Čiužinio priežiūra: 6 žingsniai, kad miegas būtų sveikesnis

Visi žino, kad pavasarinė ruoša į namus ateina su saule, ne veltui blizginame langus ir leidžiame dienos šviesai skverbtis į namus. Tačiau nedaugelis pagalvoja, kad tokia gaiva turi lankytis ir naktimis jūsų lovoje, o tinkama čiužinio priežiūra – jo valymas ir vėdinimas – gali padėti džiaugtis kiekvienu nauju rytu.

Patogus čiužinys leidžia išsimiegoti, pailsėti, todėl juo reikia rūpintis ne mažiau nei kitomis namų erdvėmis. Lietuviškų čiužinių „Lonas“ technologas Ričardas Tarosas pataria, kaip valyti ir vėdinti čiužinį, užtikrinant jo higieną bei ilgaamžiškumą. Pasak specialisto, norint tai pasiekti, užtenka atlikti vos keletą pratimų, kurie bus į sveikatą ir čiužiniui, ir jo šeimininkui.

Pakeiskite čiužinio padėtį

Net ir pats geriausias čiužinys gali išsigulėti ar tapti nepatogus, todėl jį rekomenduojama bent 3-4 kartus per metus apversti, pakeičiant miegamąją pusę. Jei pagal konstrukciją čiužinys yra vienpusis, tuomet patariama jį apsukti, t.y. sukeisti galvūgalį su kojūgaliu.

„Čiužinio gamybai naudojamos pakankamai minkštos ir elastingos medžiagos, todėl pagal fizikos dėsnius čiužinio vietos, kurios gauna didžiausią apkrovą, bėgant laikui linkusios deformuotis, o toks čiužinio vartymas padės pakeisti apkrovos vietą ir išvengti deformacijų“, - pasakoja R. Tarosas.

Keičiant patalynę retkarčiais pavalykite ir patį čiužinį

Čiužinį nuo dulkių įmanoma išvalyti ir savarankiškai, tam pakanka pasitelkti galingesnį dulkių siurblį. Tik siurbkite kuo lėčiau, taip pašalinsite daugiau nešvarumų iš čiužinio vidaus. Liaudies išmintis dar pataria čiužinį valyti jį apibarstant kepimo soda ir po valandos ar daugiau pasinaudoti tuo pačiu dulkių siurbliu.

Tuo tarpu šlapias čiužinio valymas nėra rekomenduojamas, nes putų poliuretanas linkęs sugerti skysčius. Jei norite panaikinti dėmes ant užvalkalo, tai galite padaryti su drėgna servetėle. Tik atminkite – tuomet paviršius turi būti gerai išdžiovintas, kad čiužinyje nesusikauptų drėgmė, kuri vėliau gali tapti nepageidaujamo pelėsio priežastimi.

Išvėdinkite guolį ir pasirūpinkite ventiliacija

Bent kartą per metus išvėdinkite čiužinį. Paprasčiausiai paguldykite jį horizontaliai balkone arba atidarius langą atremkite jį į sieną atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Pakaks palikti čiužinį taip 2-3 valandoms. Beje, jei jis netyčia pageltonuotų, nesibaiminkite – trumpalaikiai saulės spinduliai nekenkia čiužinio techninėms savybėms.

„Čiužiniui itin svarbu užtikrinti gerą ventiliaciją, todėl jį reikėtų guldyti ant grotelių. Jei lovos pagrindas, ant kurio guldote čiužinį, yra pagamintas iš medžio drožlių plokštės, tuomet patarčiau šachmatų tvarka plokštėje išgręžioti apie 30 mm skersmens skyles, jos ir atliks lovos pagrindo ventiliacijos funkciją“, - įspėja lietuviškų čiužinių ekspertas.

Pasak jo, ant medžio drožlių plokštės išimtiniais atvejais galima guldyti tik spyruoklinius čiužinius, o pilnavidurių čiužinių konstrukcijų iš latekso ar putų poliuretano jau nerekomenduojama.

Naudokite čiužinio užvalkalą

Papildomas čiužinio užvalkalas padės palaikyti švarą. Be to, jį valyti bus daug paprasčiau – tiesiog išskalbkite skalbyklėje kas porą mėnesių. „Jei užvalkalo dar neturite, patarčiau jį įsigyti. Čiužinio užvalkalas ilgiau apsaugos čiužinį nuo nusidėvėjimo ir nešvarumų. Šiuo metu gaminami net lino pluošto turintys užvalkalai, kurie pagerina čiužinio kokybę ir suteikia natūralaus šviežumo pojūtį“, - teigia ekspertas.

Neleiskite apsigyventi neprašytiems svečiams

Nors sintetinėse medžiagose kaip putų poliuretanas, lateksas, spyruoklių blokai, iš kurių daugiausiai sudarytas čiužinys, nėra tinkama terpė dulkių erkutėms gyventi, ilgai naudojantis čiužiniu, nuo jo dėvėjimosi ir žmogaus odos dalelių terpė iš dalies kinta. Šiuo atveju vėlgi čiužinio vėdinimas bei siurbimas užkerta kelią nepageidaujamoms viešnioms, kurių išmatos dažnai dirgina žmogaus odą ir plaučius. Taip čiužinio valymas gali ne tik pagerinti miego kokybę, prailginti čiužinio higieną, bet ir sumažinti dulkių erkučių ar net blakių apsigyvenimo jūsų lovoje tikimybę.

O gal jau laikas atsinaujinti?

Deja, kartais visos paminėtos priemonės nebepadeda ir gali tekti atsisveikinti su pagyvenusiu čiužiniu. „Ilgai naudojantis čiužiniu, kinta jo sudėtinių medžiagų fizinės savybės. Visos minkštos medžiagos yra veikiamos apkrovos ir laikui bėgant kažkiek deformuojasi, todėl priklausomai nuo čiužinio gamybai panaudotų medžiagų ilgaamžiškumo, mes jį rekomenduojame keisti nauju kas 7-10 metų“, - teigia čiužinių kokybės kontrolierius.

Norėdami suprasti, ar čiužinys jau nebetinkamas jūsų miegui, atkreipkite dėmesį į savo savijautą. Jei dažnai atsikeliate pavargę, nerandate patogios miego pozos, po nakties skauda nugarą ar šonus, tuomet tikrai atėjo laikas pasvarstyti apie naujo, kokybiško čiužinio įsigijimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis