Tekstilės tendencijos, kurios nesikeičia

Frankfurte prie Maino rengiamoje tekstilės parodoje sausio mėnesį „Heimtextil“ bus galima susipažinti su naujausiomis tekstilės tendencijomis, naujais dizainais ir techniniais tobulinimais.

Kiekvienais metais pristatomos naujos tendencijos. Tačiau visuomet išlieka aspektų, kurie nesikeičia. Madinga: nuotaiką kuriančios spalvos, žavūs raštai ir subtili tekstūra. Pastebima, kad skaitmeninis spausdinimas suteikia daugiau galimybių.

Didžiausias dėmesys tekstilėje skiriamas spalvoms. Praeito sezono kolekcijose vyravo linksmos ir jaukios spalvos. Itin populiarios buvo šviesiai melsvai pilkšva, šviesiai žalia, rožinė ir jūros bangos spalva, su kuriomis kontrastavo šiltesni medaus, vario ir koralų atspalviai. Prabangioms medžiagoms rinktasi tamsesni foniniai atspalviai – antracito pilka, tamsiai mėlyna ir mokos ruda.

Praeitų metų parodoje labai dažnai pasitaikė juodos ir baltos spalvų derinys – dažniausiai kaip subtilus kontūras. Vis dažniau pastebimas dizainas, kai audinys marginamas vienos į kitas pereinančiomis spalvomis arba sukuriant kitos spalvos pjedestalo efektą. Audiniams ir sienų apmušalams siūlomų spalvų įvairovė didėja.

Patrauklus dizainas kiekvieniems namams

Populiariausias audinių raštų motyvas kaip ir anksčiau išlieka gėlės ir žiedai – nuo nerūpestingai išmėtytų pavienių žiedų iki persipynusių žaliuojančių šakelių motyvų bei vieno didžiulio žiedo per visą aidinį. Taip pat dažnai pasitaiko gyvūnų motyvas – labiausia iš visų paplitę drugeliai.

Dekoratyviniai paukščiai giesmininkai tupi ant žydinčių medžių šakų, papūgos – palmėse. Naujas patrauklus motyvas – plunksnos. Eglutės ir žąsies kojos raštai įgyja naują kvėpavimą naujuose deriniuose, taikant neįprastas spalvas. Taip pat naujai interpretuojami baroko motyvai, kurie dažniausiai naudojami dekoratyviniuose apvaduose. Nemažai audinių yra subtilios ar ryškesnės grūdėtos faktūros, kuri jiems suteikia ypatingo žavesio – į juos malonu ne tik žiūrėti, bet ir juos liesti. Neretai toje pačioje kolekcijoje dekoratyviniai audiniai derinami su peršviečiamais ar pusiau peršviečiamais raštais, o kartais peršviečiami audiniai pristatomi vieni – marginti įspūdingais raštais.

Naujas sofų ir fotelių įvaizdis

Apmušalų audinių pristatymuose buvo justi nauji gaivūs vėjai: jie ryškesnių spalvų, marginti įdomesniais raštais. Net tradiciniai raštai pateikiami neįprastų spalvų kombinacijų, pavyzdžiui, turkio su blyškiai pilka arba juoda su geltona. Derinami matiniai ir blizgūs verpalai, vienspalviai ir su tos pačios spalvos raštais. Beveik visi audiniai nelygios, reljefinės tekstūros. Naujausios audimo ir verpimo technologijos atveria neįtikėtinas galimybes ir leidžia sukurti iki šiol neįsivaizduojamos tekstūros ir raštų audinius. Vis daugiau kolekcijų pastebimi audiniai, kurių raštai ir spalvos suderintos. Tokius audinius galima panaudoti skirtingiems baldams toje pačioje aplinkoje, pavyzdžiui, derinant sofą ir jos pagalvėles. Dauguma šiuolaikinių apmušalams skirtų audinių yra lengvai prižiūrimi, netgi skalbiami. Netgi balkono, terasos ir sodo baldams siūlomi audiniai yra labai dekoratyvūs ir jaukūs, tad juos galima naudoti ne tik lauke, bet ir viduje.

Sienos labai svarbios pirmam (ir ne tik) įspūdžiui

Sienų tapetų populiarumas kasmet vis labiau auga – juk jie padeda labai greit pakeisti visą kambario atmosferą, įdedant palyginus nedaug pastangų. Naujosios kartos tapetų amplitudė yra praktiškai beribė: nuo minimalistinių vienspalvių, sukuriančių dažytų sienų įspūdį iki puoštų smulkiais perlų raštais ar margintų reljefiniais raštais, nuo įvairiausių stilių, formų ir dydžių gėlių ir žiedų iki lubas remiančių bananų palmių, nuo dekoruotų tikrų bambukų stiebais, dažytais įvairiomis spalvomis, džiovintais ir dažytais vandens lelijų lapais ir pan. Tapetais galima sukurti akmenų, marmuro, medžio, net nelygios plytų sienos efektą. Tradiciniai raštai, tokie kaip žąsų kojelės, tapo labiau abstraktūs, ryškių spalvų. Daugelis tapetų dėl įmantraus raštų šešėliavimo atrodo trimačiai, ypač jei raštai dar ir reljefiniai – sukuriamas plastiškumo ir gylio efektas.

Elegancija po kojomis

Kilimų ir takų paletė buvo spalvinga kaip niekad. Kaip visada, populiariausi išlieka jaukūs prislopintų spalvų kilimai aksominiu paviršiumi. Dažniausiai jie būna puošti kitos spalvos apvadu. Tačiau parodoje taip pat pristatyta nemažai vienspalvių ar dvispalvių kilimų ir takų. Vis dar aktualus „nutrintas“ vaizdas: prislopintos, lyg nublukusios spalvos ir raštai. Raštų įvairovė taip pat nemaža: nuo naujai pateiktų baroko ornamentų iki mozaikų, dryžių, šachmatų lentos ir taškų ar netgi didžiulių gėlių per visą kilimą. Tarp naujienų – dvispalviai (pastelinių ar ryškių spalvų) medvilniniai takai ir kilimai, marginti ramiais, klasikiniais dryžiais ar kvadratais.

Didelė užuolaidų karnizų, bėgelių ir apsiuvimų įvairovė

Gruboka ar pernelyg romantiška atmosfera po truputį išeina iš mados. Karnizai ar bėgeliai tampa vis labiau elegantiški, pagaminti iš nerūdijančio plieno, aliuminio, chromo, žalvario ir dažyto metalo. Vis dažniau siūlomi juodi ar tamsiai rudi karnizai. Jie dažniausiai yra modernūs, atrodantys kai atskiras dekoro elementas, pavyzdžiui, tarp naujienų – naujoviškas karnizas, kurio aukštį nuo lubų galima reguliuoti. Užuolaidų apdaila taip pat derinama prie karnizų, ji tampa vis labiau prislopintų spalvų, minimalistinių formų ir tekstūros. Itin paklausūs yra karnizai, sukuriantys galerijos įspūdį: panašūs į tuos, ant kurių ant valo kabinami paveikslai. Kai kurie jų visiškai nepastebimi, kone susilieja su siena.

Pagal užsakymą gaminamos ritininės užuolaidos, vertikalios, horizontalios bei klostuotos žaliuzės
Jei norite apsaugoti savo privatumą ir apsisaugoti nuo saulės spindulių, dabar siūloma nesuskaičiuojama galybė įvairiausios tekstūros spalvų ir raštų audinių bei kitokių medžiagų, skirtų pagal užsakymą pagaminti langų uždangalus. Nuo subtilaus muslino bei kitokių įvairiausių rūšių dekoratyvinių audinių iki neperšviečiamų audinių bei medžiagų, kurie visiškai blokuoja šviesą. Pastarosioms medžiagoms nebe visada naudojamas juodas išorinis sluoksnis.
Parodoje pristatyta nauja klostuotų žaliuzių sistema, kuri tinka ir lauke, ir viduje, nes šios žaliuzės pagamintos naudojant naujausias technologijas iš tvirtos, vandeniui ir saulės spinduliams atsparios medžiagos.

Ypač didelio susidomėjimo sulaukė vadinamosios „dvigubos ritininės užuolaidos“, pagamintos iš dviejų audinio atraižų (margintų tankiais ir peršviečiamais dryžiais), kurios susivynioja viena ant kitos. Klientas pagal savo pageidavimą gali reguliuoti matomumo ir užtamsinimo lygį.
Skaitmeninio spausdinimo technologija: žvilgsnis į ateitį

„Heimtextil 2015“ parodoje buvo pristatyti dekoratyviniai audiniai, patalynė ir sienų apmušalai, pagaminti skaitmeninio spausdinimo būdu. Šios technologijos privalumas yra jos naudojimo greitis, fotorealistinė reprodukcijos kokybė ir itin didelių pasikartojančių raštų šablonų naudojimas. Jau nekalbant apie tai, kad sutaupoma daug lėšų, nes nesunaudojama daug rašalo ir dažų. Šablonai gaminami ir iš nuotraukų, ir iš eskizų, tad ši technologija itin tinka gamintojams, kurie gauna užsakymą pagaminti dekoratyvias žaliuzes su bendrovės logotipu ar kitu skiriamuoju ženklu.

Šviesi ir spalvinga vonia

Sprendžiant iš parodos dalyvių stendų, ateities vonia yra daug spalvingesnė nei kada anksčiau. Kai kurie gamintojai siūlo ne mažiau nei 40 įvairių atspalvių rankšluosčių. Spalvų diapazonas labai platus – nuo Viduržemio regiono spalvų, tokių kaip ryškiai žydra, kiaušinio trynio geltona, avietinė, mandarinų ir turkio spalva, iki rytietiškų derinių gamos, pavyzdžiui, tamsiai mėlynos ir vario bei jūros bangos ir samaninės. Norint vonioje sukurti švelnesnę, moteriškesnę atmosferą, siūloma blyškiai rožinės, šviesiai pilkos, žalsvos, blyškiai violetinės spalvų tekstilė, kuri puošiama net Svarovskio kristalais. Ryškesniems, labiau vyriškiems raštams naudojamos pilka, tamsiai mėlyna, antracito ar juoda spalvos, kurias labai subtiliai atsveria baltos ir pilkai kreminės derinys. Ir toliau populiarūs išlieka dryžiai, kvadratai ir abstraktūs barokiniai raštai, turkiški raštai, kilimų dekoracijos, gyvūnų kailio imitacija ir apvadai. Be to, tekstilės dizaineriai įkvėpimo semiasi iš didžių tapytojų, tokių kaip Gustavas Klimtas.

Praktiškai kiekvienoje kolekcijoje eksponuojami vonios chalatai – iš kilpinio trikotažo, medvilnės su kilpiniu apvadu iš veliūro, ir iš tankaus medvilninio audinio su reljefiniu avilio raštu (naujausia tendencija).

Pastaruoju metu išaugo ir vyriškų, ir moteriškų saunos sijonų pasiūla – įvairių patrauklių spalvų, o moterims siūlomi du ilgiai – iki kelių ir iki kulkšnių. Naudojami modernūs pluoštai, kurie geriau sugeria vandenį ir greičiau išdžiūva. Iš tokio pluošto išaudžiamas plonesnis audinys, tad iš jo pasiūtus chalatus ir saunos sijonus patogiau dėvėti.

Saldesniam miegui

Miegamojo tekstilės pasiūloje dominuoja gėlių motyvai, kurių įvairovė didesnė nei kada anksčiau. Taip pat įdomiai pateikiami grafiniai raštai.

Šių metų naujiena – mozaikos raštai su žaismingais ar architektūriniais akcentais, priklausomai nuo spalvos. Taip pat populiarus marginimas langeliais, baroko stiliaus raštai – dideli lapai, medalionai, rytietiški raštai, ypač prislopintų atspalvių. Ar ši tendencija išliks?

Vis dažniau pastebima miegamojo dekoro tendencija – viena didelė dekoratyvinė pagalvė, dažniausiai siuvinėta. Lovatiesės tapo pastebimai plonesnės ir lengvesnės. Jos dažnai pagal spalvą ir raštus derinamos su patalyne.

Pledai ir užtiesalai siūlomi kilnesnių, blyškesnių spalvų (ypač populiari šviesi pilkšvai žalsva spalva). O mėgstantiems ryškesnius akcentus siūlomi užtiesalai su gyvūniniais raštais arba iš įvairiausių ryškių spalvų dirbtinio kailio.

O kokios pačios naujausios tendencijos pranešime iš „Heimtextil 2016“, sausio pabaigoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis