Originalios kalėdinės kompozicijos, kurias galite pasidaryti patys

Artėjant gražiausioms metų šventėms, ilgais advento vakarais savo namus puošiame įvairiomis kalėdinėmis kompozicijomis, norėdami sukurti jaukumo, šilumos ir laukimo nuotaiką. O kaip sukurti originalias kalėdines kompozicijas iš natūralių gamtinių medžiagų patars Kauno suaugusiųjų mokymo centro floristė Janina Stasiukynienė.

Žaisliukas – gėlytė

Žaisliukas – gėlytė sukomponuota iš karpytų palaipinės sedulos geltonų šakelių gabalėlių. Geriausia šakelę sukarpyti įstrižai, tuomet gausi kaip tikti gėlytės žiedlapiai. Galima naudoti ir baltosios sedulos ryškiai raudonas šakeles. Ryški šakelių žievės spalva – raudona, vyšninė, žalsvai geltona atrodo puošniai ir pagyvina kuriamus ekologiškus žaisliukus, suteikia džiugią nuotaiką.

Reikės: kieto popieriaus 1,5 cm skersmens skrituliukų, sukarpytos sedulos šakelės paįstrižų gabalėlių, karštų klijų, gilių „kepurėlių“.

Iš kieto popieriaus lapo iškerpame 1,5 cm skersmens skrituliukus. Sedulos šakeles sukarpome sekatoriumi į nedidelius gabalėlius. Kad gražesni lapeliai gautųsi, geriausia kirpti įstrižai. Galima šakelę supjaustyti ir aštriu peiliu. Paskui paimti skrituliuką ir vienoje pusėje karštais klijais priklijuoti 15-20 sedulos gabalėlių, paskui apversti popieriaus skritulėlį ir kitoje pusėje taip pat priklijuoti 15-20 sedulos gabalėlių, kad gautųsi graži gėlytė iš abiejų pusių. Po to karštais klijais priklijuoti dekoratyvinę vielutę ar juostelę pakabinimui ir ant viršaus užklijuoti gėlės viduriuką iš gilių „kepurėlių“.

Gėlytėms lapelius galime paruošti ir iš forzitijos šakelių bei žalių karklų vytelių – bus įdomios ir išraiškingos faktūros, taip pat galime klijuoti ir moliūgų sėklas bei blizgių skaidrius vaisynus.
Vietoje karštų klijų gėlyčių lapelius galime klijuoti lipalu, tik reikės ilgiau palaukti kol išdžius klijai.

Žaisliukas – snaigė

Reikės kviečių ar kitų javų varpų, iš popieriaus skritulėlių, karštų klijų. Pradžioje varpos padalinamos į keletą mažesnių dalių. Ant kieto popieriaus skrituliuko karštais klijais priklijuojamos paruoštos 6-8 varpos dalys. Iš kitos pusės priklijuojama taip pat.

Vėliau karštais klijais pritvirtinima dekoratyvinė vielutė ar juostelė pakabinimui. Paskui karštais klijais priklijuojamas snaigės viduriukas iš varpos dalies, popieriaus ar odos skrituliuko arba medžio lapo aplikacijos – pavyzdžiui, europinio pūkenio. Snaigių dydis priklauso nuo pasirinkto dydžio varpos gabalėlių. Vienos snaigės gali būti suklijuotos iš padalintų varpos dalių be akuotų. Kitokios snaigės gaunamos, jų kūrimui naudojant varpų dalis su akuotais. Analogiškai tokias snaiges galime pasigaminti iš pievų daugiamečių žolių varpų arba vienodo ilgio sukarpytų šiaudų gabalėlių.

Papuošimai eglutei iš buko lapų

Buko lapai yra puošnūs, išvaizdūs, įdomiai atrodantys lyg odiniai, mažiau trapūs nei kitų medžių lapai. Pirmiausia nuskintus lapus pavytiname 2 dienas. Paskui lankstymo būdu sulankstome norima forma. Čia pasirinkome kaip gėlės lapelius, snaigės kontūrus. Lapą lenkėme 2 kartus iš kraštų ir 2 kartus pačius galus, o paskui sutvirtinome karštais klijais. Nukirpta tik prie galiukų, kur yra kotelis.

Paruoštus lapus klijuojame prie skrituliuko iš abiejų pusių. Priklausomai nuo skrituliuko skersmens ir lapų dydžio (pločio), suklijuojame po 6-10 lapų. Paskui karštais klijais pritvirtinima juostelė pakabinimui. Vidury varpų kompozicijos (kad nesimatytų priklijuotų varpų galiukų) priklijuojame gilės kepurėlę ar popieriaus skiautelę.

Žaisliukas – angelas

Eglutės puošimui galime sukomponuoti angelo formos žaisliukus. Reikės paprastosios eglės kankorėžių, vielos sparneliams išlankstyti, lininių siūlų, žalios samanos, gilių kepurėlių.

Iš samanų suformuojama angelo galvutė, karštais klijais priklijuojama prie kankorėžio pagrindo. Iš vielos išlankstomi sparnai, jie apvyniojami lininiais siūlais ir pritvirtinami prie kankorėžio šonų. Iš lininių siūlų paruošiami plaukai, pritvirtinami ir galvutės ir ant viršaus uždedama gilės kepurėlė su kilpele pakabinimo juostelei. Angelo sparnus galima sutvirtinti, papuošti floristine vielute ir kankorėžio žvynus nupurkšti sidabru. Tokie žaisliukai – angelai gražiai atrodo pakabinti ant eglutės ar spygliuočio šakos.

Kompozicija – angelas iš vytelių

Kompozicijai reikės palaipinės sedulos geltonų šakelių, floristinės vielutės.Pirmiausia iš lauko parsinešame norimo ilgio su sekatoriumi prisikarpę palaipinės sedulos geltonų šakelių. Galima naudoti ir raudonas baltosios sedulos šakeles, ir gluosnių, ir kt.

Jas pasiguldome ant stalo ar kito lygaus paviršiaus. Floristine vielute kiekvieną šakelę ties pagrindu (apačioje) rišame vieną prie kitos paliekant tarpus. Juos apsukame vielute. Paskui imame pasiruoštą iš vielos lanką ir prie jo tvirtiname surištas vyteles, kad gerai išsilaikytų apskrita forma.

Po to aukščiau vėl vyteles vieną prie kitos rišame vielute paliekant vis mažesnius tarpus tarp vytelių, iš formuojant kūgio formą.

Ketvirto rišimo metu padaliname vyteles į 3 dalis – dviems sparnams lenkiame žemyn ir galvai – paliekame viršuje, ir jas vėl sutvirtiname vielute. Paskui atlenktus žemyn sparnus prtvirtiname vielute prie trečios rišimo juostos nuo apačios, nugaros pusėje.

Galvai paliktas vyteles lenkiame į kairę ir į dešinę puses, kad gautųsi tvirtesnis kaklas. Galvos pagrindą ruošiame iš tokių pat vytelių, kaip ir kūgiui, o viduje prikišame ir vielute sutvirtiname smulkesnes šakeles. Tokia angelo kompozicija tiks ir prie eglutės žiemos švenčiu metu, ir kaip natūrali kambario puošmena.

Stilizuota kelių aukštų eglutė (su diskeliais)

Reikia: pušies ar kito medžio nupjauto ritinėlio, metalinio stovo, 10-12 kompiuterio diskelių, įvairių kankorėžių, gilių, riešutų, pušies, eglės ar kėnio šakelių, žaisliukų eglutei, karštų klijų pistoleto.
Pirmiausia kompozicijos pagrindui pasirenkame tinkamą paprastosios pušies ritinėlį. Vietoje pušies galima rinktis įdomios faktūros žagrenio ar gudobelės (geltonomis rudomis juostomis) arba kitų medžių ritinėlius. Vidury ritinėlio su grąžtu išgręžiame skylę, į kurią įstatome tvirtą metalinį strypą, kuris bus stilizuotos eglutės tvirtinimo ašis.

Eglutę pradedame komponuoti nuo apačios. Pirme aukšte karštų klijų pistoleto pagalba klijuojame apskritimo forma paprastosios pušies kankorėžius ir mažutes kalninės pušies šakeles. Gali būti naudojami eglės, pušies, maumedžio, alksnio kankorėžiai. Jie renkami bet kuriuo metų laiku. Tik alksnio žiemą. Žvyneliai išsiskleidžia kankorėžius džiovinant. Nuo pušies šakelės nenubyra spygliai (tik per ilgą laiką pakeičia spalvą – paruduoja), taip pat galima rinktis dygiosios, baltosios ar serbinės eglės ir įvairių kėnių šakeles. Beje, paprastosios eglės šiltoje patalpoje greitai nubyra spygliai. Paskui karštais klijais pritvirtiname 2 kompiuterio diskelius, sudėtotus blogąja puse į vidurį ir suklijuotus karštais klijais, kad blizgi pusė kaip veidrodis būtų išorėje.

Antrame aukšte ant sujungtų diskelių karštais klijais rateliu priklijuojame graikinių riešutų kevalų puseles.

Trečiame aukšte vėl klijuojame 2 sudėtus diskelius. Paskui ant stovo sumauname klevo lapus, juos tvirtai suspaudžiame diskeliais ir apkerpame, kad iš lapų gautųsi gražus apskritimas tokio pat dydžio kaip diskelis. Suspaustų ir apkirptų lapų gaunasi graži faktūra.

Ketvirtame aukšte ant diskelių pritvirtiname karštais klijais juodosios pušies išvaizdžius kankorėžius, kurie išlindę iš diskelio ribų suteikia eglutei išskirtinį natūralų grožį.

Penktame aukšte ant diskelių priklijuojame raudonojo ąžuolo giles, palikdami šviečiančius diskelių kraštelius. Šio ąžuolo gilės yra didesnės už paprastojo ir labiau apvalios formos.

Šeštame aukšte ant diskelių vėl klijuojame paprastosios pušies kankorėžius 2 sluoksniais, suteikiant eglutei grakštumo, ir mažus raudonus žaisliukus, dovanojant kompozicijai šventiškumo ir ryškumo.

Septintame aukšte ant diskelių rikiuojasi 2 sluoksniais paprastojo maumedžio kankorėžiai natūraliai apkaišyti samanėle iš miško.

Aštuntame aukšte ant diskelių vėl klijuojamos graikinių riešutų kevalų puseles, paprastosios pušies kankorėžiai ir pakartojant žaismingą raudoną spalvą – žaisliukai.

Devintame aukšte ant suklijuotų diskelių vėl užklijuojame paprastojo maumedžio kankorėžius, suteikiančius eglutei švelnumo ir natūralumo.

Dešimtas aukštas – tai eglutės viršūnė. Ant strypo pritvirtintos baltosios eglės šakelės viršūnėmis žemyn, kad užsibaigų piramide. Tai suteikia eglutei užbaigtumo ir lengvumo įspūdį.

Kalėdinė eglutė iš darželinės blizgės vaisynų

Reikės samanų, medinio pagalėlio, tvirto popieriaus, darželinės blizgės skaidrių ankštarų, eglės šakelės, kankorėžių, karštų klijų pistoleto, floristinės vielutės.

Iš samanų susukame taisyklingos formos, tvirtą rutulį ir sutvirtiname vielute. Į jo vidurį įsmeigiame pagalėlį ir sutvirtiname klijais. Iš popieriaus suklijuojame norimo dydžio kūgį ir jį užsodiname ant pagalėlio viršaus, prieš tai patepto karštais klijais. Visą kūgį dailiai nuo apačios iki viršaus užklijuojame karštais klijais darželinės blizgės skaidrias tiesiog peršviečiamas ankštaras.

Į kūgį iš apačios įklijuojame kelias mažas eglės šakeles. Prie pagrindo ant rutulio priklijuojame taip pat eglių šakeles ir saujelę maumedžio kankorėžių. Vietoje blizgių vaisynų galima naudoti labai įvairią gmtinę medžiagą: įvairius kankorėžius, giles, sedulų ar kitų medžių ar krūmų šakeles, žievę, dekoratyvius lapus, trilapės ptelijos (Ptelea trifoliata) vaisynus panašius į blizgių.

Stilizuota eglutė iš skirpsto

Reikės lentos ar medžio ritinėlio, metalinio strypo, jauno paprastojo skirpsto žievės, floristinės vielutės, eglės šakelių, papuošimo karoliukų, karštų klijų pistoleto. Pirmiausia į medinį pagrindą įstatome metalinį strypą. Iš skirpsto žievės ir vielutės pasigaminame ilgą, 5-7 m, girliandą. Paskui ja apsukame metalinį stiebą – apačioje vyniojame daugiau, viršuje – palaipsniui mažiname, kad gautųsi grakšti viršūnė. Vėliau sukurta kompozicija dar papuošiama smulkiomis eglių šakutėmis, blizgančiais kukliais akcentais – raudonais karoliukais, kurie sukurtai mūsų eglutei suteiks gaivumo.

Kalėdinis originalus vainikas iš kankorėžių

Reikės šieno ar šiaudų vainiko pagrindui, lininių siūlų, paprastosios pušies kankorėžių, karštų klijų pistoleto, kaspino ir žaisliukų papuošimui.

Pirmiausia darome vainiko pagrindą iš šieno ir tvirtai surišame lininias siūlais, kad gautųsi taisyklingos rato formos. Paskui ant vainiko pagrindo klijuosime paprastosios pušies kankorėžius, o jų reikės daug. Pasiruoškite karštų klijų pistoletą. Kai jis įkais, po vieną klijuokite kankorėžius prie vainiko pagrindo. Tvirtai prispauskite, kad gerai priliptų. Kankorėžius klijuokite tvarkingai – eilėmis.

Vėliau vainiką galite dekoruoti gilėmis, cinamono ar sukarpytų šakelių ryšulėliais arba kaspinu ir žaisliukais. Jei vainiką iš kankorėžių po švenčių laikysime sausoje vietoje, juo džiaugsimės ir kitais metais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis