Kaip paruošti lauko baldus kitam sezonui?

Su vėstančiais orais susijusios oro sąlygos (prasidėję dažni lietūs, artėjančios šlapdribos bei sniegas, stiprūs vėjo šuorai) nėra palankios net ir dideliu atsparumu pasižymintiems lauko baldams. Tad pats metas parengti lauko baldus žiemai. Kad lauko baldai tarnautų ilgiau, juos reikia tinkamai paruošti kitam sezonui, pateikiame kelis praktiškus patarimus, kaip tai padaryti.

Kaip skirtingas lauko baldų rūšis paruošti peržiemojimui?


Plastikiniai baldai. Plastikiniai baldai yra patys atspariausi lauko baldai. Jų žiemai specialiai galima visai neruošti ir netgi, neturint patalpos jų laikymui, juos galima palikti lauke. Jų priežiūra yra itin paprasta: tereikia nuo jų nuvalyti dulkes bei kitus susikaupusius nešvarumus, tam naudoti galima karštą vandenį ir švelnų buitinį ploviklį.


Metaliniai baldai. Šie lauko baldai taip pat yra gan atsparūs ir dažnai yra paliekami lauke. Tačiau į metalinius baldus gali įsimesti rūdys, todėl jiems reikalinga papildoma priežiūra. Po sezono reikia apžiūrėti, ar neatsirado rūdžių. Jas pastebėjus, reikia bandyti jas nušveisti vieliniu šepečiu, nupoliruoti paviršių plieno vata. Metaliniams paviršiams apsaugoti galima naudoti hermetiką.


Mediniai baldai. Mediniai baldai turi būti impregnuoti, tačiau šis darbas turėtų būti atliekamas pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje. Žinoma, galima bandyti impregnuoti ir rudenį, tačiau tam reikia, kad kelias dienas iš eilės pasitaikytų saulėtas bei vėjuotas oras. Apskritai medinius lauko baldus geriausia impregnuoti du kartus metuose. Impregnavimo priemonėmis medinis baldų paviršius paprastai tepamas tris kartus: pirmiausia paviršius turėtų būti dengiamas skaidriu impregnantu, kuris suteikia jam atsparumo nuo kenkėjų bei grybelio, tada jis dengiamas spalvą suteikiančiu impregnantu, o trečias sluoksnis medieną turi apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių.


Pinti baldai. Pintus baldus, nors dauguma jų yra ilgaamžiški ir nepūvantys, vis tiek rekomenduojama įnešti į sausą, vėsią patalpą arba uždengti specialia medžiaga. Pintų baldų priežiūra nėra sudėtinga: valyti reikia šilto vandens ir sodos tirpalu, taip pat juos patariama vaškuoti specialia pasta.


Shutterstock


Kur laikyti lauko baldus?


Pasibaigus šiltajam sezonui, lauko baldus patariama sunešti ir laikyti gerai vėdinamoje, šaltoje bei sausoje patalpoje (pavyzdžiui, tam puikiai tinka garažas). Jeigu nėra galimybės jų laikyti viduje, tada lauko baldus reikėtų laikyti po stogeliu (kokioje nors stoginėje ar pavėsinėje). O jeigu tokios stoginės paprasčiausiai neturite, lauko baldus galima uždengti.


Lauko baldų dengimas


Lauko baldams dengti yra naudojama plėvelė arba brezentas. Renkantis medžiagą dengimui, reikia atsižvelgti į šiuos aspektus: atsparumą vandeniui, apsaugą UV spinduliams ir pralaidumą orui. Medžiaga turi būti atspari vandeniui, tačiau atkreipkite dėmesį, kad tai neturi būti visiškai vandens nepraleidžianti medžiaga, nes vandens nepraleidžianti medžiaga gali nepraleisti oro, o to pasekoje po ja pradės kauptis drėgmė. Lauko baldams skirta medžiaga taip pat turėtų pasižymėti apsauga nuo UV spindulių, nes šie gali pakenkti baldų spalvai. Taip pat patariama rinktis tokią medžiagą, kurioje yra padarytos ventiliacijos angos oro cirkuliacijai. Dengiant lauko baldus, svarbiausia yra tvirtai pritvirtinti dengimo medžiagą, kad jos nenupūstų vėjas ir kartu reikia palikti plyšį orui (jei medžiagoje nėra ventiliacijos angų), kad vyktų oro cirkuliacija.


Informacijos šaltinis: Dekorama.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis