Kaip sukurti šiuolaikišką, bet jaukų interjerą

Danijoje ilgai gyvenusi menininkė Marija Griniuk grįžta į Lietuvą su šiuolaikiška grafikos ir tapybos paroda. Būtent dėl to kalbamės su ja apie tai, kaip meno kūrinių pagalba sukurti individualų ir estetišką interjerą.

– Kas svarbiausia kuriant interjerą?
– Kuriant interjerą svarbiausia – atskleisti žmogaus individualumą. Juk namų aplinka – tai vieta, kur žmogus turi galimybę atsitraukti nuo kasdieninio šurmulio. Kiekvienas iš mūsų yra unikali asmenybė, turinti savo stilių ir poreikius, dėl to tikiu, kad šiuolaikinis interjeras nėra orientuotas į egzistuojančių interjerų tautologijas, bet į kiekvieno žmogaus individualias paieškas ir atradimus.

Mano interjeras yra tiek namų, tiek darbinė aplinka, kuri yra patogi tiek darbymečiui, tiek poilsiui su šeima. Planuojant ir kuriant interjerą, svarbiausia yra sukurti jaukią ir patogią erdvę ne tik sau, bet ir aplinkiniams.

– Kaip juose įkomponuoti paveikslus ir kitus meno kūrinius?
– Meno kūriniai visuomet buvo ypatingas interjero akcentas. Jie domina tiek kolekcionierius, tiek kitus meno mylėtojus. Nors dabar menininkai dirba su daugybe medijų, pritaikytų tiktai ekspozicinėms erdvėms ir muziejinėms kolekcijoms, tačiau klasikinės medijos (pavyzdžiui, tapyba ir grafika) vis vien išlieka tokios pat aktualios, kaip ir anksčiau. Juk būtent jos tampa interjero akcentu tiek namų, tiek darbinėje aplinkoje.

Žinoma, paveikslo pasirinkimas yra labai individualus. Renkantis apgalvojama daugybė aspektų – spalva, dominantis laikotarpis, siunčiama žinutė ir kt. Nuo visų šių pasirinkimų visumos priklauso, kaip paveikslas ar kitas meno kūrinys suskambės interjere. Dėl to pirmiausiai paveikslas turi harmoningai komunikuoti su besirenkančiu žmogumi, o tik po to su supančia aplinka.

– Kokie turėtų būti pagrindiniai kriterijai juos renkantis?
– Kaip sako Roland Barths savo kūrinyje „The death of author“ („Autoriaus mirtis“), meno kūriniai pradeda savarankišką gyvenimą tik tuomet, kai pasiekia publiką. Tuomet autoriaus idėjos tampa antraeilės ir dominuojančia tampa žiūrovo nuomonė apie kūrinį. Tai ir yra pagrindinis kriterijus renkantis meno kūrinius interjerui. Jie turi tikti ir komunikuoti būtent su tais namais, kurių dalimi tampa.

– Kokia esminė klaida yra renkantis namams tapybos ir grafikos darbus?
– Šiuolaikinėje tapyboje ir grafikoje dominuoja laisvė, procesas bei paieškos – jie yra lengvi bei atviri interpretacijoms. Pagrindinė klaida renkantis kūrinius namų aplinkai yra labai paprasta bei gyvenimiška – deja, bet dažnai tiesiog pritrūksta laiko skirti pakankamai dėmesio paieškai.

– Išduokite, o kaip kuriate savo namus?
– Mano namai – tai patogi ir įkvepianti darbinė erdvė, o kartu ir jauki erdvė poilsiui. Erdvė, kurioje taip pat dažnai svečiuojasi mūsų kolegos tiek iš Lietuvos, tiek iš Skandinavijos. Namų erdvėje kabo tiek kolegų darbai, tiek ir kai kurie mano kūriniai. Tokia įvairovė suteikia gerų emocijų ir skatina kurti toliau.

Daugiau informacijos apie Marijos Griniuk šiuo metu vykstančią parodą:
Lapkričio pradžioje verslo centro „3 Burės“ meno galerijoje (Lvovo gatvė 25, Vilnius) duris atvėrė Marijos Griniuk tapybos ir grafikos paroda. Marija Griniuk dirba animacijos, videoinstaliacijos ir performanso srityje, tapyba dominuoja menininkės instaliacijų erdvėse ir animuotų filmų scenografijoje. Parodoje pristatyti darbai yra ištraukos iš menininkės darbo su Vilniaus ir Kaune architektūros elementais – erdvėje susikerta ateitis, praeitis ir dabartis, erdvė yra tiek konkreti, tiek abstrakti ir esanti abstrakčiame laike.

Menininkė, pasirinkus eksponuoti darbus šiuolaikiniame verslo centro interjere teigia, jog šiuolaikinis menas tinka šiuolaikiniam interjerui. Menininkės darbai žiūrovui suteikia galimybę akimirkai atsitraukti nuo kasdieninybės ir patirti tiesioginį dialogą su paveiksluose gvildenama tema – laike kintančia architektūra.

Ryškios ir nuotaikingos paveikslų spalvos bei balansavimas tarp gerai žinomų Vilniaus, Kauno vietovių bei miestų architektūros abstraktumo nustebins meno gerbėjus naujoviškumu ir lengvumu. Tapyba, grafika visuomet buvo ir išlieka neatsiejama interjero dalimi, tačiau, interjeras, kaip ir meno tendencijos, yra sparčiai kintančios, tad pokyčiai bei naujovės yra visad aktualios.

Paroda veiks iki sausio pabaigos.

Darbus galima apžiūrėti ir Marijos Griniuk galerijoje internete: www.griniuk.nu/shop.html

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis