Plokštieji stogai: 6 klausimai bei atsakymai

Kadaise plokščius stogus galėjome matyti praktiškai tik daugiabučių rajonuose ar ant visuomeninių pastatų. Tačiau pamažu tendencija įsirengti plokščią stogą atėjo ir į gyvenamuosius namus. Įrengti rajone, kuriame dominuoja šlaitiniai stogai, tokie namai traukia akį ir išsiskiria. Tačiau juk įsirengiant stogą ieškome ne tik išskirtinumo, tačiau ir patikimumo, ar ne? Pateikiame atsakymus apie plokščiuosius stogus.

Kada stogas laikomas plokščiuoju ir kodėl tokie stogai dar vadinami sutapdintaisiais?

Pagal statybos taisykles, stogas laikomas plokščiuoju, kai jo nuolydis yra tarp 0,7 ° ir 7°. Kaip matome, šis stogas nėra visiškai plokščias, tačiau tai būtų neracionalu, nes bent minimalus nuolydis reikalingas vandeniui nubėgti. Šie stogai dar vadinamas sutapdintais, nes stogas ir lubos iš esmės sutampa vienoje plokštumoje - stogas, galima sakyti, tampa viršutinių patalpų lubomis.

Kokie tokio stogo privalumai?

Didžiausias praktinis privalumas - galima maksimaliai išnaudoti po stogu esančią erdvę. Kai įsirengiate šlaitinį stogą, tarp jo ir perdangos lieka vietos, todėl natūralu, kad norisi ten įsirengti palėpę. Tačiau tokiu atveju susiduriama su maža problema, kadangi norint kuo patogesnės palėpės, reikia ir statesnio stogo. Keičiantis gyvenimo būdui, kai sandėliuojamų daiktų kiekis nebėra toks didelis, palėpę nori turėti ne visi. Plokščiasis stogas yra praktiškai jūsų kambario lubos, tad sutaupote vietos. Taip pat labai menka tikimybė, kad stogo dangą atplėš audra, kadangi ji neturi išsikišimų.

Kitas praktinis stogo pliusas - jis gali tapti terasa su tikra terasos danga ar tiesiog poilsio vieta. Ant šlaitinio stogo to nepadarysite. Galite netgi įsirengti apželdintą stogą.

Dėl estetinės pusės egzistuoja įvairių nuomonių, tačiau neabejotinai plokščias stogas suteikia statiniui modernumo, be to, Lietuvoje vyraujant šlaitiniams stogams, jis turi gerų galimybių išsiskirti iš bendros architektūros ir atkreipti dėmesį.

Kokie tokio stogo trūkumai?

Kadangi toks stogas patiria kur kas didesnes apkrovas nei šlaitinis, jam taikomi aukštesni reikalavimai. Taip pat didesnė vandens pratekėjimo tikimybė, tiesa, to galima išvengti nuolat stogą, prižiūrint, tikrinant ir pataisant. Žinoma, tai irgi neskamba kaip privalumas, turint omenyje daugelio šlaitinių stogų nereiklumą. Didesnės apkrovos tenka ir pamatams, tad juos reikia projektuoti tvirtesnius, kad daugiau mažiau atsiliepia galutinei kainai.

Žvelgiant iš estetinės pusės, vieniems tokie stogai patinka, o kitų netraukia. Namai su plokščiu stogu kartais paniekinamai vadinami dėžutėmis. Mažiau darbo tenka ir architektui. Tai žinoma, neatrodo blogai, tačiau tai reiškia, kad architektas turės labiau pasistengti su kitomis namo dalimis, o ši užduotis kai kuriems gali pasirodyti sunkoka. Taip pat stogo danga daugeliu atvejų bus monotoniška.

Tokį stogą reikia ir dažniau prižiūrėti. Jį nuvalyti lengviau ir saugiau nei šlaitinį stogą, tačiau nuo šlaitinio stogo dauguma kritulių nukrenta savaime, tad to daryti nereikia taip dažnai.

Kuo tokio stogo įrengimas skiriasi nuo įprasto stogo?

Tokio stogo įrengimas yra iš esmės kitoks nei šlaitinio, todėl išvardinsime tik esminius aspektus. Dėl dangos ypatumų, plokščiam stogui nereikia nei gegnių, nei grebėsto, nei kitos medinės konstrukcijos. Visi reikalingi sluoksniai montuojami ant gelžbetoninės perdangos. Kadangi plokščiasis stogas taps jūsų lubų dalimi, negalima ignoruoti šilumos izoliacijos. Įrengiant šlaitinį stogą, jei patalpoje po juo nebus gyvenama, jis gali būti neapšiltintas arba apšiltinta gali būti tik perdanga. Tokios klaidos įrengiant plokščiąjį stogą daryti nereikėtų, nes patirsite didelių šilumos nuostolių.

Įrengiant plokščiąjį stogą didžiausias dėmesys yra skiriamas hidroizoliacijai, kadangi dangai prakiurus, didesnė tikimybė, kad vanduo pamažu lašės ir į gyvenamąsias patalpas.

Kokių dangų negalima montuoti ant šlaitinio stogo?

Dėl nedidelio nuolydžio, toks stogas leidžia rinktis tik ribotą spektrą medžiagų, tad lengviau pasakyti, kokios dangos jam tinka. Dažniausiai įrengiant plokščiuosius stogus naudojamos ruloninės hidroizoliacinės stogo dangos ir membranos. Dažniausiai jos būna bituminės, bitumo ar kaučiuko pagrindo, polimerinės, PVC ir panašiai. Sprendimų yra daugybė, tačiau reikia pripažinti tradicinis čerpinis stogas ar šiferis ant plokščio stogo nemontuojamas. Svarbiausia, kad danga būtų sutvirtinta taip, kad nepraleistų kritulių.

Ar galima įsirengti stoglangius? 

Žinoma, toks variantas įmanomas, rinkoje egzistuoja nemažai sprendimų. Jiems įvertinti netgi nereikia ieškotis plokščiastogio namo kaimynystėje - tokie stoglangiai ne taip ir retai montuojami į viešosios paskirties pastatus. Stoglangiai gali būti varstomi ir nevarstomi. Dažniausiai jie būna specialios formos ir montavimo, primenantys netgi liukus, tačiau egzistuoja ir labiau tradicinius stoglangius primenantys sprendimai. Galite rinktis netgi iš kupolo ar piramidės formos stoglangių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis