Dizaino klasika: nevaržomas ir neįpareigojantis denimas

Kone prieš pusantro šimto metų denimas pradėjo savo unikalią kelionę į mados pasaulį. Laikui bėgant užkariavo drabužių spintas. Ir nieko keista, kad džinsiniam audiniui čia tapo šiek tiek ankšta ir jis įkėlė koją į gretimą – interjero – teritoriją.

Klasikinė spalva – mėlyna

Nuo tada, kai Jacobas Davisas ir Levi Straussas 1873 metais užpatentavo mėlynus džinsus, universalus, savotiško kolorito ir faktūros audinys, iš kurio jie siuvami, nė nemano prarasti populiarumo. Ir kaip galėtų – kasmet pasaulyje pagaminama 3,9 bilijono porų džinsų...

Tiesa, pirmieji džinsai buvo siuvami iš palapinių brezento, tik vėliau Levi Straussas ėmė naudoti naują, gan storą ir patvarų mėlynai dažytą audinį. Jis į Ameriką gabentas iš Prancūzijos Nimo miesto: taip atsirado audinį apibūdinantis denimo pavadinimas.

Džinsų audiniui dažyti buvo naudojami indigo dažai (tuo metu vieni pigiausių). Jie suteikia ne tik sodrų mėlyną atspalvį, kurį šiandien laikome klasikine denimo spalva, bet ir savybę blukti lėtai bei unikaliai: dažai neprasiskverbia gilyn, išlieka paviršiuje, tad laikui bėgant jų molekulių palaipsniui mažėja.

Nevaržomas ir neįpareigojantis

Grubus, patrintas ar išblukintas, tamsus ar ryškus, denimas tinka baldų apmušalams, tekstilei, aksesuarams. Interjero dekorui naudojamas ne tik pats audinys, bet ir jo spalvą bei faktūrą imituojančios medžiagos – tapetai, laminatas, sienų lipdukai... Šis motyvas nepamainomas laisvalaikio nuotaikai sukurti, tačiau tai kartais riboja audinio naudojimą interjere. Nors džinsiniai drabužiai gali būti romantiško, glamūrinio ar sportinio stiliaus, interjere tema ne tokia įvairiapusė.

Tiesmuka asociacija su džinsais nepripažįsta kompromisų: nėra nei romantiško lengvumo, nei jaukaus subtilumo, tai – denimas. Truputį laukinis, nevaržomas, neįpareigojantis ir neįsipareigojantis, todėl ne visada priimtinas. Bet tobulai derantis kaimiško stiliaus interjeruose. Natūrali mediena, neglazūruota keramika, nutrinta ar sendinta rudų atspalvių oda, baltos spalvos kaltas metalas, terakotos plytelės – tai klasikinio grubaus džinsinio audinio palydovai..
Jei norisi daugiau bohemiško žaismingumo, džinsinis audinys turėtų būti plonesnis, jį galima drąsiai ir eklektiškai derinti su nėriniais, smulkiais gėlių raštais, netgi aksomu.

Shutterstock

Ekostilius džinsiniam audiniui taip pat suteikia galimybių. Rotangas, bambukas, pinti daiktai, šviesių atspalvių akmuo, linas, kamštinės medžiagos ir denimas – tai derinys, skirtas tvaraus dizaino idėjai išryškinti.

Kai sunku atsisveikinti...

Galima (galbūt...) įsigyti „džinsinį“ „Diesel“ fotelį „Cloudscape“ – jis fantastiškas, tik brangus. Ne mažiau smagu pratęsti labai mėgtų, bet susidėvėjusių džinsų egzistenciją ir taip net pateisinti jų, kaip dizaino klasikos, statusą. Įkvėpti tvaraus dizaino idėjų ir atsakingo vartojimo nuostatų visada galime senus džinsus, jų kišenes ir netgi iš džinsų susiūtas skiautes išradingai panaudoti – sukurti mielą ir originalų interjero aksesuarą: kilimėlį, krepšį, pagalvėlę, šviestuvo gaubtą... Visokiausių patarimų pilnas internetas. Nedidelė dozė denimo suteikia namams vargu ar su kuo nors palyginamo asmeniškumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis