Kodėl specialistai pataria „nenurašyti“ šiferinės stogo dangos?

Nors šiferinė stogo danga daug kam asocijuojasi su pilkais, trupančiais ir apsamanojusiais lakštais, stogo dangų specialistai pataria šiferinės stogo dangos nenurašyti. Būdama brangesnė už populiariausią skardinę stogo dangą, ji turi ir savų privalumų.

Skarda pigesnė ne veltui

Preliminariais skaičiavimais, populiariausią skardinę stogo dangą perka daugiau nei du trečdaliai visų stogo dangos pirkėjų. Likusį trečdalį dalinasi visos kitos stogo dangos. Specialistų teigimu, antrą vietą pagal populiarumą užima šiferinė danga, kurią net ir su turimu negatyviu nusistatymu, vis dar įsigyja ir namo stogą renovuojantys bei statantys naują individualų gyvenamąjį namą.

Įvairiomis stogo dangomis prekiaujantys ekspertai pastebi, kad šiferinę stogo dangą žmonės renkasi neatsitiktinai. Viena vertus, ji pigesnė nei čerpinė stogo danga, antra vertus, ji praktiškesnė nei skardinė.

„Asmeniškai namo stogą dengčiau būtent šiferine stogo danga. Jei po namo stogu nėra gyvenamųjų patalpų, tuomet dar nieko, tačiau, jei palėpėje yra gyvenamosios patalpos, tuomet šiferis tikrai geresnis pasirinkimo variantas nei skarda. Jis įkaista tik iki 50 laipsnių karščio, kai tuo tarpu skarda įkaista iki 100 laipsnių. Nepaisant storo stogo izoliacinio sluoksnio, tai vis tiek juntama“, - teigia įvairiomis stogo dangomis prekiaujančios bendrovės „Nord profil“ atstovas Sigitas Gilčinskas.

Maža to, skirtingai nei šiferinė stogo danga, skardinė barška. Todėl palėpės gyventojai lietui lyjant gali susidurti su diskomfortu.

Su amžiumi tik gerėja

Žvelgiant į aptrupėjusius senus šiferinius namų stogus iš tiesų neatrodo, kad šiferis gali būti ilgaamžis, tačiau specialistai pastebi, kad šiferinė stogo danga su lyg kiekvienais metais tampa vis tvirtesnė.

„Pasižiūrėkite, kiek jau tarnauja seni tarybiniai šiferio lakštai. Tai įrodo, kokia patvari yra ši stogo danga. Taip yra todėl, kad šiferinė danga yra pagaminta iš cemento. O cementas kietėja maždaug pusę amžiaus. Bėgant metams stogo danga tik tvirtėtų. Tuo tarpu skarda rūdyti gali pradėti jau po dešimtmečio“, - sako įvairiomis stogo dangomis prekiaujančios bendrovės „RDV stogai“ atstovas Rimvydas Paulauskas.

Tiesa, anksčiau gaminti šiferio lakštai greitai nublukdavo. Tačiau technologijos tobulėja ir šiuolaikinės šiferinės dangos esą neturėtų blukti bent pirmąjį eksploatacijos dešimtmetį. Dažniausia šiferinės stogo dangos dažams duodama 5 metų garantija, o pačiai dangai – apie 30 metų garantija.

Šiferio lakštai būna kelių dydžių, tačiau nuo dydžio eksploatacinės savybės nesiskiria. Esą tai labiau estetinis klausimas nei praktinis. „Kadangi tiek skarda, tiek šiferis savo tekstūra dažniausia būna čerpių imitacija, norintiems būtent tokio efekto derėtų rinktis mažesnius šiferio lakštus“, - pastebi S. Gilčinskas.

Kova su samanomis ir lapais

Tiesa, šiferinė stogo danga taip pat turi trūkumų. Kaip ir čerpinė, ji yra palankesnė erdvė augti samanoms nei skardinė stogo danga. Ypač jei individualaus gyvenamojo namo stogo šlaitas yra šiaurinėje pusėje ir joje yra miškas.

Maža to, šiferis yra pakankamai grublėtas, todėl nuo kad ir pavienių medžių krentantys lapai ar spygliai, lieka ant namo stogo, skirtingai nei ant slidesniu paviršiumi pasižyminčio skardinio stogo. Dėl to šiferinį namo stogą reikia valyti dažniau, o ir ši pareiga pasunkėja dėl dangos tekstūros.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis