Tarptautiniame dizaino konkurse lietuvis užėmė antrą vietą

Helsinkyje vykusiame tarptauniame dizaino konkurse „Electrolux Design Lab“ Vilniaus dailės akademijos studentas Dominykas Budinas užėmė antrąją vietą. 23 metų lietuvis pristatė „Oro skydo“ – kūdikio vežimėlio su oro filtru, apsaugančiu nuo užteršto oro, idėją. Ši inovacija oro valymo kategorijoje studentui pelnė vietą tarp kitų penkių finalininkų ir pasaulinį pripažinimą. Jam atiteko 6 tūkst. eurų premija.

Šiais metais konkursui paraiškas pateikė net 1500 atstovų iš 56 skirtingų pasaulio šalių. Įveikę tris etapus į konkurso finalą pateko tik šeši atstovai, tarp kurių – ir lietuvis.

Konkurso komisija įžvelgė ne tik D. Budino pasiūlytos inovacijos aktualumą, bet ir prognozavo jam komercinę sėkmę bei galimybę įsitvirtinti pasaulinėje rinkoje. „Miestų užterštumo problema reikalauja nedelsiant imtis efektyvių veiksmų, todėl ši idėja padėtų išspręsti didžiąją dalį problemų, susijusių su oro tarša. Šis prietaisas – svarus indėlis, prisidedantis prie gyvybių išsaugojimo visame pasaulyje. Tikėtina, kad realizuota idėja prekyboje susilauktų dėmesio, ypač miestuose, kuriuose didelė populiacija“, – tvirtino konkurso komisija.

Asmeninio archyvo nuotr.

Paklaustas apie sėkmę konkurse, D. Budinas atskleidė, kad teikdamas paraišką tikėjosi patekti į TOP 100, tačiau galimybė savo idėją pristatyti finaliniame renginyje ir prizinė vieta jam – siurprizas: „Labai džiaugiuosi savo laimėjimu. Šis konkursas suteikia galimybę ne tik savo idėjas pristatyti pasauliui, tačiau yra ir mokymosi proceso dalis, kuri atveria kūrybinę laisvę ir skatina inovacijų diegimą“.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Nors Lietuvos atstovams ir ankščiau yra pasisekę patekti tarp finalininkų, tačiau šių metų pasiekimas – didžiausias per visą dalyvavimo konkurse istoriją. Džiaugiamės, kad mūsų šalį atstovaujantis jaunasis dizaineris tapo prizininku ir yra antras visame pasaulyje. Įveikti pažangias ir inovacijas plačiai taikančias šalis – iš tiesų didelė pergalė, – sakė „Electrolux“ Lietuvoje vadovas Deimantas Kirlys.

Prestižinių jaunųjų dizainerių apdovanojimų ceremoniją Suomijos sostinėje stebėjo daugiau kaip 200 žurnalistų, blogerių ir kitų partnerių iš viso pasaulio. Prizininkus vertino kompetentinga komisija, kurią sudarė trys pasaulyje pripažinti dizaino srities profesionalai.

Tarptautinis koncepcinių buities prietaisų konkursas „Electrolux Design Lab” kiekvienais metais skelbia skirtingą temą ir baigiasi finaliniu renginiu viename iš Europos miestų. Šių metų konkurso tema – laimingi ir sveiki vaikai, kurios įkvėpti dalyviai turėjo pristatyti savo darbus vienoje iš trijų kategorijų: maisto ruošimo, drabužių priežiūros arba oro valymo. Vieninteliai keliami kriterijai – paprastas naudojimas, aiški paskirtis, praktiškumas, gyvenimo kokybės gerinimas ir naudotojo poreikių atitikimas.

13 kartą surengto konkurso nugalėtoju ekspertų komisijos sprendimu tapo Jungtinės Karalystės atstovas, pateikęs praktišką idėją, kaip maisto gaminimą paversti įdomia ir praktinius įgūdžius lavinančia veikla mažiesiems.


Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis