Kaip pakviesti pavasarį į namus?

Man atrodo, kad ši žiema praėjo akimirksniu. Rodos, ką tik puošiau namus Kalėdoms, o jau žiūrėk – Velykos ant nosies. Šalčio buvo mažai. Sniego buvo, bet kiemo kasti beveik nereikėjo. O špinatai ir sultenės šiltnamyje net nenušalo ir galima nors šiandien eiti, skinti ir salotas ruošti.

Ir aplinkui tik girdėti: jau jaučiasi pavasaris, va, jau šnabžda pumpurai. Aš apeinu kasdien kiemą ieškodama pavasario ženklų. Jau išdygo krokai ir kelios tulpės, o alyvų pumpurai, atrodo, tuoj sprogs. O kaip namuose? Ar ten jau jaučiasi pavasaris? Prisipažinsiu – pas mus ant laiptų vis dar kalėdinės girliandos. Vyrui sakiau, kad dar žiema, o pati surašiau planą, ką daryti namuose ruošiantis pavasariui. Pasidalinkite ir savo būdais.

Įleisk gryno oro

Žiemą saugau kiekvieną šilumos trupinėlį. Šiukštu neatidarau langų, kai lauke labai šalta. Saugau ir gėles ir namų šilumą. Bet, kai už lango jau justi pavasaris, gryno oro gūsis atgaivina namus. Taigi – pirmiausia įleisk į namus gaivaus oro. Jei turi lepių kambarinių gėlių, kol langai atidaryti – išnešk jas į kitą kambarį.

Shutterstock nuotr.

Generalinis tvarkymas

Yra įvairių namų tvarkymą palengvinančių metodų. Vienas jų sako, kad kasdien reikia sutvarkyti vieną kambarį, tada visada namai bus tvarkingi. Nors man toks patarimas patinka, vis dėl to esu už generalinį namų sutvarkymą. Ypač pavasarį. Vaikystėje ir paauglystėje tokie sprendimai buvo tikra kančia. Bet dabar aš (su vyro pagalba) stengiuosi visą šeimą įtraukti į šią veiklą.

Mano generalinio tvarkymosi planas:
• Išvalyti langus;
• Nuvalyti dulkes ant visų paviršių, visuose, net nematomuose kampeliuose;
• Išvalyti veidrodžius, paveikslų stiklus ir balduose esančius stiklus;
• Išsiurbti kilimus ir grindis;
• Išplauti grindis (į kibirą su vandeniu pilu acto);
Po tokio tvarkymosi apima jausmas, tarsi namai kvepia švara.

Shutterstock nuotr.

Išmesk viską, kas nereikalinga

Jei nenorite labai pavargti, išmetimą organizuok etapais.
1. Peržiūrėkite savo drabužius ir batus. Išmeskite viską, ko nedėvite, kas per maža ir ką saugote, nes galbūt suplonėsite. Šiam darbui mane labai įkvėpė Agnės Gilytės Spintologija. Jau atrinkau maišą kasdienių rūbų. Dar liko paltai, striukės ir batai. Nujaučiu, kad spintoje atsiras daugiau vietos naujiems daiktams.

2. Lygiai taip pat peržiūrėkite vaikų rūbus. Čia truputį lengviau, nes yra du pasirinkimai: rūbo dydis tinkamas arba jau per mažas. Tiesa, ir pas vaikus (ypač mergaites) yra nenešiotų, nes nepatinka, rūbų. Jų taip pat nereikėtų laikyti spintoje.

3. Vyras savo rūbus tegul peržiūri pats.
Aš dar atrenku visas kojines, kurios nebeturi poros (ar taip atsitinka tik mano namuose?). Gali peržiūrėti patalynę ir rankšluosčius. Dabar pats laikas atsikratyti to labai mėgstamo, studijų laikais pirkto rankšluosčio, kurio tikrąją spalvą tik prisimeni…

Shutterstock nuotr.

Namų tekstilė

Taip vadinu dekoratyvinių pagalvėlių užvalkalus, užuolaidas, staltieses ir lovatieses. Pavasarį pakeičiu pagalvėlių užvalkalus. Turiu jų kelių spalvų ir renkuosi pagal nuotaiką. Kalėdinius ir žieminius išskalbiu ir padedu laukti iki žiemos.

Užuolaidų nekeičiu, nors būtų smagu turėti storesnės, sunkesnės medžiagos užuolaidas šaltajam sezonui ir plonas, lengvas – šiltajam. Čia ateityje. Net užtiesę šviesią staltiesę ant stalo pajusite skirtumą. Tarsi į namus ateitų šventė.

Pasimerkite gėlių

O kaip šventė be gėlių? Mano mėgstamiausios – geltonos tulpės. Pavasarį labai sunku joms atsispirti, todėl esu nuolatinė gėlių parduotuvės prie namų pirkėja. Neperku glėbiais (nors labai norėčiau). Kartais užtenka trijų žiedų ir nuotaika iškart geresnė nei buvo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis