Dekoravimas audiniu: faktūra ir reljefas

Namuose tekstilės gaminiai vaidina ypatingą vaidmenį: kuria jaukumo įspūdį, suteikia šilumos, intymumo pojūtį, – be jų interjeras atrodytų šaltas ir neišbaigtas. Tačiau interjero dizainerė Anna Drutel tikina, kad audinys gali kur kas daugiau, ypač jei suteiksime jam naują formą ir paskirtį, paryškinsime tekstūrą, atskleisime platesnes, neįprastas dekoravimo audiniu galimybes.

„Kuriant gyvenamuosius interjerus, reikia galvoti ne tik apie spalvas, raštus ir interjero elementų formas, bet ir apdailos medžiagų faktūras, – sako įmonės „Ilana“, užsiimančios nestandartinių baldų bei originalių interjero elementų iš audinių gamyba, dizainerė Anna Drutel. – Aksominio audinio, šilko, natūralios odos ar kailio faktūra interjerui suteikia prabangos ir jaukumo, o nestandartiškai naudojamos tokios faktūros padeda projektuoti unikalius interjerus, sukurti norimą nuotaiką ar emociją.“ 

Dizainerė sako nebijanti naujovių ir interjerui dekoruoti neretai pritaiko įdomius, iš audinio suprojektuotus elementus – oda ar audiniu aptrauktas plokštumas, iš porolono suformuotas įvairiausias formas bei raštus. Jiems paįvairinti naudoja blizgias tekstūras, odą ar aksomą. Anot dizainerės, svarbu žinoti, kokio įspūdžio siekiate: ar norite sušvelninti interjerą, ar suteikti prabangos, ar siekiate įterpti originalų ryškų elementą.

Minkšti reljefiniai interjero elementai – plokštės su porolonu, aptrauktos audiniu ar oda, – puikiai tinka svetainėje, miegamuosiuose ar vaikų kambariuose, nes suteikia ypatingą jaukumo, minkštumo ir elegancijos pojūtį, be to, padeda pagerinti akustiką, izoliuoja pašalinius garsus. Prie interjero derinant natūralią, faktūra bei ornamentais dekoruotą odą, ją kartias galima naudoti ir vietoj tapetų. Anot dizainerės, toks sprendimas atrodo ne tik įdomiai bei neįprastai, bet ir yra gan praktiškas: odos paviršius lengvai valomas, neteplus, ilgaamžis, gali paslėpti sienos trūkumus, be to, laikui bėgant nuolat kinta ir atrodo vis gražiau.

Išskirtinio dizaino originalūs reljefiniai audiniu aptraukti interjero objektai vis dažniau pritaikomi vintažo, „shabby-chic“, „boho“ ar net industrinio stiliaus nestandartinėse gyvenamosiose erdvėse. „Dekoruoti interjerą reljefiniais audiniu ar oda aptrauktais elementais yra daugybė variantų, tiesa, svarbu parinkti tinkamos sudėties audinį, taip pat išsaugoti formos proporcijas, atsižvelgti į spalviškumą, interjero stilių ir pan. Šiais klausimais visada galima pasikonsultuoti su specialistais“, – pataria interjero dizainerė.

Gamintojo nuotr.
Gamintojo nuotr.

Modernaus dizaino lovos dizainas buvo derinamas prie antikvarinės spintos. Plačiam, už lovos kraštų išsikišusiam galvūgaliui dekoruoti parinktas šviesus, šviesą atspindintis, tačiau praktiškas audinys. Išskirtis reljefiškas galvūgalis baldui suteikia lengvumo ir elegancijos, o jo reljefiškumas dera prie senovinės spintos fasadų. Projektuojant komfortišką lovą, didelis dėmesys skiriamas ir ekologiškumui: buvo pasirinkta aukštos kokybės mediena, galvūgalis ir rėmas apvilkti natūralaus pluošto audiniais.

Gamintojo nuotr.
Gamintojo nuotr.

Paminkštinta reljefinė audiniu aptraukta plokštuma suformuota siekiant vizualiai „ištaisyti“ nestandartinių dydžių interjero plokštumų proporcijas ir sukurti vietą jaukiam poilsio kampeliui įrengti. Dekoratyvinė plokštuma aptraukta įdomios faktūros dirbtine oda su perlamutriniu žavesiu. Ant sienos pritvirtinta minkšta kvadratėliais suskirstyta plokštuma atrodo tarsi saldžios šokolado plytelės ir svetainei suteikia išskirtinumo bei jaukumo.

Gamintojo nuotr.
Gamintojo nuotr.

Dizainerės Eglės Mieliauskienės sukurtas dekoratyvinis interjero elementas sudarytas iš daugybės minkštų rombų, kurių kiekvienas yra skirtingos formos ir matmenų. Minkštas aksomas subtiliai sušvelnina aštrias formas, įdomiai atspindi šviesą ir suteikia gyvybingumo bei ritmo visam interjerui.

Nuotraukos Viktorijos Zelenkovos

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis