Langų dekoras: įdomūs sprendimai

Ieškodami naujų lango dekoro idėjų, būkite išradingi: yra daugybė būdų, kaip įdomiai, nenuobodžiai ir praktiškai papuošti lango zoną, kad namų interjeras taptų originalus, išskirtinis ir stilingas.

Jaukiai, ant palangės

Dekoruojant langą svarbu ne tik tinkamai parinkti užuolaidų audinį ir modelį – dar reikia atsižvelgti į visą lango zoną, išnaudoti privalumus ir paslėpti trūkumus. Nišoje suformuotas langas su žema palange – puiki galimybė sukurti jaukią poilsio zoną, kur malonu prisėsti su knyga ar arbatos puodeliu. Geras pasirinkimas – juostuotos klostinės užuolaidos: jos atrodo tvarkingai, netrukdo prisėsti ant palangės, įdomiai atrodo prie raštuotų to paties kolorito pagalvėlių ir padeda sukurti stilingą, vientisą palangės kompoziciją. Ją papildo abipus lango įkomponuoti sieniniai šviestuvai – lakoniško dizaino gaubtai vakarais sukuria jaukų vietinį apšvietimą, o funkcionalios, ant lankstaus pagrindo sumontuotos lemputės praverčia skaitant.

Langinių ažūras

Įdomus lango apipavidalinimo būdas – vidinės langinės, dažnai naudojamos pietų kraštuose siekiant apsaugoti namus nuo saulės. Tačiau tai ne tik funkcionalus, bet ir dekoratyvus sprendimas. Horizontaliomis medinėmis lentelėmis suskaidytos ažūrinės langinių plokštumos neužtamsina patalpos ir sukuria ritmišką, įdomų šviesos ir šešėlio žaismą. „Armonikos“ principu sumontuotos varčios leidžia jas iki galo atverti ir įleisti į namus šviesos. Plačiais rėmais tarsi paveikslas įrėminta lango anga pabrėžia langų angas sienos plokštumoje ir suteikia jiems ypatingą statusą bendroje interjero kompozicijoje. Norėdami juos dar labiau išryškinti, medines langines galite nudažyti ryškiais, derančiais prie interjero atspalviais.

Optinė apgaulė

Dekoro priemonėmis sujungę du greta vienas kito esančius langus į vieną kompoziciją vizualiai padidinsite langą, sukursite interjero erdvės pojūtį. Pritaikykite optinę gudrybę: vienodo dizaino užuolaidas pakabinkite abiejų langų išorinėse pusėse, ir akys tai suvoks kaip vieną objektą. Šį įspūdį dar labiau sustiprinsite vidines abiejų langų dalis papuošę skirtingomis, tačiau tarpusavyje derančiomis užuolaidomis, pavyzdžiui, juostuotomis ir vienspalvėmis. Toks sprendimas interjerui suteiks įvairovės ir žaismingumo.

Gamintojo nuotr.

Patarimas!
Derindami įvairių raštų ir atspalvių užuolaidas stenkitės išlaikyti vieno kolorito paletės tonus – taip iš skirtingų fragmentų sukursite darnų ir harmoningą vaizdą.

Gamintojo nuotr.

Ornamentų dekoras

Priešybės traukia, o skirtingos prigimties raštai, komponuojami ant vienos lango plokštumos, sukuria įdomų ir nenuobodų vaizdą. Didelės langų ir durų konstrukcijos stiklai dekoruoti medinėmis baltai nudažytomis horizontaliomis lentelėmis. Dvivėrių durų angai uždengti sumontuotos originalios klostuotos užuolaidos su audinyje iškarpytais ažūriniais ornamentais. Skirtingo tipo žaliuzių ažūras ir permatomų užuolaidų raštai sukuria lengvumo, šviesos, skaidrumo pojūtį, pripildo interjerą dinamikos bei įvairovės.

Romantiškas požiūris

Romantiško interjero stiliaus mėgėjai turėtų nepamiršti draperijų, nėrinių ir kutų – šie elementai net ir šiuolaikiško dizaino lango dekorui suteiks norimą nuotaiką. Švelnių atspalvių romantiškais augaliniais motyvais paįvairinto audinio nėriniais bei kurtais papuoštos klostuotos užuolaidos ir kompoziciją papildanti šviesi lango viršutinę dalį puošianti dekoratyvi draperija – derinys, padedantis sukurti romantikos ir švelnumo pojūtį. Prie lango dekoro derinami ir kito interjero elementai – pagalvėlės, staltiesė ir pan.

Dviem kryptimis

Dekoruodami langą interjerui galite suteikti dinamikos ir ritmikos pojūtį, naudodami du panašaus kolorito juostuotus audinius. Klostuotoms ar ritininėms užuolaidos siūti tiks tankesnis, nuo saulės saugantis horizontalaus rašto juostuotas audinys. Prie jo derinkite lengvą, permatomą, ant grindų krintančią ir vertikaliomis juostomis dekoruotą užuolaidą – tai sukurs įdomią, dinamišką raštų kompoziciją, suteiks namams romantikos bei jaukumo.

Spalvinė estetika

Interjere vyraujantys du atspalviai – pastelinis pilkšvai rusvas ir ryškus žalias – pakartojami kuriant lango dekorą. Svetainės langas iš šonų papuoštas šviesiomis paprasto dizaino pakabinamomis užuolaidomis, harmoningai įsiliejančiomis į bendrą spalvinę interjero kompoziciją. Vaizdą pro langą tarsi įrėmina samaninio žalio atspalvio audinio fragmentai, derinami prie pastelinio kolorito užuolaidos.

Gamintojo nuotr.

Lengvumo pojūtis

Miegamajame lengvumo ir romantikos pojūtį kuria originalaus dizaino užuolaidos, įdomiai komponuojamos iš dviejų audinių – natūralaus atspalvio ir baltos spalvos lino, derančio prie lovos tekstilės. Įdomus akcentas, pabrėžiantis romantikos ir lengvumo pojūtį, – dekoratyvūs rašteliai. Jais surauktos dviejų atspalvių užuolaidos tvirtinamos prie karnizo.

Funkcionalus derinys

Bambukinės ritininės užuolaidos – puikus pasirinkimas siekiant pabrėžti interjero natūralumo pojūtį, paslėpti namus nuo pašalinių žvilgsnių ar apsaugoti nuo saulės spindulių. Tačiau langą puošiantis audinys, spalviškai derantis prie interjero stiliaus bei kolorito, interjerui suteiks dar daugiau jaukumo ir pagyvins lango zonos kompoziciją.

Patarė interjero dizainerė Indrė Sunklodienė. Įmonės „Retroforma“ nuotraukos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis