Aukso spalva interjere: šiuolaikinės variacijos stereotipų nepaiso

Buvo laikmetis, kai aukso spalva interjeruose karaliavo ir statusą karališką turėjo, paskui persisotinimas jai prilipdė kičo etiketę, o dabar į šiuolaikiškus namus ši spalva įsiveržė su nauja jėga ir visai kitaip interpretuojama. Ir visgi jokiems stereotipams aukso spalva nepaklūsta.

Profesionalai apie aukso spalvą kalba labai prieštaringai – vieni tvirtina, kad interjere ja dekoruotų paviršių galėtų būti ne daugiau nei dešimtadalis, kiti gerokai liberalesni, leidžia jai skirti iki trečdalio ploto... Bet kuriuo atveju visi dizaineriai vieningai sutaria, kad svarbiausia – saiko jausmas ir stiliaus pojūtis, ir ši spalva neatrodys pretenzingai.

Įdomu tai, kad nuotraukose ir realybėje aukso spalva atrodo skirtingai. Taip yra dėl metalo spindesio, kurio negali atkartoti nei popierius, nei kompiuterio monitorius, ir tik mūsų akys mato ją tokią, kokia iš tiesų yra.

Gamintojo nuotr.

Erdvės iliuzija

Auksinė spalva tinka tiek nedideliems, tiek erdviems kambariams. Brangųjį metalą primenanti apdaila ir detalės sukuria pakylėtą interjero nuotaiką, o praktiškąja prasme tokie paviršiai, atspindėdami šviesą, vizualiai praplečia erdvę, pripildo ją spindesio. Tačiau jos perteklius sunkiai priimtinas akims, ypač ryškiai apšviestose patalpose, kur auksinė spalva dar ir meta atspindžių – jeigu jų daug, tai gali sukelti diskomforto jausmą. Taigi atsižvelgiant į apšvietimą interjero elementus reikia išdėstyti labai apgalvotai.

Vientisas stilius

Auksaspalvis dekoras turėtų atitikti interjero stilių. Jei tapetai išmarginti klasikiniais ornamentais ar juostomis, kiti interjero elementai taip pat turi atspindėti šio stiliaus kanonus: šiuolaikiškiems šviestuvams ar rytietiškoms auksu siuvinėtoms pagalvėlėms čia ne vieta. „Paauksuoti“ gali būti kompaktiški daiktai ir baldų fragmentai: žvakės, žvakidės, šviestuvai, paveikslų ir veidrodžių rėmai, lovos kojos, fotelio ranktūriai, komodos rankenėlės.

Minimalistinis stilius, pabrėžiantis interjero funkcionalumą ir medžiagų šiuolaikiškumą, kelia reikalavimų ir spalvai. Skaistų metalo spindesį šiuolaikiškuose interjeruose pakeičia prislopintas matinis atspalvis – jis ne tiek blizga, kiek žaižaruoja. Šis atspalvis nespinduliuoja solidžios prabangos, bet paviršiams suteikia gilumo, atrodo neįkyrus ir lengvas, juolab kad raštams sukurti naudojami lakoniški stilizuoti motyvai.

Gamintojo nuotr.

Fonas ar akcentai?
Pasirinkus aukso spalvą tenka nuspręsti, ką ja dekoruoti. Jei didelės sienų plokštumos blizgios, visa kita, išskyrus vieną kitą smulkų aksesuarą, turėtų būti gerokai ramesnių spalvų. Toks fonas tinka net ir mediniams baldams. Arba atvirkščiai – baltų sienų fone galima įkomponuoti auksaspalvių baldų ar aksesuarų. Jei interjere vyrauja šviesūs pasteliniai atspalviai, auksaspalvė tekstilė, šviestuvai, vazonai, tai įspūdingai išryškėja baldų furnitūra. Pravartu atminti, kad šviesesni auksiniai atspalviai labiau tinka kaip fono paviršiai, o tamsesni, sodresni – kaip akcentai.

Gamintojo nuotr.

Vertingas patarimas

Nepersūdyti naudojant aukso spalvą padeda asimetrijos principas – vizualiai atrodo labai įspūdingai. Auksaspalviais tapetais dekoruokite tik vieną sieną, kitos gali būti pastelinės. Paveikslus, veidrodį ar laikrodį su spindinčiais rėmais taip pat kabinkite tik ant vienos sienos.

Gamintojo nuotr.

Derinukai

Auksas būna įvairių spalvų, tačiau interjerine auksine laikome gelsvą metalinio spindesio spalvą. Parinkti jai draugiją nelengva: aukso spalvos efektas priklauso ir nuo ją supančių kitų spalvų. Paprasčiausias sprendimas – derinti su daugeliu šviesių ir pastelinių atspalvių. Toks derinys kaip auksinė ir padūmavusios pilka, balta ar gelsva sukuria lengvumo įspūdį, nuteikia raminamai. Jei norisi interjerui suteikti „svorio“, pabrėžti prabangos įspūdį, aukso spalvai suspindėti padeda šokoladiniai ir terakotiniai atspalviai. O juoda ir auksinė – elegantiškumo viršūnė. Tiesa, juoda turėtų vyrauti, o aukso spalva gali būti naudojama sienoms apdailinti, durų rankenoms, baldų furnitūrai, aksesuarams. Kitus atspalvius reikia priderinti labai atsargiai, ryškių geriau apskritai vengti.

Gamintojo nuotr.

Aukso vertės sprendimai

X Ant šviesiai nudažytų sienų keletas chaotiškų aukso spalvos potėpių atrodys ir įdomiai, ir originaliai, o kompoziciją papildys dar vienas kitas spindintis akcentas.
X Klasikinis variantas – aukso spalvos medinių baldų karkasai, o šiuolaikinis – šia spalva dekoruoti jų odos ar tekstilės apmušalai.
X Nespalvotos nuotraukos įspūdingai atrodo su spindinčiais rėmais, o dramatiškumui sustiprinti sieną galima nudažyti juodai.
X Mažų auksaspalvių plytelių mozaika tinka apklijuoti net ir minimalistinio stiliaus virtuvės sieną virš darbastalio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis