Bėgantiems nuo tradicinių sprendimų: staltiesė – viryklė ir toršeras – stalelis

Sėkmingai debiutavusi neseniai vykusiame tarptautiniame dizaino konkurse, būsima dizaino specialistė Evelina Kudabaitė pastebi, jog dažniausiai klausiama, ko trūksta lietuviškam interjerui, bet ne kuo jis yra išskirtinis. Verta pastebėti, kad lietuvių dizaino sprendimai nuolat įgauna naujas formas. Vienas iš įrodymų, tokios idėjos, kaip staltiesė – viryklė ar stalelis – toršeras.

Idėja

Sukurto objekto idėją atskleidžia pats pavadinimas – „CookCloth“, t.y. staltiesė – viryklė. Evelina norėjo sukurti buitinį prietaisą, kuris savo forma atitrūktų nuo tradicinių griozdiškų viryklių. „Juk staltiesė – tai stalo puošmena, kuri asocijuojasi su svečiais: giminėmis, draugais. Todėl pamaniau, jog būtų smagu pamėginti išgauti būtent tą staltiesės medžiagiškumą, lengvumą ir jaukumą“, – pasakojo E.Kudabaitė.

E.Kudabaitės nuotr.

Funkcionalumas

Pasinaudojus prietaisu, jį paprasta nuvalyti ir saugoti sulanksčius kaip staltiesę. Pasak autorės, toks sensoriniu būdu valdomas daugiafunkcinis prietaisas naudingas užsiėmusiems miesto gyventojams, kurie nori praleisti laiką su draugais gamindami namuose ar lauke. 

Lankstus paviršius yra naudingas tuo, kad jį galima naudoti ir kaip pjaustymo lentą, ir kaip kaitlentę, o taip pat išlaikyti maistą šiltą, apgobiant indą ta pačia „staltiese“ ar tokiu pat būdu paskrudinti duoną. 

Be to, kaip jau buvo minėta, šį paviršių galima pasitelkti kaip foną kuriant teminio vakarėlio atmosferą, pasirenkant raštus, kurie puoš staltiesės kraštus.

Kiti atradimai

Taip pat būsimoji dizaino specialistė yra sukūrusi polifunkcinį šviestuvą, kuris gali būti naudojamas kaip toršeras, žurnalinis/kavos stalelis bei padėklas. Sausa toršero konstrukcija leidžia jį nesudėtingai surinkti bei sandėliuoti. Jo gamybai pasirinkta faniera bei plieno konstrukcijos. 

Šviestuvo detalės tarpusavyje yra sujungtos veržlėmis su auselėmis, todėl jį galima susukti nesinaudojant jokiais papildomais įrankiais. „Kurdama šį šviestuvą norėjau sukurti lyg mažą poilsio zoną, kur žmogus po dienos darbų, galėtų atsipalaiduoti skaitydamas knygą su mėgstamos arbatos puodeliu. Užsimanius pakeisti aplinką, pasitarnautų padėklas, kuriuo galima persinešti esamą turinį“, – originalią idėją pristatė mergina.

E.Kudabaitės nuotr.

Lietuvių dizainerių išskirtinumas

Dažnai klausiama, ko trūksta lietuviškam dizainui ar dizaineriui, tačiau vis tik retai bandoma sužinoti, kuo lietuvių dizainas yra ypatingas. „Manau, jog jaunieji lietuvių dizaineriai išsiskiria dėl išraiškingos, netradicinės kūrybos, etnografinių simbolių. Vis tik ne vienas ir ne du akademijos studentai jau yra pastebėti ir įvertinti užsienio dizainerių, yra pelnę aukšto lygio apdovanojimų. Labai tikiuosi, jog lietuviai sugebės išlaikyti savo braižą ir per daug nepasiduoti skandinaviško stiliaus įtakai“, – savo poziciją atskleidžia E.Kudabaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis