Sumanymai, kaip įsirengti biblioteką namuose

Net ir elektroninių knygų laikais lentynos ir stelažai vis dar neišnyksta iš mūsų būstų. Juk knyga – ne tik neabejotinai vertingas ir naudingas, bet ir dekoratyvus daiktas, turintis galių interjere paskleisti išskirtinai jaukią atmosferą. Maža to, grupės mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad vaikams, augantiems namuose, kuriuose yra daug knygų, geriau sekasi mokytis, net jei šie jų ir neskaito... Taigi šiame straipsnyje rasite vertingų patarimų ir gerų idėjų – tai padės knygas paversti interjero dekoro akcentu.

Puošti namus knygomis – smagu ir įdomu, juolab kad toks dekoravimo būdas beveik nereikalauja jokių išlaidų: pakanka tik ištraukti iš spintelių užsigulėjusias knygas į dienos šviesą ir sugalvoti, kaip jas eksponuoti interjere. Vieniems širdžiai brangus kiekvienas kada nors perskaitytas tomelis, todėl knygoms suteikiama ypatinga vieta bibliotekoje, o kitiems svarbiau gražiai ir išradingai sudėlioti jas lentynoje pagal nugarėlių atspalvius... Kita vertus, ši veikla gali būti naudinga ir tiems, kurie jau perėjo prie elektroninių knygų: galbūt dekoruodami namus užsimiršite ir keletą valandų praleisite skaitinėdami popierinę mėgstamą knygą. O gal kils noras atnaujinti biblioteką naujais egzemplioriais, juk Vakarų pasaulyje jau vėl įsigali popierinių knygų skaitymo mada...

Gamintojo nuotr.

Formų žaismas

Jei jūsų knygų kolekcija nedidelė, galite ją vizualiai padidinti, vertikaliai ir horizontaliai sudėlioję knygas į skirtingo dydžio ir gylio knygų spintą. Likusias tuščias lentynėles papuoškite dekoratyviomis detalėmis, ir stelažas vizualiai atrodys pilnas, o dėmesį labiau trauks ne lentynų turinys, o jų formos ir dinamiška kompozicija.

Pagal kryptį

Knygos gali vizualiai ištaisyti net architektūrinius kambario trūkumus: aukštą ir siaurą patalpą vizualiai patrumpins žemos ir plačios lentynos – į jas knygos dedamos gulsčiai.

Visada po ranka

Puikus sprendimas mėgstantiems dažnai leisti laiką su knyga rankose – biblioteka balduose. Sofos nugarėlėje sumontuotoje lentynoje galima laikyti šiuo metu skaitomas knygas ar mėgstamus žurnalus – ji visada bus po ranka, nesimėtys bet kur, be to, neužims daug vietos, o ir baldas iš nugaros pusės atrodys įdomiai ir netikėtai.

Gamintojo nuotr.

Ritmikos pojūtis

Originalaus dizaino knygų spinta su įvairiu kampu judančiomis vertikaliomis lentynų sienelėmis padės sukurti lengvesnio, neperkrauto interjero įspūdį, suteiks jam ritmikos ir žaismingumo. Be to, pasukus sienelę didesniu kampu galima uždengti ne tokias išvaizdžias knygas, o gražesnes, atvirkščiai, – atidengti.

Knygų stelažai

Paprasčiausias, bet ne prasčiausias būdas knygoms laikyti – atviros lentynos ar stelažai. Tokios konstrukcijos gražiai įsilies į industrinio stiliaus, loftų tipo interjerą, o netvarkingai sudėliotos knygos derės prie grubesnių paviršių (plytų, betono apdailos) ir erdvei suteiks jaukumo bei šilumos pojūtį. Atvirų lentynų konstrukcijas itin tinka montuoti nišose, skaidančiose dideles sienų plokštumas: margaspalvės knygų nugarėlių kompozicijos jas vizualiai suskaidys, todėl erdvė atrodys jaukesnė ir kupina skirtingų faktūrų.

Nugarėlėmis į sieną

Knygas, kaip dekoro priemonę, galite naudoti net tada, jei interjere vengiate ryškių spalvinių akcentų ir norite sukurti ramią, išgrynintą aplinką. Pasinaudokite dizainerės Dalios Jakeliūnaitės patarimu – knygas sustatykite spalvingomis nugarėlėmis į sieną. Atvirose lentynose matoma ritmiška puslapių faktūra atrodys itin jaukiai. (Nuotraukoje – dizainerės Dalios Jakeliūnaitės interjero projekto fragmentas). 

Gamintojo nuotr.

Netikėtos vietos
Knygų lentynas galima sukonstruoti kad ir prieškambaryje ar koridoriuje – jos puikiai paįvairins ilgas nuobodžias koridoriaus sienas. Jei siaurame koridoriuje nėra vietos jokiems interjero aksesuarams, galite juos tiesiog nupiešti. Stilizuoti kėdės, šviestuvo ar į krūvą sudėtų knygų siluetai interjerui suteiks originalumo ir įdomumo.

Knygų kopėtėlės
Taip sudėtos knygos atrodo lengvai ir šiuolaikiškai, be to, kopėtėlių vietą nesunku pakeisti, tad užsinorėjus ko nors naujo tereikės jas perstatyti į kitą vietą, ir namai atrodys naujai.

Gamintojo nuotr.

Knygų pertvara

Jei namuose turite daug knygų, panaudokite jas funkcinėms zonoms atskirti. Nedidelės lentynos tiks vizualiai apibrėžti poilsio zonos ribas ar atskirti darbo vietą nuo bendros erdvės, o didesnės lentynų sistemos gali atstoti net sienas tarp svetainės ir prieškambario, tik atrodys daug išvaizdžiau, įspūdingiau, suteiks interjerui dinamikos ir jaukumo. Be to, atliks joms priskirtą funkciją dvigubai: lentynose sudėtomis knygomis bus galima naudotis iš abiejų pusių.

Spalvų ratas

Geras būdas suteikti spalvų ir ekstravagancijos pasteliniam interjerui – lentynose išdėlioti knygas pagal viršelių spalvas. Jei nesiseka jų tinkamai atrinkti, galima panaudoti paprasčiausią spalvotą popierių ir juo aplenkti knygas.

Gamintojo nuotr.

Knygų siena

Knygų siena užkariauja daugelio pasaulio dizainerių simpatijas, ir tai nenuostabu: juk ji gali tapti išraiškingu interjero kompozicijos centru, ypač, jei knygos užima visą sieną nuo pat lubų iki grindų. Tačiau tokiu atveju reikės pasirūpinti kopėtėlėmis, kad būtų galima pasiekti ir aukščiausias lentynas. Įdomus ir praktiškas sprendimas – knygų sieną sukonstruoti palei laiptų zoną: nuo pakopų galima pasiekti kone visas knygas. O čia pat po laiptais įrengta poilsio zona bus puiki vieta paskaityti pasirinktą knygą.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis