Ką daryti, kad gėlės džiugintų ne tik vasarą

Gyvos gėlės vazoje namams suteikia jaukumo. Visi tai žinome, tačiau kad jos nuolat puoštų namus, reikėtų kiekvieną savaitę pirkti vis naują puokštę. Tačiau jau seniai sugalvotas kitas būdas – namų erdvę paįvairinti nupieštomis ar išaustomis gėlėmis. Žiedų atvaizdai ant sienų, užuolaidų, baldų gobelenų, dekoratyvinių pagalvėlių sukuria ypatingą atmosferą ir stilių.

Tinka ir klasikai, ir modernui

Natūralu, kad žmogaus akiai priimtini dalykai, susiję su gamtos reiškiniais. Ne išimtis ir namų dekoravimas gėlėtais raštais – nuo senų laikų stebėdami aplinką žmonės stengėsi jos grožį atkurti savo aplinkoje. Todėl augalų motyvai tekstilėje ir tapetų raštuose iki šių dienų išlikę vieni populiariausių.

Daugelis iki šiol mėgstamų raštų su augalų ir gėlių motyvais yra kildinami iš Azijos kraštų, kuriems būdinga gausi puošyba įvairiais ornamentais ir raštais. Didelę įtaką europietiškų audinių ornamentikai turėjo Bizantijos, Indijos, taip pat Kinijos puošybos tradicijos. Europos kraštuose itin prigijo damasko audimo būdas ir realistiniai gėlių raštai, išdėlioti ant vienos linijos tarsi vijokliai. Ši stilistika išliko madinga iki šių dienų. Tokiais raštais dažnai puošiami klasikinės ar kantri stilistikos interjerai. Šiuolaikiniai audinių bei tapetų dizaineriai gėlių motyvus pritaiko ir moderniems interjerams: atsiranda stilizuotų, abstrakčių ornamentų, tinkamų dekoruoti skirtingos stilistikos erdves.

Gėlių motyvai ir interjero stilistika

Norintiems namuose sukurti „žydintį“ interjerą, labai svarbu atsižvelgti į interjero stilistiką. Pavyzdžiui, kantri stiliaus interjere visuomet gražiai atrodys santūrūs augaliniai motyvai su liaudiškos stilistikos prieskoniu. Tokie gėlėti audiniai bei tapetai puikiai dera prie natūralaus medžio apdailos, būdingos kaimiškam interjerui.

Lietuvoje išlieka populiarus prašmatnusis klasikinis interjeras, ypač priimtinas antikvarinių baldų bei aksesuarų mėgėjams. Toks namų dekoravimo būdas sukuria istorinę, romantišką atmosferą, ypač jei interjero fragmentuose – užuolaidose, ant sienų ar baldų gobelenų atsiranda gėlių motyvų. Klasikiniams interjerams tinka baroko stilistikos raštai – realistiniai, gana ryškūs ir masyvūs gėlių piešiniai.

Šiuolaikiniai audinių bei tapetų gamintojai paneigia mitą, kad gėlių motyvai labiausiai tinka klasikiniuose ar kantri stiliaus interjeruose. Stilizuotais, abstrakčiais gėlių priešiniais, taip pat pastaruoju metu itin populiariais fototapetais su stambių žiedų atvaizdais dizaineriai pagyvina sterilius modernius interjerus, suteikia žaismingą ir jaukią nuotaiką. Dažniausiai tokie raštai komponuojami ant vienos sienos, kad trauktų dėmesį tarsi paveikslas ir taptų vienu svarbiausių interjero akcentų.

Kaip derinti gėlių raštus

- Gėlių raštų kompozicijos dažnai naudojamos erdvei užpildyti. Tam gali būti naudojami ir tapetai, ir audiniai, ir šiuo metu populiarėjantys sienų lipdukai. Užtenka taip dekoruoti vieną sieną, langus ar keletą baldų – ir interjere atsiranda jaukumo, išbaigtumo pojūtis.

- Norint papuošti namus gėlių raštais, labai svarbu atsižvelgti į kambario dydį. Nepamirškite, kad dideli raštai vizualiai mažina erdvę, o smulkūs – didina, todėl svarbu žinoti, kokio įspūdžio siekiate.

- Labai svarbu nepersistengti – daugybė margų raštų viename kambaryje gali imti erzinti, nebent pasirinktumėte santūrius, pastelinius tonus ir ne itin išryškintus, abstrakčius raštus. Dažniausiai gėlėtais motyvais dekoruojama viena siena, o tas pats tapeto motyvas atkartojamas smulkesniuose tekstilės elementuose – pagalvėlėse, kėdžių gobelenuose ir pan.

- Nebijokite vienoje erdvėje naudoti kelių motyvų – prie gėlėtų puikiai dera languoti ir dryžuoti raštai. Galima derinti net keletą gėlėtų, tačiau tuomet svarbu, kad juos sietų tokia pati stilistika ir spalvinė gama.

- Gėlėtus raštus puikiai atsveria ir padeda išryškinti vienos spalvos plokštumos. Pavyzdžiui, prie gėlėtos sienos įkomponuota vienspalvė sofa, dekoruota kelių raštų gėlėtomis ar dryžuotomis pagalvėlėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis