Jaunieji Lietuvos dizaineriai debiutuos Londono dizaino festivalyje

Rugsėjo 13 d. prasidėsiančiame prestižiniame Londono dizaino festivalyje pirmą kartą bus pristatomi 7 jaunieji Lietuvos dizaineriai, įvertinti ir pastebėti „Jaunojo dizainerio prizo 2014“ konkurse.

LR ambasados Londone patalpose rugsėjo 15-21 d. veiksiančioje parodoje „Young Lithuanian Designers“ bus eksponuojami 3 industrinio, 3 grafinio ir vieno mados dizainerio darbai, su lankytojais bendraus ir patys autoriai.

Organizatorių nuotr.

„Šiemet jau ketvirtą kartą surengtas „Jaunojo dizainerio prizo“ konkursas kasmet plečiasi ir stiprėja, todėl labai svarbu, kad šiemet Švietimo ir mokslo ministerijos skirtų lėšų ir Kultūros ministerijos dėka turime galimybę lietuviško dizaino potencialą parodyti ir tarptautiniame kontekste“, - sako konkursą ir ekspoziciją Londono dizaino festivalyje koordinuojančio Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro vadovas Marius Urbanavičius.

Jaunųjų dizainerių ekspozicijoje Londone bus galima išvysti pagrindinį konkurso produkto ir industrinio dizaino kategorijos prizą (steigėjas - AB „Plasta“) pelniusios Povilės Šlepetytės (VDA) suprojektuotas „Reed“ high-end klasės garso kolonėles. Šio projekto idėja paremta alegorija į garso nesvarumą ir abstraktumą: jungiant skirtingas medžiagas ir pakabinant kolonėlę, vibracijos praranda inerciją ir visiškai nuslopsta prieš pasiekdamos pagrindą, ant kurio stovi kolonėlė.

Organizatorių nuotr.

Į muzikos sferą orientuoto dizaino idėją papildys ir Rapolo Gražio (VDA) belaidė elektrinė gitara LAVA, įkvėpta klasikinių bei rytų šalių etno instrumentų bei išsiskirianti modernia ergonomiška forma.

Organizatorių nuotr.

Trečiasis produkto dizaino kategorijos eksponatas – Viliaus Dringelio suprojektuotas lopšys „Gegutė“ (straipsnio pagrindinė nuotrauka). Šakų ir lizdo motyvus primenantis lopšys yra paprastai ir patogiai surenkamas, be to pagamintas iš natūralių medžiagų. Autoriaus nuomone, šis kūdikio baldas galėtų būti tradiciškai perduodamas kitiems giminės nariams ar iš kartos į kartą.

Mados kategorijos idėjas Londone rengiamoje ekspozicijoje reprezentuos pagrindiniu šios kategorijos prizu apdovanota Liucija Kvašytė (VDA) su kolekcija „Kelionė 83‘ – 13‘“. Tėčio įkvėptoje kolekcijoje dizainerė siekė ištirti kartų problematiką, suderinti seną ir naują, atrasti harmoniją su aplinka bei aplinkiniais. Tėčio paveikslas kolekcijoje perteiktas per idealizuoto personažo – veržlaus, laisvo ir harmonijoje su aplinka esančio alpinisto - įvaizdį.

Organizatorių nuotr.

Jaunųjų Lietuvos grafikos dizainerių pajėgas atstovaus pagrindinį prizą už taktilinę knygą apie grafinį dizainą pelniusi Marija Matiušova (Vilniaus dizaino kolegija), papildomu prizu už projektą „Struktūrolonija“ įvertinta Modesta Kalkytė (VDA) ir Sabina Korzunova, pristatanti ergonomiškos knygos vertybėmis bei spalvomis pagrįstą vizualinę sistemą šviečiamajai literatūrai - privalomosios lietuvių literatūros 11-12 klasėms seriją minkštais viršeliais.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis