Ekspertai pataria: kaip išsirinkti dažus vidaus apdailai

Atėjus į statybos reikmenų parduotuvę lengva pasimesti... Šiuo metu dažų pasirinkimo įvairovė yra didžiulė ir tai kartais labiau klaidina, nei padeda. Ką daryti, kai norisi ne tik atrasti tinkamą spalvą, bet ir pasirinkti kokybiškus bei aplinkai draugiškus dažus? Skubame Jums į pagalbą ir pateikiame dažų pasirinkimo ABC bei praktišką VIDEO reportažą, kuriame šią temą komentuoja „Vivacolor“ dažų ekspertas.

Pirmieji žingsniai

Dažų profesionalai teigia, kad dažymo sėkmė priklauso nuo dažomo paviršiaus būklės, kokybiškų darbo įrankių parinkimo, kruopštaus paviršiaus paruošimo ir profesionaliai atlikto darbo. Iš pat pradžių svarbu skirti pakankamai dėmesio paviršiaus paruošimui ir dažymo priemonių bei įrankių parinkimui.

Parduotuvėje rinkdamiesi dažus atidžiai skaitykite informaciją, kuri pateikiama ant dažų pakuotės. Joje turėtų būti nurodoma visa Jums būtina informacija: dažų paskirtis, naudojimo būdas, dažymo instrukcijos ir dažų ekologiškumą/ saugumą patvirtinantys ženklai.

Shutterstock nuotr.

Atkreipkite dėmesį, kad vidaus ir lauko darbams skirtiems dažams yra keliami skirtingi reikalavimai. Dėl to geriausia rinktis ne universalius, o konkrečiam paviršiui pritaikytus dažus. Dažai, kurie yra skirti išorės darbams, sudėtyje turi biocidų. Dėl šios priežasties dažant vidaus patalpas, jie gali pakenkti sveikatai, o naudojant išorėje, vidaus darbams skirtus dažus, paviršius bus neapsaugotas, dažai greitai nusilups ar nubluks.

Renkantis dažus ypatingą dėmesį skirkite dažų sudėčiai. Pagrindinės vidaus apdailai skirtos dažų rūšys yra dvi – vandeniu ir organiniu skiedikliu (vaitspiritu) skiedžiami dažai. Dažniausiai naudojami vandeniu skiedžiami dažai (lateksiniai, akriliniai ir pan.). Jų privalumai yra nenuginčijami. Vandeniniai dažai greitai džiūsta ir yra beveik bekvapiai, dėl to nudažytoje patalpoje galima iš karto gyventi. Jie yra saugūs naudoti, lengvai nusiplauna nuo odos ir darbo įrankių, o spalvų pasirinkimas – beribis. Kai kurie vandeniniai dažai yra pritaikyti net ir ypač alergiškiems žmonėms. Ieškokite „Šiaurės Gulbės“, „Eko-Gėlės“ ar „Lietuvos alergologų ir pulmonologų asociacijos“ aprobacijos ženklais pažymėtų produktų, pavyzdžiui, „Vivacolor Interior“ serijos dažų.

Shutterstock nuotr.

Vidaus dažų pasirinkimas pagal zonas

Dažų pasirinkimas priklauso nuo kambario, kurį dažysite. Įsidėmėkite, kad jeigu patalpoje reikalingas didelis atsparumas valymui, plovimui, trinčiai (pavyzdžiui, virtuvė, koridorius) – visada rinkitės blizgesnius dažus, kuriuos yra lengviau valyti. Apačioje pateikiame dažų ir jų atspalvių pasirinkimo patarimus įvairiems kambariams.

Svetainėje ir miegamajame patariame rinktis šviesias sienų spalvas, kurios suteiks kambariui harmonijos ir jaukumo. Svetainėje paprastai nereikia itin didelio atsparumo dažų, todėl rekomenduojame rinktis matinius arba visiškai matinius dažus.

Koridoriaus sienas sutepti tikimybė yra didesnė, kadangi iš lauko nešvarumus ir purvą atneša šeimos nariai ar augintiniai. Dėl šios priežasties koridoriaus sienas rekomenduojame dažyti plovimui atspariais pusiau matiniais arba pusiau blizgiais dažais.

Vaikų kambario sienas valyti tenka gana dažnai, tad šio kambario sienoms dažyti geriausiai tinka ekologiški ir plovimui atsparūs dažai.

Virtuvės sienos dažnai apsitaško aliejumi ir riebalais. Siekiant, kad virtuvės valymas būtų lengvas, rekomenduojame rinktis plovimui ir buitinei chemijai atsparius dažus. Virtuvės sienoms tinka pusiau matiniai arba pusiau blizgūs dažai. Geriausia rinktis specialiai šioms patalpoms skirtus dažus.

Shutterstock nuotr.

Vonios kambariuose, pirtyse ar prausyklose dėl šiltos ir nuolat drėgnos aplinkos susidaro puikios sąlygos veistis mikrobams, pelėsiui ar grybeliui. Drėgnose patalpose patariama naudoti specialius, drėgmei atsparius ir paviršių nuo pelėsio apsaugančius dažus.

Luboms skirti dažai paprastai būna visiškai matiniai ir baltos spalvos. Visiškai matiniai dažai paslepia paviršiaus defektus, o balta spalva patalpai suteikia erdvumo ir atspindi šviesą. Labai svarbu pasirinkti kokybiškus dažus luboms, kurie dažant nepaliktų dryžių ir tolygiai išsilietų ant paviršiaus.

Rekomenduojame dažus vidaus sienoms ir luboms rinktis pagal dažomą paviršių ir kambario paskirtį. „Vivacolor Interior“ dažų seriją sudaro skirtingi 6 produktai sienų ir lubų dažymui. Šie dažai draugiški aplinkai ir sveikatai, jų gamyboje naudojamos tik patikrintos, sertifikuotos žaliavos, todėl dažus gali naudoti net ir alergiški žmonės. Dažų kokybę ir nekenksmingumą garantuoja „Šiaurės Gulbės“ ženklas. Be to, „Vivacolor Interior“ – vienintelė dažų serija Lietuvoje, kurią aprobavo „Lietuvos alergologų ir pulmonologų asociacija“.

Jeigu norite sužinoti daugiau informacijos šia tema, kviečiame pažiūrėti VIDEO reportažą, kuriame „Vivacolor“ dažų ekspertas Rokas Vičkus pasakoja, kaip išsirinkti dažus vidaus patalpų dažymui:

Užsakymo nr.: PT_71038010

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis