „TECE Baltikum“ produktų grupės vadovas Gintautas Petravičius.

Kvapo užsklanda

Į TECE dušo latako sifoną gamykloje įmontuojama hidraulinė kvapo užsklanda. Joje esantis vanduo sulaiko nemalonius kvapus, sklindančius iš vamzdyno. Tačiau jei dušu nesinaudojama ilgesnį laiką, vanduo iš užsklandos išgaruoja ir atveria kelią kvapams. Tiems atvejams, kai dušu naudojamasi retai, TECE yra sukūrusi ir patentavusi specialią membraninę kvapo užsklandą, kurią bet kada galima įdėti į jau sumontuotą dušo lataką ar trapą. Membrana atlieka sauso užtvaro funkciją. „Jei bent kartą per savaitę dušas yra naudojamas, hidraulinės kvapo užsklandos visiškai pakanka. O prieš paliekant namus ar vasarvietę keliems mėnesiams, rekomenduojame įdėti membraninę užsklandą. Pradėjus vėl naudotis dušu, ją geriau išimti, nes užsklanda sumažina vandens pratekėjimą maždaug 5 proc. Įprastai dušo sifonas praleidžia 48 litrus vandens per minutę. Įdėjus membraną jis praleis 45 litrus per minutę“, – patarė G. Petravičius.

Gamintojo archyvas

Nedarykite klaidos

Didžiausia klaida – į dušo lataką įdėti bet kurio gamintojo sausą kvapo užsklandą, dar kitaip vadinamą sausu sifonu. Nuo nemalonių kvapų šis apsaugo, tačiau nepraleidžia iš dušo bėgančio vandens. Jis nepritaikytas dušo zonai – pro jį vanduo bėga lėčiau, kaupiasi bala. Sausas sifonas tinka ten, kur ant grindų patenka nedaug vandens, – visuomeninės paskirties statiniuose, persirengimo kambariuose, garažuose ir pan.

Tinkamas grindų nuolydis

Balų duše atsiranda ir tuomet, kai suformuotas netinkamas grindų nuolydis.
Didelių grindų plytelių mada iš interjerų išstūmė trapus, nes, norint suformuoti tinkamą jų nuolydį, plytelę tektų skaldyti į 8 dalis. Didelėms plytelėms yra pritaikyti dušo latakai, jie įrengiami ne per vidurį, bet išilgai bet kurios vienos dušo zonos kraštinės.

Kaip apskaičiuoti dušo zonos nuolydį, kad vanduo nesikauptų, bet subėgtų į lataką? Grindų nuolydis latako link turi sudaryti 1 proc. šoninės dušo sienos ilgio. Dažniausiai dušo zona planuojama daugiau ar mažiau kvadratinė, taigi galima atskaitos matu laikyti ir patį lataką, kuris dedamas per visą galinę dušo sienos kraštinę. Jei latako ilgis – 1 m, tai per 1 m iki latako grindys turėtų pažemėti 1 cm. Tokio nuolydžio visiškai pakanka, kad vanduo subėgtų.

Didesnio nuolydžio daryti nėra reikalo ir netgi nerekomenduojama, nes bus slidu. Jei grindys duše išklotos glazūruotomis grindų plytelėmis, muilinas vanduo jas pavers tikra čiuožykla.

Dušo galvutė

Netinkamai apskaičiavus dušo galvutės galingumą, balų taip pat neišvengsime. „Žmonės dažnai nori didelio, prabangaus dušo, tarsi lietaus, kai vanduo kartu su oru purškiamas iš įrenginio, kurio paviršius – 1 kv. m. Bet nepagalvoja ir su niekuo nepasitaria, kur ir kaip tas vanduo subėgs!“ – pastebėjo G. Petravičius. Latako pralaidumas priklauso ne nuo jo ilgio, bet nuo pasirinkto sifono. Kiekvienam TECE latakui galima parinti vieną iš 5 sifonų, skiriasi jų pralaidumas, montavimo aukštis, gali būti horizontalūs arba vertikalūs. Ir santechnikams, ir dizaineriams tai yra labai patogu. Kitų gamintojų latakų sifonai dažnai būna privirinti ir nekeičiami. Sifonas parenkamas pagal dušo galvutės galingumą.

Gamintojo archyvas

Jei žmogus nežino, kokia bus dušo galvutė, rekomenduojamas standartinis sifonas, kurio pralaidumas – 48 litai per minutę. Jo užtenka didžiajai daugumai populiariausių dušo galvučių, net ir toms didelėms, imituojančioms lietų. Standartinės dušo galvutės vandens bėgimo intensyvumas – nuo 8 iki 10 litrų per minutę.

Pasirinkti lataką, sifoną, pasitarti su specialistais galima nuolat veikiančioje TECE produkcijos ekspozicijoje Vilniuje, TECE akademijoje.

Daugiau informacijos: www.tece.com/lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis