Šiferio stogai: ką reikėtų apie juos žinoti

Šiferis tikrai galėjo tapti viena tų medžiagų, kuria stogus dengiame tik retais atvejais. Jo populiarumas nusileido, kai rinkoje atsirado daugiau alternatyvų nei pigus ir sovietmečiu itin populiarus šiferis, be to, "naujienos" apie asbesto pavojus galėjo gerokai sumenkinti šios medžiagos privalumus. Tačiau taip nenutiko - šiferis, o tiksliau jo gamintojai, prisitaikė prie naujų reikalavimų, taip išlaikydami šiferį lygiaverčiu stogo dangos pasirinkimu. Ką reikėtų žinoti apie šią medžiagą?

Pagrindinės šiferio savybės. Šiferis, kaip medžiaga, yra ypač vertinamas dėl savo ilgaamžiškumo. Tinkamai sumontavę tokį stogą, juo galėsite džiaugtis iki keleto dešimtmečių. Tiesa, toks stogo ilgaamžiškumas būdingas tik pačiai medžiagai, kadangi spalvinis padengimas laikosi iki kelių kartų trumpiau. Verta pastebėti, kad ir gamintojai suteikia vienokias garantijas spalvai, kitokias ir kur kas didesnes – dangai. 

Šiferis būna banguotas, tiesa, skirtingi lakštai gali skirtis išmatavimais ar bangos gyliu. Paminėtinos ir kitos šios dangos savybės – nerūdija, yra nedegus, jame nesivesia pelėsis, naujos gamybos šiferis pasižymi nedideliu įgeriamumu. Šiuolaikinis oficialiai parduodamas šiferis pagal Europos sąjungos reikalavimus yra nepavojingas sveikatai – skirtingai nei senos kartos šiferis savyje neturi asbesto. Tiek išvaizda, tiek kitomis teigiamomis savybėmis naujos kartos šiferis praktiškai nesiskiria nuo senojo.

Nors ir tai nėra pagrindinis kriterijus renkantis stogą, tačiau šiferis yra vidutiniškai sverianti stogo danga - ji slegia konstrukciją 16-20 kg kvadratiniam metrui. Šis rodiklis yra didesnis nei bituminių čerpelių ar metalinių dangų, tačiau kur kas lengvesnis nei čerpės. Tiesa, stogo svoris nėra renkantis dangą nėra pagrindinis kriterijus, nes stogai projektuojami atlaikyti kur kas didesnius  sniego svorius. Kita vertus, sunkesnė danga laikoma netgi privalumu, kadangi ją sunkiau atplėšti vėjui audros metu.

Iš keleto šiferio trūkumų galima įvardinti mažą spalvų pasirinkimą. Originaliai pagamintas šiferis yra pilkos spalvos, tuomet jis nudažomas norima spalva, tiesa, Lietuvos rinkoje spalvų spektras yra pakankamai mažas. Taip pat reikėtų prisiminit, kad žalios spalvos šiferis kainuos iki kelių procentų brangiau. Kaip jau minėta, šiferio stogo spalva yra pakankamai trumpaamžė, todėl gali prireikti ją reguliariai perdažyti, o tai nėra patogu.

Kitas aspektas – šiferį sunkiau demontuoti, jis pakankamai trapus, tad sumanius keisti dangą nauja, senosios antrąkart pagal paskirtį gali nepavykti panaudoti. 

Montavimas. Nuolydis, tinkamas šiferio dangai montuoti prasideda nuo 10 laipsnių. Konkrečią nuolydžio reikšmę šiuo atveju nurodo gamintojas.

Šiferis tvirtinamas ant standartinės stogo konstrukcijos, kartu su danga paprastai pateikiamos ir detalios tvirtinimo instrukcijos. Grebėsto žingsnis standartiniams šifero lakštams siekia apie 50-70 cm. Rinkoje galite rasti lakštų su jau išgręžtomis tvirtinimo skylėmis ir nupjautais kampais - naudinga, nes lakštai turi persidengti. Pasirinkus tokius lakštus, teks derinti juos su grebėstavimo žingsniu, tačiau įsigijus paprastus lakštus galėsite prisitaikyti dangą pagal savo poreikius, tiesa, tai užtruks ilgiau. Taip gali prireikti daryti ir keičiant seną šiferį nauju – didelė tikimybė, kad lakštai neatitiks senojo grebėsto žingsnio.

Jei grebėsto žingsnis nestandartinis, šiferio lakštai paruošiami nupjaunant kampus bei reikiamose vietose išgręžiant tvirtinimo skyles. Kampus galima pjaustyti paprastu pjūklu arba kampine šlifuokle. Pjaunama po du priešingose pusėse esančius lakšto kampus, priklausomai nuo būsimos klojimo krypties.

Lakštai klojami nuo karnizo iki kraigo, nuolat patikrinant ar tvirtinami lygiai vienoje eilėje. Nereikia pamiršti, kad jie persidengia ir vertikaliai, ir horizontaliai. Konkrečius persidengimo matmenis nurodo jūsų šiferio gamintojas. Prie konstrukcijos lakštus galima tvirtinti įvairiai – kalant, veržiant varžtais ar sriegiais, tiesa, svarbu kad tvirtinimo elementą ir stogo dangą skirtų guminės tarpinės. Jei stogas bus pritvirtintas per silpnai, jis gali judėti jį veikiant vėjui, tačiau per stipriai to daryti irgi nederėtų, kadangi gali padidėti stogo dangos deformacijos tikimybė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis