Kokios stogo dangos nepataria pirkti patys pardavėjai?

Prekybos centruose ir internetinėse parduotuvėse gausu įvairiausių stogo dangų. Renkantis stogo dangą reikia atsižvelgti į daugybę faktorių. Vieno tipo stogo dangos pirkti nerekomenduoja net patys pardavėjai.

Atsižvelgti į aplinką

Renkantis namui tinkamiausią stogo dangą pirmiausia reikia atsižvelgti į toje vietoje ir aplink namą esančią augmeniją.

„Jeigu namas yra prie miško arba sklype, su vešlia augmenija, stogas bus linkęs samanoti, ant jo kaupsis medžių lapai ir spygliai. Plieninė stogo danga, turinti slidų paviršių, gali būti išsigelbėjimas. Tokioje situacijoje reikėtų rinktis lygaus profilio stogo dangą. Tokio profilio dangą reikėtų rinktis ir jei stogo nuolydžio kampas yra nedidelis – tarp 7 ir 14 laipsnių“, – teigia bendrovės „Vidara“ atstovas Rimas Brazinskas.

Jeigu namas stovi netoli gamyklų, tikėtina, kad toje vietoje iškrenta rūgštus lietus. Tokiu atveju taip pat rekomenduotina rinktis plieninę stogo dangą lygiu profiliu. Be to, šiuo atveju netiks plieninė stogo danga su matiniu paviršiumi.

Sprendimą lemia stogo konstrukcija

Sprendimą, kokią stogo dangą pirkti, gali lemti ir pati namo stogo konstrukcija. Kartais bijomasi sunkesnės stogo dangos dėl neva silpnos seno namo konstrukcijos, tačiau ekspertų skaičiavimu, stogo danga sudaro vos apie 12 proc. konstrukcijos apkrovos. Labiau baimintis reikėtų dėl sniego ir vėjo.

„Kartais žmonės rekonstruodami seno namo stogą šiferį perka tiesiog dėl tradicijos. Esą taip ne tik kils mažiau rūpesčių, nes jau žinoma, kad šiferio danga tinka konstrukcijai, o kita vertus, nesinori keisti įprasto namo stogo vaizdo“, – teigia bendrovės „RDV stogai“ komercijos direktorius Rimvydas Paulauskas.

Nors dažnai baiminamasi, kad vieno ar kito tipo stogo danga gali netikti prie stogo konstrukcijos, tai tėra nepagrįsti mitai. Pavyzdžiui, stoglangiai ar stogo viduryje stūksantis kaminas niekaip neturėtų lemti stogo dangos pasirinkimo – vienodai sėkmingai prie šių stogo elementų galima pritaikyti bet kokią stogo dangą.

Stogo dangos pardavėjai pripažįsta, kad populiariausia danga išlieka plieninė danga ir šiferis. Tiesa, vyresnio amžiaus ir mažiau nusimanantys pirkėjai baiminasi plieninės stogo dangos. Esą ši nuo lietaus lašų barška.

„Reikia nepamiršti, kad stogą dar reikės šiltinti. Taigi tinkamai apšildžius namo stogą danga neturėtų barškėti taip baisiai, kaip kartais įsivaizduojama“, – atkreipia dėmesį R. Paulauskas. Beje, ekspertai pastebi, kad gyvenant mieste, gerai izoliuoto stogo barškėjimo garsą dažniausia nustelbia aplinkos garsai.

Estetika prieš ekonomiką

Visgi ekonominis skaičiavimas dažnai būna pats svarbiausias, lemiantis stogo dangos pasirinkimą. Jeigu namo stogas paprastos konstrukcijos, paskaičiuoti išlaidas lengviau. Kur kas daugiau laiko skaičiavimui reikėtų skirti, jei namo stogo konstrukcija sudėtingesnė.

Tuomet reikėtų paskaičiuoti, kiek medžiagų išsipjaustys, išsimes. Pavyzdžiui, jei stogas sudėtingesnės konstrukcijos plieninė stogo danga ekonominiu požiūriu gali būti ne pati tinkamiausia.

Reikėtų atsižvelgti ir į dangos eksploatacijos laiką. Gamintojai deklaruoja, kad plieninė stogo danga ir šiferis tarnauja apie 30-40 metų, o, pavyzdžiui, keraminės čerpės gali tarnauti iki 80 metų. Tiesa, specialistai siūlo į tokį deklaruojamą eksploatacijos laiką žiūrėti kritiškiau – tai gana ilgas laikas, kad būtų galima tiksliai patikrinti, ar konkretaus gamintojo produkcija gali išlikti kokybiška tokį ilgą laiką.

„Tikrai nerekomenduočiau bituminių čerpelių ir bituminių lakštų dangos. Įrengiant bituminių čerpelių dangą reikia papildomų medžiagų, pavyzdžiui, OSB plokščių, pakloto, tad darbų kaina tampa beveik lygi keraminių čerpių stogo dangos įrengimui. Tuo tarpu bituminių lakštų danga tinkama nebent daržinėms, bet ne gyvenamiesiems namams. Ji pigi, bet po 10 metų vaizdas tampa baisus“, – pastebi R. Brazinskas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis