Užuolaidos interjere: 6 patarimai, jei niekaip negalite apsispręsti

Audinių pasirinkimo aktualijos


Prieš siuvantis užuolaidas visų pirma, be abejo, reikia išsirinkti audinį, o audinio pasirinkimą savo ruožtu lemia bendras patalpos interjeras. Jei interjeras klasikinio stiliaus, jame tiks vienspalviai audiniai arba audiniai, marginti klasikiniais ar griežtais geometriniais raštais (linijomis, rombais).


Shutterstock nuotr.


Minimalistinio stiliaus interjere, kuris pastaruosius kelerius metus yra labai madingas, taip pat tinka vienspalviai audiniai arba audiniai, marginti dideliais geometriniais raštais. Papildomą akcentą galima išgauti derinant dviejų spalvų audinius arba, pavyzdžiui, prisiuvant apvadą užuolaidų apačioje. Dabar vis aktualesni tampa eklektiški interjerai, kuriuose dera įvairūs stiliai. Tai reiškia, kad tokiuose interjeruose galima eksperimentuoti ir su užuolaidomis – rinktis ryškias spalvas, derinti įvairius raštus, medžiagas ir faktūras.


Shutterstock nuotr.


Užuolaidų audiniai


Užsukus į užuolaidų ar audinių parduotuvę, dažniausiai apraibsta akys, pasimetame nuo didžiulės pasiūlos, spalvų ir raštų gausos. O kai pradedame gilintis į medžiagų sudėtį ir pan., mus užgriūva informacijos lavina, ir tai tik apsunkina pasirinkimą. Užuolaidų audinių asortimentas yra didžiulis – pradedant nuo natūralių medžiagų (medvilnė, linas), baigiant mišriais arba 100 proc. sintetiniais audiniais.


Shutterstock nuotr.


Turėkite omenyje, kad nors dabar ypač madingi audiniai iš natūralių medžiagų, jie reikalauja sudėtingesnės priežiūros. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad skalbiant ir lyginant užuolaidas, audinys gali susitraukti ar išsitampyti. Todėl dizaineriai dažniausiai pataria rinktis mišrų audinį, su sintetikos priedais – tai palengvins užuolaidų priežiūrą. Netiesa, kad sintetinis audinys vizualiai iškart išsiskiria – dažniausiai jo neįmanoma atskirti nuo natūralios medvilnės ar lino.


Shutterstock nuotr.


Kaip išsirinkti tinkamiausią audinį užuolaidoms


Renkantis dienines ar naktines užuolaidas reikia atsižvelgti į tai, kokioje patalpoje jos kabės, taip pat kurioje pusėje yra langas. Be abejonės, kambaryje su langais į šiaurę dizaineriai pataria kabinti plonas dienines užuolaidas, kurios gerai praleidžia šviesą, kad į kambarį patektų kuo daugiau dienos šviesos.


Shutterstock nuotr.


Miegamajame dažniausiai kabinamos ir dieninės, ir naktinės užuolaidos, nes tekstilė suteikia kambariui jaukumo, o naktinės užuolaidos reikalingos užtamsinti kambarį – taip pagerės miego kokybė. Svetainėje įmanomi įvairūs sprendimai. Galima, pavyzdžiui, kabinti tik dienines užuolaidas, kurios iš dalies apsaugo nuo smalsių žvilgsnių, bet praleidžia šviesą.


Virtuvėje paprastai kabinamos įvairios žaliuzės, kurias reikėtų rinktis individualiai, atsižvelgiant į tai, koks atstumas nuo lango iki virtuvės stalviršio, viryklės ir pan. Todėl rekomenduojama, jei tik yra galimybė, pasikviesti dizainerį (-ę) į namus, kad jis (ji) galėtų įvertinti visus techninius ir vizualinius veiksnius. Jei tokios galimybės nėra, prieš einant į saloną vertėtų visų pirma nufotografuoti patalpą, kad specialistams būtų lengviau parinkti tai, ko jums reikia.


Apsaugoti patalpą nuo tiesioginių saulės spindulių padeda vadinamieji „blackout“ audiniai – jų išorinė pusė padengta visiškai nepralaidžia medžiaga. Gali susidaryti įspūdis, kad tai labai sunki ir tamsi medžiaga, bet taip nėra – „blackout“ audiniai gali būti palyginus lengvi ir krentantys, be to, jų būna įvairių spalvų ir faktūrų. Alternatyva – ritininės užuolaidos ar žaliuzės iš „blackout“ medžiagos. Jei įrengus tik žaliuzes kambaryje trūksta jaukumo, galima pakabinti dar ir plonas dienines užuolaidas.


Shutterstock nuotr.


Langų matavimas


Prieš matuojant langus, būtų gerai apsispręsti, ko jums iš tiesų reikia ir norisi matyti ant langų – užuolaidas, žaliuzes ar ir tai, ir tai? Dažnai klientai, išgirdę tokius klausimus iš dizainerių, nežino ką atsakyti, todėl labai svarbu tai apgalvoti iš anksto. Jei pasirinkote užuolaidas, jų ilgis turi būti matuojamas nuo karnizo iki pat grindų, tačiau nepamirškite, kad karnizų būna įvairių. Jei karnizai su žiedais – matuokite nuo žiedo apačios.


Kai ateinate į saloną su savo matavimais, nepamirškite nurodyti, ant kokio karnizo bus kabinamos užuolaidos, kad būtų galima tiksliai išmatuoti norimą ilgį.


Jei karnizų dar neturite, išmatuokite aukštį nuo lubų iki grindų. Taip pat vertėtų apgalvoti, kur tvirtinsite karnizą – prie lubų ar prie sienos. Jei lubų aukštis – apie 2,50 m, karnizą geriau tvirtinti prie lubų, tai vizualiai lubas paaukštins. Žinoma, reikia išmatuoti ir lango plotį, įskaitant ir palangę.


Shutterstock nuotr.


Turėkite omenyje, kad užuolaidų karnizas turi būti platesnis už langą, kad užuolaidas galima būtų visiškai atitraukti, neuždengiant įstiklintos langų dalies. Kiekvienoje konkrečioje situacijoje reikia įvertinti, ar karnizai ir užuolaidos neatrodys gražiau, jei dengs visą sieną.


Net jei aukštis nuo grindų iki lubų siekia 2,50m, retai būna, kad taip tiksliai ir yra. Dažnai pasitaiko, kad aukštis vienoje lango pusėje nesutampa su aukščiu kitoje pusėje, todėl derėtų išmatuoti aukštį abiejose pusėse. Paprastai užuolaidos kabinamos 1 cm virš grindų, bet ir čia gali būti išimčių – būna audinių, kurie numatyti kristi ant grindų, todėl užuolaidos turi būti ilgesnės.


Shutterstock nuotr.


Kiek audinio pirkti?


Spręsdami, kiek metrų audinio pirkti, vadovaukitės labai paprasta taisykle – kuo plonesnis ir šviesesnis audinys, tuo daugiau turi būti klosčių. Tai reiškia, kad labai plonos dieninės užuolaidos turi būti 2,5–3 kartus platesnės už karnizą, o tankios ir sunkesnės – 1,5– 2 kartus platesnės. Žinoma, būna išimčių, bet jas reikėtų apžvelgti atskirai. Nepamirškite, kad užuolaidas dar reikės ir apsiūti, tad medžiagos reikės kiek daugiau.


Užuolaidų aksesuarai


Renkantis užuolaidų aksesuarus (įvairius laikiklius, kutus, magnetus ir pan.), vėlgi reikia atsižvelgti į audinį – ar jas sunku išlaikyti konkrečioje pozicijoje. Dekoratyviniai kutai be abejo labiausiai tinka klasikiniuose interjeruose, dera prie tankių užuolaidų, nes jie tvirtinami prie kabliuko, kuris fiksuojamas prie sienos. Magneto čia neužteks, jis neišlaikys sunkių užuolaidų. Magnetai labiau tinka prie lengvų naktinių ar dieninių užuolaidų.


Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis