Kuo rąstas gali tapti jūsų namuose

Baigiantis metams dizaino žiniasklaidos veteranas, italų „Domus“ išrinko geriausius 2014 metų studentų projektus. Tarp jų pateko ir portugalų Joao Timoteo ir Helenos Fernandes suoliukas „Mocho“. Tas suoliukas – tai dvi medinės atramos, ant kurių gali būti uždėtas paprasčiausias rąstas. Dar dizaineriai sugalvojo prie vienos atramos pritvirtinti pjūklelį, kad būtų patogu atsipjauti norimo ilgio rąstą. Patogu, tvaru, ekologiška ir taip toliau ir panašiai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Per savo svaigią daugiau kaip dešimtmetį trunkančią dizaino publicisto karjerą pamenu tik vieną atvejį, kai dizaineris sėdėjimą ant paprasčiausio rąsto pavertė kai kuo daugiau nei tik sėdėjimu ant paprasčiausio rąsto. Jurgenas Bey Nyderlandų dizaino provokatoriams „Droog“ 1999 metais sukūrė „Tree-trunk bench”. Ant irgi tarsi ką tik nupjauto rąsto dizaineris pritaisė prabangius bronzinius kėdės atlošus, kurie medžio gabalą pavertė gana prabangiai atrodančiu suoleliu. Kam nukirtus medžius dar kažkur gabenti ir iš jų kažką gaminti, rimtu veidu klausė dizaineris. Geriau tiesiog į iškylą pasiimti kelis bronzinius kėdžių atlošus ir pritaisyti prie patikusio rąsto. Praktiškam vartotojui iškart kyla ilgas sąrašas nepatogių klausimų, į kuriuos Jurgenas greičiausiai net nebūtų bandęs atsakyti. O kad nepasirodytų per mažai, jis pats į šį sąrašą įtraukė ir savo kūrinio kainą – daugiau kaip 12 tūkst. eurų… Absurdas ir ką jis sau galvojo…


Bet žinot ką?

Prieš penkiolika metų sukurtas „Tree-trunk bench” vis dar erzina ir provokuoja. Su portugalų „Mocho“ viskas gerai. Gerai iki nuobodumo. Šiuolaikinis dizainas atrodo jau perdaug paniręs į tvarumo, korektiškumo ir pasaulio gelbėjimo paieškas, kas jau virsta monotonišku ir neįkvepiančiu darbu.




Rimtas ir susirūpinęs dizainas vis rečiau leidžia sau pajuokauti ir provokuoti, palikti kelias užuominas tarp eilučių, nes bijo būti nesuprastas. O nesuprastų dalykų niekas neperka ne dėl to, kad jie kainuoja 12 000 eurų. Paprasčiausias rąstas irgi gali turėti humoro jausmą, būti poetiškas ir elegantiškas. Gaila, kad vis dažniau apie tai pamirštama.

O ką Jūs manote apie šį sprendimą? Pasidalinkite komentaruose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis