Ekspertų patarimai, kaip paprastai ir greitai perdažyti sienas (1)

Paruošti ir perdažyti sienas patiems – tai lengvas ir paprastas procesas, kuriam tiesiog reikia iš anksto pasiruošti. Prieš dažant vertėtų išsiaiškinti keletą subtilybių. VIVACOLOR dažų ekspertas Rokas Vičkus pasidalija keliais patarimais – jie turėtų praversti nusprendusiems pakeisti namus.

Kaip paruošti sienas

Nuo dažomo paviršiaus būklės priklauso, kokia bus darbų eiga. Jeigu siena buvo dažyta anksčiau, paviršius turi būti nuvalytas, jei reikia, pašalinamas pelėsis, užglaistoma, gruntuojama ir dažoma.

Jei siena lygi, pakanka atlaisvinti dažomą plotą ir apsaugoti viską, kas galėtų susitepti. Geriausia baldus sustumti į kambario vidurį ir apdengti plėvele. Grindis palei sienas taip pat geriau uždengti plėvele arba popieriumi, o kraštus apklijuoti lipnia popierine juostele.

Jeigu sienos visgi nelygios, su grioveliais, įdubimais (pavyzdžiui, įskilusi siena, skylė, likusi nuo paveikslo pakabinimo), vadinasi, jas reikės užglaistyti, t. y. išlyginti paviršių. Glaistyti galima rankiniu būdu arba pasitelkus glaisto purškimo įrangą.

Kai glaistas išdžiūsta, jį reikia nušlifuoti ir pašalinti šlifavimo dulkes. Šlifuojant kyla dulkės, tad dar kartą apžiūrėkite, ar neliko neapdengtų baldų. Tiesa, svarbu apsisaugoti ir žmogui – patariama dėvėti specialią kaukę, galvos apdangalą, pirštines, nes dulkės labai sausina odą, suerzina kvėpavimo gleivinę. Dar vienas svarbus aspektas: šis procesas reikalauja daugiau pastangų, be to, svarbu naudoti kokybišką glaistą, kad dažyti būtų lengviau.

Geriausia dažyti sieną, kai ji yra lygi – tuomet visas procesas vyks sklandžiau, o rezultatas tikrai nudžiugins. Tačiau tai nereiškia, kad sienos negalima dažyti, jei ji nėra lygi. O patikrinti ar siena lygi, ar visgi nelabai, galite pasitelkę paprastą gudrybę – pasišvieskite iš skirtingų pusių su turimu šviestuvu ir galėsite įvertinti, ar paviršius turi daug nelygumų.

Šį procesą labai svarbu atlikti ypač atsakingai, nes geras paviršiaus paruošimas užtikrins ilgaamžiškumą ir gerą galutinį rezultatą.

Išsamių profesionalo patarimų, kaip paruošti sienas dažymui, išgirsite šiame vaizdo reportaže:

DAŽYMO GUDRYBĖS

Susipažinkime su namų sienų dažymo pradmenimis.

Teptukų pasirinkimas

Jų yra trys kategorijos – natūralių ir sintetinių šerelių bei mišrūs. Teptukai su natūraliais šereliais tinka dažant aliejiniais dažais, o su sintetiniais šereliais – lateksiniais dažais.

Mišrūs šereliai (sudaryti iš sintetinių ir natūralių šerelių) – pasižymi kokybe ir yra tinkami visų tipų dažams.

Shutterstock nuotr.

Voleliai

Mažesniems paviršiams ir sunkiai pasiekiamoms vietoms naudokite mažesnį, o didesniems plotams – platesnį volelį. Jeigu paviršius, kurį ruošiatės dažyti, gana nelygus, volelio šereliai turėtų būti ilgesni.

Ilgo plauko voleliai (18 mm, 22 mm) tinkami luboms dažyti. Vidutinio plauko voleliais (11 mm, 12 mm) yra dažomos sienos (sausose ir drėgnose patalpose) ir grindys, o trumpo plauko voleliai (5 mm, 6 mm) praverčia lakuojant ir dažant medieną, metalą, pavyzdžiui, baldus, duris, grindis.

Lipnios juostos

Įvairiausio pločio juostos – vienos iš nepakeičiamų dažymo priemonių. Jomis apklijuojamos ir uždengiamos vietos, kurių nenorime dažyti, pavyzdžiui, durų ir langų rėmai bei grindjuostės. Taip pat klijuojama prie lubų (jei dažomos sienos, tai, kad nebūtų suteptos lubos), prie sienų, jei jos dažomos skirtinga spalva; rozetės, jungtukai ir pan. Dėl to paviršiai išlieka neištepti dažais.

Kokybiškas darbas reikalauja kantrybės

Iš pradžių nudažykite sunkiai pasiekiamas vietas – kampus, plotą po palange, šalia radiatoriaus. Šiam procesui jums pravers švarus skudurėlis – geriausias pagalbininkas, norint nuvalyti ant grindų nutekėjusius dažus ar jų perteklių.

Be to, prieš tepdami antrą dažų sluoksnį leiskite sienai visiškai išdžiūti: jeigu pradėsite dažyti nepalaukę, darbas gali nueiti veltui. Taigi dažydami būkite kantrūs, atsargūs ir būtinai laikykitės dažymo instrukcijos ar gamintojo rekomendacijų.

Shutterstock nuotr.

Būtina nepamiršti

Anot VIVACOLOR dažų eksperto R. Vičkaus, visuomet atidžiai perskaitykite ant dažų pakuotės pateiktą informaciją. Šiuolaikiniai dažai turėtų būti nekenksmingi tiek dažytojui, tiek toje patalpoje gyvenantiems žmonėms. Aukštos kokybės produktai paprastai žymimi ekologiniais ženklais.

VIVACOLOR „INTERIOR“ dažų serija sertifikuota ekologiniu ženklu „Šiaurės gulbė“. Šie dažai nekenksmingi aplinkai ir sveikatai, jiems gaminti naudojamos tik patikrintos, sertifikuotos žaliavos, todėl tokius dažus gali naudoti net ir alergiški žmonės. Be to, VIVACOLOR „INTERIOR“ – vienintelė dažų serija Lietuvoje, kurią patvirtino Lietuvos alergologų ir pulmonologų asociacija.

Sienų dažymo formulę ir daugiau eksperto patarimų rasite šiame vaizdo siužete:

Užsakymo nr.: PT_71300278

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis