Nauji vonios kambario iššūkiai

Šiemet vos buvo galima spėti sekti naujų vonios kambario kolekcijų ir produktų premjeras. Jei reiktų įvardinti tas kelias, kurios pakilus uždangoms nusipelnė audringiausių aplodismentų ir, drįstu spėti, padarys nemažą įtaką tolimesnei vonios kambario evoliucijai, „Kartell by Laufen“ kolekcija atsidurtų sąrašo viršuje.

Ši kolekcija išskirtinė dėl kelių priežasčių. Įdomu stebėti, kaip vonios kambario produktuose ir kolekcijose atsispindi gamintojų ir dizainerių reakcija į radikaliai pasikeitusį žmogaus gyvenimo būdą ir jo įpročius vonios kambaryje. Kita vertus, dėl žmogiškosios prigimties inertiškumo gamintojai vis dar priversti leistis į netiesiogines diskusijas su nusistovėjusiais vartotojų stereotipais.

Vonios kambarys - tai vieta, kurioje žmogus praleidžia vis daugiau laiko ne prausdamasis, bet vandens procedūras derindamas su poilsiu, atsipalaidavimu, bendravimu. Dėl šios priežasties šiuolaikinis vonios kambarys įgauna vis daugiau jaukumo, intymumo, būdingo svetainei ar miegamajam, o ribos su kitomis namų zonomis pamažu nyksta.

Santechninės keramikos ir įrangos gamintojai reaguoja į šias tendencijas. Jau keletą metų rinkoje pasirodo praustuvų, vonių, unitazų, maišytuvų, kurių skulptūriškos formos nė iš tolo neprimena sanitarinių mazgų, o technologiniai ir dizaino sprendimai vis priverčia kilstelėti antakį. Vis dėlto dauguma žmonių žvelgdami į šiuolaikinių vonios kambarių interjerus vis dar nuoširdžiai stebisi, kodėl vonia stovi kambario viduryje, koks vonios kambarys be durų su devyniais užraktais, o maišytuvas primena nulaužtą medžio šakelę.

Bendri skirtingų kompanijų vonios kambario projektai nėra kažkas išskirtinio. Tačiau bene pirmą kartą „Kartell by Laufen“ projekte bendrą vonios kambario viziją įgyvendino kompanijos, kurios stiliaus ir dizaino madas diktuoja skirtingose namų zonose: šveicarų „Laufen“ žinoma kaip santechninės keramikos technologijų ir dizaino novatorė. Tą patį galima pasakyti ir apie „Kartell“, tik ši italų kompanija pusę šimtmečio jaunesnė už „Laufen“ ir gamina plastikinius baldus, kurie puikuojasi kiekvieno save gerbiančio dizaino snobo svetainėje. O šis projektas pasiuntė labai aiškią žinią, jog gyvenamosios erdvės bruožų vonios kambaryje tik daugės.

„Kartell by Laufen“ kolekcija uždavė ir provokuojančių klausimų. Ar plastikui vieta vonios kambaryje? Kaip ši medžiaga derės su keramika? Reikia pripažinti, kad kompanijos pateikė solidžius atsakymus. Praėjus dviems metams nuo prototipo pristatymo būtent šioje kolekcijoje „Laufen“ pirmą kartą serijinei praustuvų gamybai panaudojo patentuotą analogų pasaulyje neturinčią „Saphir Keramik“ keramiką.

Gamintojai į sudėtį įmaišė safyruose aptinkamo mineralo korundo, kuris keramikai suteikė neįtikėtino tvirtumo, lengvumo ir atsparumo. Tai leido keramikos sienelių storį sumažinti iki 4 mm, o briaunų kampo spindulį – net iki 1-2 mm (iki šiol jis buvo net 7-8 mm). Taip pat net 2-2,5 karto už įprastą keramiką padidėjo atsparumas lenkimui, ir šiomis savybėmis dabar prilygsta plienui.

Taip, plastikas šeštojo septintojo dešimtmečio interjeruose dominavo praktiškai be konkurencijos. Dvilypę šios medžiagos prigimtį tarsi alchemikas specialiame esė „La Plastique“ aprašė net garsus literatūros teoretikas ir filosofas Rolandas Barthesas. Vis dėlto XXI amžiuje plastikas labiau asocijuojasi su šaltumu, pigumu ir aplinkos teršimu, nors dėl savo universalumo, atsparumo ir perdirbimo yra nepelnytai nuvertinamas. Elegantiškos išvaizdos „Laufen“ praustuvai tiesiog tobulai dera prie tarsi stiklas permatomo ir itin tvirto naujausios kartos polikarbonato, iš kurio „Kartell“ pagamino kolekcijos baldus ir interjero aksesuarus.

Tokiuose jungtiniuose projektuose didžioji dalis projekto sėkmės priklauso nuo kolekcijos dizaino autoriaus. „Kartell“ ir „Laufen“ pakvietė garsų italų šeimyninio duetą Ludovicą ir Roberto Palombas. Šis pasirinkimas ir sėkmingas, ir neatsitiktinis. Dizaineriai garsėja poetiška ir jausminga dizaino kalba, taip tinkančia vonios kambariui, o jų įgyvendintų projektų sąraše - ir nemažai vonios kambariui skirtų projektų. Tai pačiai „Laufen“ sukurta kolekcija „Palomba Collection“ – ypač sėkminga ir jau tapusi modernaus vonios kambario klasika.
„Kartell by Laufen“ dizaineriai maksimaliai išnaudojo praktiškai neribotas plastiko spalvines galimybes, kurios leido subtiliai žaisti permatomais ir spalvotais paviršiais ir kurti stilistinę intrigą su balta keramika. Ir žinoma, milžiniškas dėmesys detalėms, kuris geriausiai atsispindi šios kolekcijos aksesuaruose.

Dar anksti prognozuoti, ar „Kartell by Laufen“ susilauks komercinės sėkmės. Bet kad šis projektas ženkliai įtakos tolimesnę vonios kambario raidą – faktas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis