Interjero atradimai: ko mums vertėtų pasimokyti iš danų

Lietuvoje daugėja skandinaviško stiliaus gerbėjų. Jis išsiskiria paprastumu, praktiškumu ir estetiškumu. Skandinavų namai – jaukūs, paprasti, funkcionalūs, pasižymi aiškiomis linijomis, meistriškumu ir elegancija. Kaip susikurti tokį interjerą, pataria interjero dizainerė Justė Petreikienė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

Nauja mada – „hygge“ atmosferos kūrimas namuose

Šiuo metu vis dažniau galima išgirsti „hygge“ terminą. Juo apibūdinama tai, kas žinoma jau ne vieną šimtmetį, tad nieko keisto, kad pastaruoju metu jis tampa artimesnis vis platesnei auditorijai. Nestebina, kad tai yra norvegiškos kilmės žodis, kurio reikšmė – gerovė. Visgi danai juo ėmė vadinti gyvenimo būdą.

Dažniausiai ši sąvoka interpretuojama kaip „jaukumas“. Tai atskleidžia požiūrį į gyvenimą ir norą suteikti džiaugsmo kiekvienai kasdienybės akimirkai. Dėl to skandinavišką „hygge“ filosofiją galima pajusti kiekvieno dano namuose. Tai – pagrindinis kriterijus kuriant interjerą. Iš pirmo žvilgsnio, neįmantrus interjeras iš tikrųjų yra nuoseklus procesas, pasveriant kiekvieną detalę. Juk namai – tai užuovėja nuo viso pasaulio.

BoConcept nuotr.

Patarimai, kaip kurti skandinavišką interjerą

Norint perprasti tokio stiliaus kūrimo paslaptis, verta susipažinti su skandinaviško interjero ypatumais:

1. Šviesa

Ypatingai svarbus apšvietimas – namai turi būti šviesūs. Dėl to labai svarbu ne tik pasirinkti sumanų apšvietimo tipą, bet ir apgalvotai išspręsti spalvinius pasirinkimus.

2. Grindys

Skandinavijoje niekada nebuvo populiarūs visą kambarį dengiantys kilimai, nebent jo dalis. Tikrame skandinaviškame interjere pamatysite medines, dažniausiai šviesios spalvos, neretai ąžuolines grindis, visuose kambariuose – išskyrus vonios kambarį. Patarimas! Nebijokite medžio: įkomponuokite medinių atkarpų sienose ir net lubose – tai suteiks namams šilumos. O pilkais aliejiniais dažais galite prislopinti ryškų gelsvą medžio (pušies, ąžuolo) atspalvį.

3. Spalvos

Vyrauja monochromatiniai sprendimai. Baltos sienos, švelniai pilka ir žydra tekstilė suteikia skandinaviškam stiliui erdvės. Tiesa, būna ir spalvingesnių variantų. Skandinaviško stiliaus interjere dominuoja žemės atspalviai, natūralios medžiagos, skoningai bei subtiliai parinkti aksesuarai, kurie nesukelia triukšmo.

BoConcept nuotr.

4. Forma

Visur, pradedant architektūra, baigiant baldais, vyrauja aiškios, nuosaikios, švarios linijos.

BoConcept nuotr.

5. Funkcija

Tikras skandinaviškas interjeras yra tinkamas gyventi bei yra išties funkcionalus. Kaip namams parinkti funkcinius baldus, skaitykite ČIA. Tačiau svarbiausia, kad juose – jauku ir gera, o „hygge“ tiesiog juntama erdvėje.

6. „Hygge“

Kaip jau minėjome anksčiau, kiekvieno dano namuose savaime suprantamas yra šiltos atmosferos kūrimas. Interjere kiekviena detalė yra apgalvota ir maloni. Tuomet kasdienybė tampa lengviau pakeliama. Tai gali atskleisti ypatumas, kad iš kartos į kartą perduodami aksesuarai. Nuo arbatinuko iki seno lagamino – visi šie „netyčiniai“ akcentai iš tikrųjų atranda vietą interjere apgalvotai. Jie kuria jausmą, kurį reikia ne tik mokėti sukurti, bet ir išlaikyti.

BoConcept nuotr.

7. Jaukumo akcentai

Skandinaviškos žiemos atšiaurios, tad daugumoje butų ir namų svetainėje yra židinys. Skandinaviški židiniai kuklūs, paprasti, įrengiami kambario kampe, o netoliese – stilinga malkų dėtuvė. Dėl to židinio sprendimas tampa namų traukos centru, kuris suburia tiek šeimos narius, tiek draugus.

8. Natūralumas

Natūralumas ir dar kartą natūralumas – medvilnė, medis, kailis, oda – namuose turi vyrauti tik kruopščiai atrinktos medžiagos. Tiesa, natūralumo koncepciją galima kurti ir parenkant mielas detales. Pavyzdžiui, žvakės – danai renkasi bekvapes, baltos spalvos. Nieko keisto, kad ši šalis pirmauja Europoje pagal išdeginamų žvakių skaičių. Juk jos tikrai padeda sukurti ypatingą aurą.

BoConcept nuotr.

9. Kuo mažiau aksesuarų

Bet kuris skandinavas pašiurptų nuo netvarkingai išmėtytų daiktų. Užėjus į namus iškart gali pajusti ir pamatyti, kad viskas turi savo vietą. Dėl to, nieko keista, kad apsilankius danų namuose apima pojūtis, jog pas juos visuomet karaliauja tvarka ir švara.

BoConcept nuotr.

10. Namų veido kūrimas

Tam gali pasitarnauti dizainerio kūrinys – kokybė, ilgaamžiškumas ir mažesnis vartotojiškumas. Paveikslai – mintis, per kurią atsiskleidžia gyvenimo būdas, moto.

11. Laikas terasoje ar balkone

Skandinavai mėgsta leisti laiką lauke, tad net mažiausi butai turi balkoną ar terasą. Dažniausiai jie turi stogą, o danai juose dažnai kepa mėsą ant grotelių. Net mažiausią balkoną ar terasą galima paįvairinti pledais, žvakėmis – ir smagi nuotaika garantuota.

BoConcept nuotr.

Ir visgi prisiminkite – gyvenime idealumas neegzistuoja. Visi mes esame žmonės, kurie nuolat keičiamės ir ieškome. Dėl to ir kuriant namus nebijokite eksperimentuoti – tik taip atrasite savo namų veidą, dėl kurio visuomet norėsite sugrįžti patys ir pasikviesti draugus dar vienam įsimintinam vakarui.

BoConcept nuotr.

Nuo šiol daugiau edukacinių straipsnių interjero tema, kuriuos padeda paruošti interjero salonas BoConcept, sulauksite kiekvieną mėnesį.

Daugiau informacijos: www.boconcept.com/lt-lt/

Užsakymo nr.: PT_74301458

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis