Lauko baldai: kaip išsirinkti ir prižiūrėti?

Galimybė mėgautis buvimu lauke – vienas didžiausių vasaros malonumų. Juk taip norisi pasidžiaugti geru oru ir ilgais vakarais, tiesa? Nesvarbu, su artimaisiais jais džiaugsitės balkone, terasoje, namo ar sodo kiemelyje – svarbu susikurti jaukią aplinką, kur patogu ir gera būti. Kaip tai padaryti? Lauko baldų pasirinkimas šiandien toks didelis – į ką atsižvelgti renkantis, kad šie tiktų jūsų erdvėje ir ilgai tarnautų? Praktiškais patarimais dalinasi "Berry baldai" dizainerė Jūratė Putytė.

Erdvės planavimas

Svarbiausia renkantis lauko baldus, anot dizainerės, yra geras planavimas. Apgalvokite, kaip planuojate išnaudoti turimą erdvę: ar planuojate joje valgyti, ar tik ilsėtis? Prioritetą teikiate saulės vonioms? O gal turite pakankamai didelę erdvę ir galite suderinti viską? Žinokite reikiamų baldų paskirtį ir tiksliai išsimatuokite, kokią dalį terasos ar kiemo tam skirsite. Dar geriau – nusipieškite planą ant popieriaus, taip aiškiau matysite erdvę ir lengviau suplanuosite jos išdėstymą. Svarbu pernelyg neapkrauti erdvės baldais, palikti vietos augalams, kitiems akcentams ar aksesuarams, padėsiantiems susikurti jaukią aplinką.

Lauko baldų tipo pasirinkimas

Atsakę sau į prieš tai užduotus klausimus jau galėsite nuspręsti, kokių konkrečiai lauko baldų norite: sofos, viso baldų komplekto, lauko pavėsinės, paplūdimio gultų ar kt. Atsižvelkite į erdvės paskirtį.

Lauko valgomajam rekomenduojama rinktis tvirtus, tačiau lengvai valomus baldus. Puikiai tiks prie lauko kėdžių pririšami paminkštinimai: juos lengva nuimti ir išplauti.

Jeigu perkate paplūdimio gultus, pagalvokite, ar greta jų neprireiks mažo lauko staliuko. Juk visada patogiau, kai yra kur pasidėti daiktus, tiesa?

Jeigu baldus laikysite dažnai saulėtoje vietoje, galbūt reikėtų apsvarstyti ir lauko pavėsinės įsigijimą? Beje, ši galėtų padėti apsisaugoti ir nuo vėjų, uodų bei kt.

Planuodami erdvės ir baldų išdėstymą nepamirškite apgalvoti, kuriuo paros metu planuojate čia praleisti daugiausia laiko, iš kurios pusės tuo metu šviečia saulė.

Lauko baldų medžiagos

Lauko baldai turi ne tik derėti bendroje aplinkoje, būti stilingi, bet taip pat praktiški ir ilgaamžiai. J. Putytės teigimu, skiriasi medžiagų, iš kurių gaminami lauko baldai, atsparumas saulei, kitiems aplinkos veiksniams, taip pat patogumas. Populiariausi jau ne pirmą sezoną yra pinti lauko baldai iš ratano, tačiau dizainerė dalinasi informacija apie visas pagrindines lauko baldų medžiagas bei jų ypatybes.

Ratanas, iš kurio vytelių gaminami pinti lauko baldai. Sintetinis ratanas buvo sukurtas specialiai lauko baldų gamybai, tad yra ilgaamžis ir itin atsparus aplinkos veiksniams (UV spinduliams, šalčiui, drėgmei ir kt.). Iš ratano gaminami patys įvairiausi, skirtingų tekstūrų baldai (tiek lauko stalai, sofos, kėdės, gultai, supami krėslai ir kt.), jie gana tvirti, patogūs, greit neįkaista ar nesušąla. Tai – vienas praktiškiausių pasirinkimų Lietuvos klimatui.

Aliuminis. Iš šios medžiagos konstrukcijų gaminami lauko stalai, kėdės, skėčiai, pavėsinės. Aliuminis – taip pat ilgaamžė, aplinkos poveikiui atspari medžiaga, ji nesunki, tad baldai bus lengvai perkeliami. Atkreipkite dėmesį, jog aliuminis (kaip ir kiti metalai) yra šalti, tad bent jau vakarais rekomenduojama ant jų pasidėti minkštas pagalvėles. Dėl atsparumo rūdims lauko baldai iš aliuminio taip pat puikiai tinka Lietuvos klimatui.

Medis vertinamas dėl natūralumo, paprastumo, šiltumo ir puikaus derėjimo prie tradicinio interjero, aplinkos. Mediniai lauko baldai yra mažiau atsparūs aplinkos poveikiui – juos veikia saulės spinduliai, drėgmė, tad šiuos verčiau rinktis erdvėse su stogu (ar bent jau laikyti po stogu, kai baldai nenaudojami).

Metalas. Supami krėslai, lauko kėdės, stalai, pavėsinės ir kiti metaliniai lauko baldai – elegantiški, tvirti ir ilgaamžiai. Kaip ir aliuminis, kiti metalai yra šalti, tad vėsiu oru ant jų sėdėti ne taip malonu – reikėtų pasirūpinti medžiaginiais paminkštinimais.

Plastikas. Tai – pigiausia, tačiau mažiausiai patvari lauko baldų medžiaga. Plastikiniai baldai lengvi, nesunkiai transportuojami. Kokybe neprilygsta kitoms medžiagoms, tačiau gali tapti puikiu pasirinkimu tiems, kas terasoje ar sode neplanuoja praleisti labai daug laiko.

Tekstilenas – labai lengva, patvari ir nesunkiai kilnojama medžiaga, naudojama minkštoms lauko baldų konstrukcijoms (kombinuojant su metalu, aliuminiu ar medžiu). Medžiaga pagaminta iš plastiko, padengto poliesteriu; ji tvirta, atspari UV spinduliams, vandeniui. Dažniausiai tekstilenas naudojamas paplūdimio gultų, šezlongų gamyboje, taip pat lauko kėdėms, supamiems krėslams.

Žinodami, kokios yra skirtingų lauko baldų medžiagos bei jų ypatybės galėsite lengviau nuspręsti, kas tinka būtent jūsų terasai ar kiemui.

Lauko baldų priežiūra

Tam, kad pasirinktais lauko baldais galėtumėte džiaugtis ne vieną sezoną, svarbu tinkamai juos prižiūrėti. Idealu, jeigu baldus laikote pavėsinėje ar tiesiog po stogu, žiemai įnešate į sausą patalpą ar bent jau uždengiate nuo drėgmės. Taip, svarbiausia – nesudėti į krūvą ar nedengti šlapių baldų – šie gali pradėti pelyti. Taip pat reikėtų nepamiršti kelis kartus per sezoną baldus valyti – susikaupę ir įsigėrę nešvarumai gali pakenkti jų paviršiams. Lauko baldus valykite atsižvelgdami į jų medžiagą:

Ratano baldai valomi specialiais dulkių valymui skirtais šepetėliais arba minkšta šluoste. Šio tipo baldų nerekomenduojama vilkti žeme ar pernelyg ilgai laikyti drėgnoje vietoje.

Aliuminio baldus plaukite šiltu vandeniu su muilu, nepamirškite gerai išdžiovinti.

Medinius baldus valykite specialiais medžiui skirtais valikliais arba vandeniu ir soda. Kas keletą metų, kai mediena susidėvi ar būna pažeista, ją rekomenduojama atnaujinti. Visų pirma, atidžiai nušveiskite visą paviršių, tada jį impregnuokite ir perdažykite ar perlakuokite. Būtent medžio impregnavimas padaro jį atsparesniu: apsaugo nuo grybelių, pelėsių ir kitų medžiui kenksmingų mikroorganizmų.

Metalinius lauko baldus plaukite šiltu vandeniu su muilu, tada nepamirškite įtrinti aliejumi – taip suteiksite didesnį atsparumą drėgmei. Beje, jeigu metalinius baldus ištepėte (maistu, gėrimais ar bet kuo kitu) – nedelskite ir nuvalykite, priešingu atveju liks pastebimos dėmės.

Plastikiniai lauko baldai, nors yra ne ilgaamžiai, beveik nereikalauja priežiūros. Užtenka kelis kartus per metus (ar kai pastebite dulkes, nešvarumus) baldus nuvalyti drėgnu skudurėliu. Kitas tinkamas valymo būdas – nupurkšti vandeniu ir leisti patiems išdžiūti.

Tekstileną specialistai rekomenduoja valyti tiesiog šiltu vandeniu, muilu ir švelnia kempinėle. Nepurkškite aukštą slėgį turinčiais įrenginiais. Būtinai leiskite medžiagai išdžiūti!

Visumą kuriančios detalės

Terasos ar kiemo erdvės eksterjero kūrimas ne mažiau svarbus nei pačių namų interjeras. Rinkitės prie bendros aplinkos derančius lauko baldus, o jaukumą sukurkite papildomomis detalėmis – vazoniniais ir kitais augalais, pagalvėlėmis, pledukais, žvakidėmis ir kitomis smulkmenomis.

Dizainerė dalinasi dar keletu patarimų:

Turintiems pavėsinę rekomenduoja apsvarstyti galimybę papuošti ją laipiojančiomis gėlėmis. Šios tinka beveik bet kokiam stiliui, be to, yra praktiškos – sukuria natūralų pavėsį.

Nevenkite spalvų. Net jeigu išsirinkote vienspalvius, tamsius, neryškius baldus, būtent detalėmis galite suteikti atmosferai žaismingumo. Spalvoti gėlių vazonai, kilimėlis, pledukai, pagalvėlės... Svarbiausia, kad visos spalvos bei raštai sudarytų darnią visumą.

Būtent papildomų detalių ir akcentų dėka nesunkiai atnaujinsite terasos interjerą. Galite net turėti keletą skirtingų derinių ir rinktis juos pagal nuotaiką ar progą!

Lempučių girliandos – iš tiesų puikus pasirinkimas. Tai ne tik šviesos šaltinis, bet ir puikus akcentas, suteikiantis jaukumo, kuriantis romantišką nuotaiką.

Jeigu turite galimybę, terasoje ar netoli jos įrenkite židinį. Ugnis visada sukuria nepaprastą nuotaiką, be to, puikiai šildo!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis