Kaip žvakių pagalba sukurti jaukesnę atmosferą namuose?

„Tiktai žvakių šviesoje savo veidą aš randu“, – dainuoja „Fojė“. Su poetine tiesa nepasiginčysi, o ir gyvenimiškoji yra tokia: žvakių šviesoje visi veidai tampa daug paslaptingesni, subtilesni ir jaunesni... Ne tik veidai, bet ir daiktai – sušvelnėję, jaukesni...

Kaip sukurti tinkamą nuotaiką

Apie šviesos ilgesį neverta pradėti kalbos viduržiemį – galo tam nebus. Tačiau šiek tiek netikėta tai, kad šiuo metų laiku labiau mėgstame ne ryškią šviesą, o jos pustonius – tarkim, švelniai plevenančią žvakės liepsną. Nors jau gerą šimtmetį žvakės nenaudojamos pagal tiesioginę paskirtį, iš mūsų namų jos niekur nedingo. Juk interjero puošyba žvakėmis – malonus kūrybinis procesas. Apgaulingas šešėlių žaismas ant sienų ir lubų, aksominė prietema, gelsvi šilti atspindžiai, naujai pamatyta neįprasta erdvė – visa tai suteikia plevenanti žvakių liepsna.

* Pirmiausia reikėtų įvertinti, koks yra stalo dekoras, o tada prie jo derinti žvakes. Jos gali tapti ryškiu išskirtiniu akcentu arba prisitaikyti prie interjero ir jį harmoningai papildyti.

Shutterstock nuotr.

* Kartais gražu, kai žvakės vienodos ir jų liepsnelės susidėlioja tolygia linija. Dar įspūdingesnė yra įvairovė, todėl drąsiai derinkite įvairaus aukščio ir storio žvakes.

* Skaidraus stiklo žvakidėje degant baltai žvakei (netgi vadinamajai „tabletei“) geriausiai matyti liepsnos plevenimas, o toliau esantys daiktai pasislepia šešėliuose. Palyginti su spalvotomis žvakėmis, jų liepsna šilčiausia ir ryškiausia.

* Taip pat įspūdingai atrodo ir degančios neutralių spalvų žvakės – pilkos, gelsvos ar netgi juodos.

* Ryškiaspalvės žvakės turėtų būti deginamos saikingai. Žinoma, jei jos skirtos namams papuošti dieną, tada spalvų derinimo principai kiti, susiję su interjero spalvine gama.

Shutterstock nuotr.

* Kad spalvota liepsnojanti žvakė atrodytų įspūdingai, ne tik jos paviršius turėtų būti padengtas dažais, bet ir vidus. Kartais jis būna baltas, ir liepsnojant atrodo neestetiškai.

* Puikus būdas spalvotai liepsnai išgauti – laikyti žvakę spalvoto stiklo žvakidėje. Ugnelė kibirkščiuoja daug ryškiau, šešėliai tampa išraiškingesni, ir įspūdis stipresnis nei degant spalvotai žvakei.

* Daugelis žvakių yra kvapnios. Levandų, cinamono, citrusinių vaisių ir kiti kvapai teigiamai veikia nuotaiką. Apelsinų aromatas išsklaido nuovargį, citrinų – suteikia žvalumo, rožių – padeda atsipalaiduoti. Tačiau atminkite, kad mėgautis kvapais reikėtų ne ilgiau nei pusvalandį, kad poveikis nebūtų atvirkštinis.

Shutterstock nuotr.

Praktiškasis momentas

* Padengtam pietų stalui dekoruoti geriau tinka žemos žvakės. Juk niekas nenori siekdamas padažinės ar prieskonių rankove užkliudyti degančios žvakės.

* Jei stalą puošiate aukštomis plonomis žvakėmis, įstatykite jas į stiklinius indus. Tai itin svarbu, jei ant stalo yra popierinių, lengvai užsiliepsnojančių dekoracijų.

* Žvakę palaikius šaldiklyje degdama ji mažiau rūksta.

Shutterstock nuotr.

* Namų puošyba žvakėmis – pigiausia investicija. Net ir žvakidės nebūtinai turi būti brangios: užtenka įsigyti pigių simpatiškų mažučių stiklinių žvakidžių, į kurias iš vienos pusės galima dėti žvakutes „tabletes“, o apvertus iš kitos – aukštas plonas žvakes. Dar vienas jų privalumas tas, kad netyčia nuvarvėjus vaškui nebus labai gaila pakeisti naujomis. Kita vertus, vašką nuvalyti nesunku palaikius žvakidę po karšto vandens srove – suminkštėjusį paprasta nugrandyti peilio galu.

***

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis