Kur ir kaip namuose kloti kilimą

Šilumos ir švelnumo pasiilgusiems europiečiams iš Rytų atkeliavę kilimai tapo klasikine interjero dalimi, pilnateisiu kiekvienų namų gyventoju. Šiandien jie gražiai dera ir klasikiniuose, ir moderniuose interjeruose. Tiems, kas domisi kilimais, jie kalba, o daugeliui  kuria skoningų, šiltų namų įspūdį.

Rytų kilimų atsiradimas Europoje siejamas su Kryžiaus žygių periodu, bet pažintis su jais įvyko daug anksčiau. Intensyvūs Bizantijos imperijos prekybiniai ryšiai su viduramžių miestais  Genuja, Venecija, Marseliu  paskleidė rytietiškus kilimus Europoje.

Pasak Vilniaus dailės akademijos Tekstilės katedros doc. dokt. Rūtos Būtėnaitės, norint suvokti, kodėl rytietiški kilimai užkariavo Vakarų pasaulį, reiktų pasigilinti į jų simboliką ir esmę.

Gamintojo nuotr.

Harmonija jaučiama širdimi

Kaip teigia R. Būtėnaitė, kilimams islamo pasaulyje suteikiama sakralinė reikšmė. Jie susiję su sodo, žalumos, pavasario, Rojaus idėjomis. Įvaizdis įprasminamas spalvų harmonija, piešinio subtilumu, vilnos minkštumu, švelnumu, šilko blizgesiu, aukso gijų žibėjimu. 

Šią sakralinę funkciją perėmė Vakarų Europa, puošdama jais šventyklas. Ypač aiškiai tai atsiskleidžia Renesanso tapyboje, kur rytietiškas kilimas dominuoja religiniuose siužetuose, o vėliau tampa neatsiejama interjerų, portretų dalis. Džovanio Belinio (Giovanni Bellini), Pjero dela Frančesko (Pierro della Francesca), Jano van Eiko (Jan van Eyck) madonos su kūdikiu įkurdinamos ant pjedestalo, puošto Rytų kilimu, o Henrikas VII, Elizabetė I, garsūs to meto didikai, išdidžiai pozuoja šių kilimų fone.

Gamintojo nuotr.

Dėl Europai nebūdingos stilistikos rytų kilimams jau viduramžiais suteikta stebuklinga reikšmė, nes anuomet, kaip ir dabar, jie atkeliaudavo iš tolimų, nepažintų ir beveik stebuklingų kraštų.

Raštai neša žinias

Pasak ekspertės, daugelis kilimuose komponuojamų raštų, simbolių nėra tik ornamentinis dekoras. Jie neša įdomiausius liudijimus ir žinias apie Rytų tautų istoriją, religiją, kultūrą, susiję su senuoju persų tikėjimu – zoroastrizmu. Labai įdomu išmokti „skaityti kilimą”. Anuomet klajokliams, kurie nei skaitė, nei rašė  kilimas buvo ir bendravimo priemonė, kurioje atsispindėjo išgyvenimai, emocijos, kilmė. Kilime susipina stilizuotų geometrinių bei augalinių raštų arabeskos, kur kiekviena detalė, spalva turi simbolinę kalbą.

Gamintojo nuotr.

Rytų kilimai stiliaus, kolorito, technologijų prasme - daugialypiai. Juos galima tiesti skirtingo stiliaus interjeruose, eksperimentuoti. Vakarų Europoje ir JAV rytietiškas kilimas yra tiesiog gero tono ženklas. Interjerams jie suteikia išskirtinę aurą.

Kur ir kaip kloti kilimą? 

Interjero dizaineriai pataria visų pirma įvertinti, kokią funkciją atliks kilimas. Jis gali tarnauti kaip fonas kitiems baldams, tokiu atveju kilimą reikėtų derinti prie jų dydžio, kad tilptų stalas, kėdės ar kiti numatyti daiktai, bet kartu ir neužgožtų jo. Tačiau kartais geras, gražus rankų darbo kilimas pats vienas gali užpildyti ir įprasminti erdvę. Tuomet ant jo geriau nestatyti jokių baldų, nebent tik vieną kitą dekoro elementą  mažą stalelį, vazą, skulptūrą.

Gamintojo nuotr.

Tradicinis, rytietiškas kilimas visada puošia bet kokio stiliaus miegamąjį. Šiame kambaryje paprastai vyrauja ramūs, pasteliniai tonai. Jų fone gražiai atsiskleidžia kilimo raštai ir spalvos. Be to, miegamasis yra namų vieta, kur mažiau vaikštome, todėl kilimas mažiau dėvisi, nereikalauja daug priežiūros.

Vonios kambaryje, jei jis pakankamai erdvus, patiesti rytietišką kilimą yra drąsus ir įdomus sprendimas. Jis įneš egzotiškos ramybės ir paslapties. Prie jo nebus sunku derinti kitus aksesuarus  praustuvą, žvakidę, muilinę... Tik svarbu neužmiršti po kilimu padėti specialaus patiesalo. Natūralūs, rankų darbo kilimai jautrūs vandeniui. Dėl drėgmės gali pradėti veistis pelėsis.

Gamintojo nuotr.

Virtuvėje patiestas kilimas gali visiškai atnaujinti jos interjero koncepciją. Net ir lakoniška, šiuolaikinė industrinė virtuvė, patiesus kilimą, suminkštės, įgaus naujų, netikėtų bruožų. Kilimo spalvos ir raštai patys pasufleruos aksesuarų formas, proporcijas ir koloritą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis