Butai plikomis sienomis – erdvės lietuvių individualizmui išreikšti?

Nuosavas būstas daugeliui pirmiausia reiškia galimybę realizuoti save ir gerai jaustis asmeninėje erdvėje. Be to, lietuviams būdingas individualumas lemia norą turėti kuo unikalesnį ir originalesnį savųjų namų interjerą. Šios priežastys, anot interjero dizainerės Loretos Piščikienės, yra pagrindinės, lemiančios butų su daline apdaila populiarumą mūsų šalyje.

Estai butų originalumo nevertina

Ekspertų nuomone, lietuviai pagal savo įprotį teikti pirmenybę būstams su daline apdaila, o ne pilnu įrengimu, skiriasi nuo kitų Baltijos regiono šalių. Štai Estijoje ir Suomijoje, atvirkščiai – rinkoje paklausiausi beveik identiškai įrengti būstai.

„Estai ir skandinavai tapo „laisvesni“ daug anksčiau, nei mes ir turbūt paprasčiau žiūri į asmeninę erdvę, ieško greitų ir patogių sprendimų. Be to, užsienio gyventojai dažniau nuomoja butus nei įsigyja nuosavą, ko nepasakysi apie lietuvius. Juk statistiškai lietuviai pirmauja pagal gyventojų, įsigyjančių nuosavą būstą, skaičių“, – lietuvių ir kaimynų iš Šiaurės požiūrio į buto įrengimą skirtumus analizavo L. Piščikienė.

Shutterstock

Dizainerės teigimu, prie butų su daline apdaila populiarumo Lietuvoje prisideda ir lietuvių kūrybingumas, sumanumas bei žinojimas, kaip tiksliai turi atrodyti jų svajonių namai.

„Žmonės čia nori dalyvauti namų įrengimo ir kūrimo procese, jaučiasi ypač atsakingi už savo asmeninę erdvę. Daugelis lietuvių yra emociniai intravertai, todėl namai jiems reiškia galimybę būti savimi, jaustis saugiems“, – tikino L. Piščikienė, pažymėjusi, kad didžiausias įrengimo „nuo nulio“ privalumas yra plati erdvė kūrybai.

„Perkant butą su daline apdaila galima atidžiau ir asmeniškiau pažvelgti į kliento poreikius įrenginėjant interjerą. Plikos sienos leidžia žmogui kurti savo svajonių namus pagal individualius pageidavimus ir atsižvelgiant į jo finansinį biudžetą“, – aiškino interjero dizainerė.

Shutterstock

Jaunąją kartą traukia Skandinavija, vyresniąją – klasika

Įsigijus butą su daline apdaila, dar prieš kreipiantis pagalbos į interjero dizainerį patariama atlikti kai kuriuos namų darbus. Pavyzdžiui, nutarti kokia spalva vyraus interjere, kokios medžiagos bus naudojamos ir apskritai kokio stiliaus kanonais dizaineris turėtų vadovautis.

Be to, ne mažiau svarbu paminėti ir žūtbūt bute reikalingas įdiegti funkcijas, išvardinti būsimų gyventojų poreikius. Noras, kad turimas butas atitiktų svajonių būsto viziją, pas lietuvius itin stiprus. Tačiau kokie yra tie statistinio lietuvio pageidaujami stiliaus sprendimai butuose?

Shutterstock

L. Piščikienė teigia, kad dažnai pageidaujamas buto įrengimo stilius varijuoja priklausomai nuo to, kokiai kartai šeimininkas priklauso. Jaunesnės kartos atstovai pirmenybę teikia moderniam minimalizmui arba skandinaviškam stiliui – šviesiems interjerams su dominuojančiomis paprastomis lakoniškomis formomis, linijomis ir plokštumomis.

„Toks stilius leidžia lengvai palaikyti tvarką ir švarą namuose, o tai yra aktualu šiandien vyraujant aktyviam gyvenimo būdui. Be to, kartais tai būna ir ekonominis sprendimas.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, tarp vyresnės kartos užsakovų populiari išlieka moderni klasika. Tačiau finansiniu požiūriu, tai beveik visuomet yra brangesnis interjero sprendimas“, – tikino pašnekovė.

Shutterstock

Modernizmo mėgėjus džiugina industrinės medžiagos

Modernaus minimalizmo gerbėjams L. Piščikienė siūlo interjere naudoti industrines medžiagas. Tokio stiliaus bute betoniniai sienų ir lubų fragmentai derinami su šviesiomis, lygiomis tekstūromis bei natūralaus medžio elementais.

Na, o šiuolaikiniai baldai gali susilieti su interjero horizontaliomis ir vertikaliomis linijomis. Galiausiai jaukumo gali suteikti tokie įdomesni akcentai, kaip kilimai, staliukai, šviestuvai ir kt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis