Įspūdžiai po Milano dizaino parodos „iSaloni“: į namus sugrįžta prabanga

Italijoje, Milane, vykstančios didžiausios tarptautinės baldų ir interjero parodos „iSaloni“ gamintojai, architektai, interjero dizaineriai ir kiti su namų įrengimu susiję žmonės paprastai laukia tarsi Kalėdų. Tai – viena didžiausių ir įspūdingiausių šios srities parodų, kai kurių ekspertų manymu, lenkianti kitas panašaus pobūdžio parodas, pavyzdžiui, Prancūzijos sostinėje Paryžiuje organizuojamą „Maison & Objet“ ar Vokietijoje, Kelne, rengiamą „IMM Cologne“.

Neseniai praūžusi paroda „iSaloni“ šiemet Milane surengta jau jubiliejinį 55-ąjį kartą. Į šią parodą naujų idėjų savo projektams pasidairyti vykusi architektė ir interjero dizainerė Goda Litinskienė mielai pasidalijo savo įspūdžiais iš šio įstabaus renginio ir papasakojo apie parodoje pastebėtas naujausias tendencijas.

Organizatorių nuotr.

Keičiasi kas dvejus metus

Dizainerė G. Litinskienė į parodą „iSaloni“ vyksta jau nebe pirmus metus. Juk čia, kaip niekur kitur, atsiskleidžia puikios galimybės susipažinti su naujausiomis interjero dizaino mados ir stiliaus tendencijomis, pamatyti įvairių gamintojų pristatomų gaminių ir įvertinti jų kokybę.

„Ten visada ką nors nauja sužinai ir pamatai, kaip ištobulinamos technologijos, furnitūra, kokių atsirado naujų apdailos medžiagų ir panašiai“, – džiaugiasi pašnekovė.

Anksčiau dizainerė vykdavo ir į Paryžiaus bei Kelno interjero parodas, bet dėl laiko stokos ilgainiui apsiribojo renginiu Milane, kur pristatoma daugiausia naujienų. Interjero dizainerė pastebėjo, kad ir nemaža dalis gamintojų pirmenybę teikia būtent parodai „iSaloni“, o ji yra iš tikrųjų milžiniška.

Ekspozicijos rengiamos įspūdingoje apie 23 tūkst. kv.m. erdvėje. Čia savo gaminius ir idėjas pristato apie 2,5 tūkst. bendrovių. Parodą kasmet aplanko net po 270 tūkst. žmonių iš viso pasaulio.

Pasak G. Litinskienės, paroda Milane poriniais metais dedikuojama virtuvės ir vonios interjerams bei technologijoms. Tokia ekspozicija vadinama „EuroCucina“. Virtuvės ir vonios kambario įrengimo idėjos pristatomos ne kasmet, nes interjero tendencijos taip greitai nesikeičia.

Neporiniais metais parodoje „iSaloni“ rengiama ekspozicija „EuroLuce“. Joje pristatomos naujausios apšvietimo tendencijos ir šviestuvų modeliai.

Organizatorių nuotr.

Dominuoja natūralios medžiagos

Šiemet parodoje didžiausias dėmesys skirtas virtuvei ir vonios kambariui. Idėjas, kaip šias namų erdves padaryti kuo jaukesnes, stilingesnes ir labiau funkcionalias, pristatė patys įvairiausi gamintojai – nuo prabangiausių iki vidutinio lygmens baldų ir interjero apdailos medžiagų.

„Pastebėjau, kad dauguma baldų gamintojų šiemet rinkosi natūralias apdailos medžiagas: granitą, marmurą, medį ir kt. Dabar pasidarė labai madingi medžio, stiklo ir akmens deriniai. Metų naujiena – baldų fasadams naudojamos marmuro ar kito akmens plokštės. Tokios plokštės gali būti tikrai įspūdingų dydžių ir virtuvėje jos atrodo labai stilingai ir prašmatniai“, – įsitikinusi pašnekovė.

Interjero dizainerė liko maloniai nustebinta, kad taip išpopuliarėjo natūralus akmuo: „Mane maloniai nudžiugino atsiskleidusios šios medžiagos pritaikymo galimybės virtuvės, korpusiniams baldams, durims ir kitiems elementams.“

Natūralias medžiagas interjere pritaikė prabangesnių virtuvės baldų gamintojai, o vidutinės klasės – jas keitė dirbtinėmis plokštėmis, imituojančiomis akmenį, medį, betoną. Vis dėlto, anot G. Litinskienės, dažniausiai šios plokštės buvo pagamintos taip, kad neįgudusiai akiai būtų sunku atskirti, ar baldai pagaminti iš natūralių, ar tik iš jas imituojančių medžiagų.

„Tokios plokštės labai praktiškos. Jas sunku subraižyti, jos nebijo karščio ir yra puikus sprendimas norintiesiems sutaupyti“, – įsitikinusi dizainerė.

Organizatorių nuotr.

Elektronika – ir virtuvės staluose

Gamintojai stebino ir smarkiai pažengusiomis technologijomis, įdiegtomis net virtuviniuose balduose. Viena tokių naujovių – stalai su elektra valdomais stalviršiais. Tai leidžia vos paspaudus vieną mygtuką reguliuoti stalo aukštį nuo 72 cm (toks yra valgomojo stalo paviršiaus aukštis) iki patogiausio darbui 90 cm aukščio. Stalviršį galima pakelti net ir iki 1 m 10 cm aukščio, taip valgomojo stalą paverčiant baru.

Didieji buitinės technikos gamintojai, tokie, kaip „Smeg“, „Miele“, „Gaggenau“, „Electrolux“, „Siemens“ ir kt., parodos lankytojus kasmet sugeba nustebinti tiek nauju, netikėtu buitinės technikos dizainu, tiek ir vis labiau ištobulinta kokybe. Dizainerė G. Litinskienė pastebėjo, kad mėgėjams skirta buitinė technika dažnai jau turi tokių ypatybių, kad yra tinkama naudoti net ir profesionalams.

Įdomi šių metų parodoje pristatyta naujiena yra ir į stalviršius įmontuojami gartraukiai. Tokie gartraukiai labai patogūs, kai virtuvė projektuojama taip, kad pagrindinė darbo vieta būtų sala, kurioje įmontuota ir kaitlentė. Tokiame stalviršyje sumontuotas gartraukis padeda išlaikyti erdvės pojūtį.

Organizatorių nuotr.

Virtuvė tapo namų puošmena

Virtuvės stilius gali būti labai įvairus: nuo klasikos iki moderno. Kalbėti apie bendras dizaino tendencijas būtų keblu. Jos skiriasi, atsižvelgiant į šalis, iš kurių kūrėjai kilę. Vienos šalys jau daugybę metų išlaiko joms būdingą minimalistinį stilių, kitos renkasi daugiau daiktų ir dekoracijų. Stilistiką, žinoma, lemia ir užsakovų norai bei galimybės. Taigi kiekvienas būsto savininkas, padedamas interjero dizainerių, gali kurti tokią erdvę, kuri jam būtų patogi ir jauki, kurios išėjus pasiilgtų ir kur norėtų sugrįžti. Kad ir koks stilius būtų pasirinktas, visur siūloma išlaikyti labai vientisas, organiškas formas, vengti aštrių kampų.

G. Litinskienė pastebėjo dar vieną įdomią tendenciją: šiemet virtuvės pristatytos kaip didžiulės būsto puošmenos. Tai nebėra ta erdvė, kurią stengiamasi paslėpti, palikti prieinamą tik šeimos nariams. Atvirkščiai – virtuvę stengiamasi paryškinti, atskleisti joje esančius daiktus. Ne veltui aukštų baldų lentynas šiemet pasiūlyta dengti skaidriu stiklu.

„Virtuvėje, kurioje dauguma žmonių praleidžia daugiau kaip 40 % laiko, tad dabar ji turi būti toks pat jaukus bendrauti skirtas kampas, kaip ir svetainė ar kita erdvė“, – paaiškina dizainerė.

Tiek virtuvės, tiek kitų erdvių interjere šiemet madingos žemiškos, gamtos paletės spalvos: švelniai rusva, duslesnė žalia. Itin populiarūs ir tamsiai mėlynos bei pilkų atspalvių deriniai. Tokie tonai yra labai neutralūs ir padeda sukurti namų aplinkos komforto jausmą. Taip pat šiais metais labai madingas yra rožinis metalas.

Organizatorių nuotr.

Vonia – kaip poilsio kambarys

Daug dėmesio šiųmetėje parodoje skirta ir vonios kambariui. Ryškiausia parodoje „iSaloni“ pristatyta naujiena – spalvota vonios keramika. Pavyzdžiui, italų gamintojas „Ceramica Cielo“ pristatė stilingą žemės spalvų keramiką, kuri atrodo labai netradiciškai ir moderniai. Tokia keramika neabejotinai papuoš bet kurį vonios kambarį.

Vonios baldų ir keramikos gamintojai vis daugiau dėmesio skiria ir funkcionalumui bei praktiškumui, kad būtų patogu susidėti daiktus ir neapkrauti jais patalpos. Vonią siūloma įrengti netgi kaip poilsio kambarį. Siekiant sustiprinti šį įspūdį ir vonios kambariui suteikti daugiau jaukumo, čia gali atsirasti netgi sofa.

Organizatorių nuotr.

O apibendrinant galima sakyti, kad šiemet visur turėtų karaliauti prabanga. Todėl vonioje, kaip ir virtuvėje, siūloma gausiai naudoti marmurą, juo dekoruoti sienas, baldų fasadus. Siekiant sustiprinti prabangos įspūdį, net ir kai kurie Milano parodoje pristatyti praustuvai buvo pagaminti iš marmuro ar kokio nors kito akmens. Tiesa, kaip pastebėjo G. Litinskienė, anksčiau marmuras laikytas tinkamesnis labiau klasikinio stiliaus interjerui, o dabar jis puikiai dera ir moderniai minimalistiškai įrengtose patalpose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis