Kaip surasti plyšius stoge ir juos užtaisyti

Jei seniai neatnaujinote savo stogo dangos ar turite ūkinės paskirties pastatų, kuriuose tokios naujovės neaktualios, greičiausiai rizikuojate, kad vieną dieną iš viršaus pajusite daugiau drėgmės nei tikėtumėtės. Stogo dangos prakiurimas - nedažna, tačiau ypatingai erzinanti problema.

Paprastai vanduo prasiskverbia pro susidėvėjusias, suskilusias čerpes arba pro vietą, kur jų trūksta, pro atsilaisvinusių vinių skyles arba pro surūdijusią ar prastai pritvirtintą stogo hidroizoliaciją, esančią aplink orlaides, stoglangius ar kaminus, arba pro stogo plokštumų susikirtimo linijas.

Kai vanduo prasiskverbia pro stogo dangą, jis teka per apdangą, stogo gegnes arba lubų viršų tol, kol randa vietą, pro kurią gali imti varvėti.

Jei pastaruoju metu oras buvo sausas, ieškokite vandens žymių, dėmių ar medžio išblukimo, kurį paskatino drėgmė. Tada išjunkite žibintuvėlį ir pamėginkite surasti skylutę, pro kurią išvystumėte dienos šviesą. Jei tuo metu lyja, Jums gal netgi pasisekė - tereikės rasti, pro kur varva lietaus vanduo. Jei niekaip negalite surasti plyšio, galite palaukti sauso oro ir paprašyti draugo padėti jums atlikti "vandens testą". Vienas jūsų turės užlipti ant stogo su vandens žarna, o kitas keliaus į palėpę su kibiru ir ryškiu žibintuvėliu. Esantis palėpėje atidžiai stebi stogą, kol esantis ant stogo jį laisto vandens žarna, pradėdamas nuo pakraigės ir po truputį laistydamas visą stogą, kol vanduo prasiskverbs į palėpę. Kai surasite plyšį, pažymėkite jo vietą.

Štai kaip galite iš polietileninės dangos ir lentos pasigaminti sprendimą varvančiam stogui:
1. Dalinai išvyniokite arba išskleiskite pakankamai tankią polietileno dangą, padengsiančią varvančią stogo dalį nuo pakraigės iki viršaus. Papildomai pridėkite apie 1,2 metro ir nupjaukite peiliu. Apvyniokite vieną dangos galą aplink lentą, kuri yra tokio ilgio kaip dangos plotis, ir pritvirtinkite plastikinę dangą prie lentos. Prispauskite viską antrąja lenta ir sukalkite jas vinimis.

2. Padėkite šį paruoštą „sumuštinį“ prie pakraigės. Įtempkite dangą nuo pakraigės iki kraigo, permeskite ją per kraigą ir apie pusę metro nuleiskite ją žemyn į kitą pusę.

3. Kad vėjas jos nenupūstų, sutvirtinkite dangos galą lentomis, kaip aprašyta pirmame punkte. Tik jokiu būdu neprikalkite jos prie stogo.

Greitas plyšio stoge užlopymas

Jei žinote, kad stoge yra skylė, galite ją laikinai užlopyti su cinkuotos skardos gabalu.
Viena ranka pakelkite pažeistą čerpę ir po ja pakiškite skardą taip, kad ji uždengtų skylę. Gali tekti ištraukti vieną ar kelias stogo vinis iš virš pažeistos čerpės esančios čerpių eilės ir pakišti skardą kuo aukščiau virš skylės, kad vanduo nutekėtų skarda ir nepatektų į skylę.

Ar verta pačiam taisyti stogą?
Darbas ant stogo gali būti sudėtingas ir pavojingas. Jei jūsų stogo šlaitas yra gana žemas, esate patyręs, turite būtinus įrankius ir atliksite šį darbą saugiai, galite jo imtis, priešingu atveju – kreipkitės į profesionalus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis