Kuo uždengti pavėsinės stogą?

Šiltėjant vakarams vis dažniau kyla pagunda jais mėgautis pavėsinėje. Tačiau įsirengiant pavėsinę reikėtų gerai pasukti galvą apie jos stogą. Pavėsines statantys specialistai pastebi, kad pasirinkimų, kokia medžiaga uždengti stogą, yra pakankamai nemažai. Tačiau kiekvienas jų turi ir privalumų, ir trūkumų.

„Renkantis stogo dangą pavėsinei pirkėjų pasirinkimą labiausiai lemia spalva, raštas ir kaina. Tačiau nemažiau svarbu ir dangos rūšis, nuo kurios priklauso visos pavėsinės eksploatacija“, - sako bendrovės „Toreda“ vadovas Andrius Jarašiūnas.

Skardinė stogo danga. Skardinę stogo dangą pavėsinėms dažniausia renkasi taupantys, nes tai vienas iš pigiausių ir pakankamai lengvai įrengiamų sprendimų, todėl nagingesnis namo savininkas skardinį stogą pavėsinei galėtų susimontuoti ir pats. Tiesa, pavėsines įrenginėjantys meistrai pastebi, kad ji turi ir trūkumų.

„Skardinė stogo danga barška. Kai statomas gyvenamasis namas, nesvarbu kokia stogo danga bebūtų, įrengiamas izoliacinis sluoksnis. Kad nebarškėtų, izoliaciją reikėtų įrengti ir pavėsinėje. Kitu atveju per lietų joje tiesiog nebus įmanoma sėdėti“, - teigia bendrovės „Laukbaldis“ atstovas Raimundas Jarmoška.

Be to, pastebėtina, kad skarda yra vienas ilgaamžiškiausių sprendimų. Vien skardinės stogo dangos garantija gali siekti daugiau nei 20 metų.

Šiferinė stogo danga. Šiferinė stogo danga statant pavėsines naudojama pakankamai retai. Pirmiausia, su ja sunku dirbti, jei pavėsinės stogas yra sudėtingesnių formų. Be to, šiferinė stogo danga „vizualiai apsunkina“ pavėsinę.

„Dengiant pavėsinę šiferine stogo danga pavėsinė dažniausiai atrodo tiesiog prastai. Tai ne pats geriausias sprendimas“, - pastebi R. Jarmoška.

Bituminės čerpelės. Pavėsinės itin dažnai dengiamos bituminėmis čerpelėmis. Tai lengva, pavėsinės neapsunkinanti stogo danga, kuria galima paprastai dengti net ir sudėtingos formos stogus. Be to, vienas pagrindinių tokios stogo dangos privalumų – sąlyginai maža kaina, kuria susivilioja ne vienas taupus statytojas.

„Lyginant su skarda, bituminių čerpelių pagrindinis privalumas yra tai, kad lyjant lietui jos nebarška, todėl pavėsinėje galima patogiai jaustis net ir sudėtingesnėmis oro sąlygomis. Visgi ši stogo danga turi ir trūkumų. Pagrindinis jų – čerpelės laikui bėgant apsineša ir praranda gerą vaizdą“, - tvirtina A. Jarašiūnas.

Maža to, bituminių stogo čerpelių danga puikiai tinka prie naujos statybos, modernaus namo statomai pavėsinei, mat ši – neiškris iš bendro konteksto.

Natūrali stogo danga. Pavėsinių stogui neretai naudojama ir natūrali – nendrinė arba skiedrinė – stogo danga. Norint įsirengti tokią stogo dangą tektų pakloti išties nemenką sumą pinigų. Be to, specialistai nesutaria, ar tokią stogo dangą tikslinga rinktis kiekviename kieme esančiai pavėsinei.

„Ar šiaurinė – nendrinė stogo danga tinka pavėsinei, stovinčiai prie modernaus naujos statybos namo, dar klausimas“, - pastebi R. Jarmoška. Tuo tarpu A. Jarašūnas atkreipia dėmesį, kad dažnai prie tokių namų pavėsines įsirengiantys žmonės natūralią stogo dangą renkasi tam, kad sukurtų šiek tiek „kaimo kieme“.

Stiklinė stogo danga. Specialistų teigimu, pastaruoju metu ypač populiarėja stiklinės stogo dangos: jos praleidžia saulės spindulius, tačiau tuo pat metu apsaugo nuo ultravioletinių saulės spindulių ir lietaus. Dėl to jos yra gana mėgstamos.

„Pavėsinių stogams naudojamas grūdintas stiklas turi gausybę visokiausių atspalvių, kuriuos galima pasirinkti pagal aplinką ir skonį“, - sako A. Jarmoška.

Be to, tai taip pat nėra pati brangiausia išeitis. Negana to, su ja pakankamai paprasta dirbti net, jei stogas turi neįprastas formas.

Medžiaginės stogo dangos. Audiniai taip pat gali būti naudojami uždengti pavėsinės stogui. Viena vertus, dizainerio padedant, iš audinių galima sukurti puikių sprendimų. Antra vertus, daugelis audinių gali apsaugoti pavėsinėje esančius lauko baldus nuo ultravioletinių saulės spindulių, o taip pat ir nuo drėgmės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis