Ateities namų prietaisai: 8 dizainerių vizijos

Ateities namų prietaisai savo šeimininkams padės socializuotis gaminant maistą, tvarkytis, įdedant kuo mažiau pastangų ir oro valymą praturtins papildomomis savybėmis.

Tokias kryptis šiemet diktuoja koncepcinių buitinių prietaisų konkursas „Electrolux Design Lab“, paskelbęs 8 geriausius studentų projektus. Jie, atsakydami į „Įkvepiančio gyvenimo mieste“ temą, apjungia idėjas, kilusias įvairių kultūrų atstovams iš Pietų Amerikos (Brazilijos, Kolumbijos), Skandinavijos (Suomijos, Švedijos), Azijos (Korėjos, Singapūro) ir Vakarų Europos (Prancūzijos, Ispanijos).

Valymo koncepcijos

Mab (vaizduojamas ir pagrindinėje straipsnio nuotraukoje)
Adrian Perez Zapata (Kolumbija)

Mab yra automatizuota valymo sistema, sudaryta iš šimtų skraidančių mini robotų, kurie valo visus paviršius, kasdieniniams darbams suteikdami magijos. Mab nuskenuoja erdvę ir nustato erdves, kurioms reikalingas individualizuotas valymas. Mini robotai valo paviršius paliesdami ir užrakindami savyje purvo daleles, taip užtikrindami maksimalią švarą. Prietaiso dizainas neutralus ir elegantiškas, tinkamas įvairiems interjerams.

Organizatorių nuotr.

3F
Germain Verbrackel (Prancūzija)

Šio prietaiso pavadinimas 3F reiškia forma seka funkciją (angl. Form Follows Function). Fizinė šio dulkių siurblio forma gali keistis priklausomai nuo užduoties. Šio produkto įkvėpimo šaltinis – baleto šokis: veikiant jis primena sijoną, elegantiškai sklendžiantį virš žemės. Abiem atvejais – naudojant jį ir kompaktišku, ir išskleistu būdu, šis siurblys yra efektyvus, išmanus ir draugiškas vartotojui. 3F ne tik taupo laiką ir vietą, bet ir skleidžia norimą aromatą.

Organizatorių nuotr.

Oro filtravimo koncepcijos

Kvėpuojanti siena
Jeabyun Yeon (Korėja)

Kvėpuojanti siena – tai į sieną integruoto oro valytuvo koncepcija žmonėms, kurie gyvena tankiai apgyvendintuose miestuose ir nori atsipalaiduoti švarioje namų atmosferoje. Šios koncepcijos įkvėpimo šaltinis – žuvies žiaunos ir jų judėjimas kvėpuojant. Į sieną integruojamas sprendimas transformuojasi priklausomai nuo valymo proceso. Kvėpuojanti siena gali prisitaikyti prie individualių poreikių, keičiant 6 jos funkcijas – oro, atminties, reakcijos, kvėpavimo, nuotaikos ir bendruosius nustatymus, naudojant išmanųjį įrenginį.

Organizatorių nuotr.

OZ-1
Wei Kiat Law (Singapūras)

OZ-1 yra nešiojamas oro valytuvas, integruotas į madingą aksesuarą. Norėdamas šį stilingą aksesuarą priderinti prie dėvimų drabužių, vartotojas gali jį personalizuoti, keisdamas paviršiaus vaizdą. Papildoma OZ-1 funkcija – valymo metu skleisti kvapą, kuris veikia kaip aromaterapija, mažinanti stresą. Vartotojas gali prietaisą dėvėti ir diskretiškai, paslėpdamas po apykakle, susegdamas jį priekyje.

Organizatorių nuotr.

Virtuvės koncepcijos

Nutrima
Janne Palovuori (Suomija)

Nutrima – tai prietaisas, skaičiuojantis patiekalų ir jų ingredientų maistinę vertę, galimus toksinus ir šviežumą. Tai sulankstomas ir lengvai transportuojamas prietaisas, palaikomas programėlės, kuri įvertina vartotojo patirtį ir teikia rekomendacijas dėl ingredientų kokybės. Nutrima padeda atrasti sveiką maistą, vartoti jį tinkamu būdu ir dalintis šiais atradimais su kitais. Tai su sveiku maistu susijusi socialinė patirtis, galinti įtakoti vietinę miesto maisto rinką.

Organizatorių nuotr.

Virtuvės centras
Francisco Barboza Grasa (Ispanija/Italija, IED Turin)

„Virtuvės centras“ yra prietaisas, padedantis šeimai geriau ir sveikiau maitintis, taip pat mažinti išmetamo maisto kiekį. Jo pagrindinė programėlė valdo informaciją apie namie turimus produktus, o visos kitos - logiškas šios tęsinys. Be to, kad jis kaupia apie informaciją apie šeimos narių racioną (dietas), jis taip pat suteikia galimybę naudotis receptų duombaze ir padeda apsipirkti. Kompaktiškai sudedamas prietaisas gali būti laikomas virtuvėje, nes yra lengvai plaunamas, taip pat pasiimamas į keliones.

Organizatorių nuotr.

Globalus šefas
Dawid Dawod (Švedija)

Globalus šefas yra virtuvės prietaisas, kuris suburia žmones visame pasaulyje, naudojant lazerinės hologramos technologiją ir sukuriant vizualinį įspūdį maisto gaminimo metu. Šio prietaiso pagalba galima gaminti su mylimais žmonėmis, o taip pat mokytis iš garsiausių virtuvės šefų. Prietaisas analizuoja maistą, turi judesio atpažinimo kamerą ir gali projektuoti hologramas 360° spinduliu. Šį sprendimą paveikė vieno žmogaus namų ūkių skaičiaus augimas tankiai apgyvendintuose miestuose. Žmonės domisi gaminimu, nori vystyti savo įgūdžius ir dalintis patirtimi, o šis gaminti ir bendrauti padedantis prietaisas skatina kūrybiškumą.

Organizatorių nuotr.

8. Atomium
Luiza Silva (Brazilija)

Atomium yra 3D spausdintuvas, kuris naudoja produktų molekules atspausdinti patiekalą sluoksnis po sluoksnio. Prietaisas tinkamas naudotis vaikams, nes patiekalo gaminimą paverčia kūrybingu užsiėmimu, o valgymą sveiku ir smagiu užsiėmimu. Vaikas gali pats nupiešti patiekalo, kurį norės valgyti, formą, ir parodyti prietaisui, kuris nuskaito informaciją ir atspausdina būtent tokios formos patiekalą, parinkdamas ingredientus, kurių maistinė vertė atitinka naudotojo poreikius, siekdamas kuo sveikesnių mitybos įpročių.

Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis